Откриването на праисторически буболечки, запазени в кехлибарена смола, е доста

...
Откриването на праисторически буболечки, запазени в кехлибарена смола, е доста
Коментари Харесай

Откриха крила от птица на 99 милиона години

Откриването на праисторически буболечки, непокътнати в кехлибарена смола, е много постоянно срещано събитие, само че когато става дума за фосилизирани крила от антична птица – това към този момент е невиждано изобретение. Тези 3D фосили, които към момента съдържат пера и меки тъкани, са просто удивителна находка за учените. Птиците се появяват на историческата сцена преди към 150 милиона години, когато динозаврите към момента са господари на планетата. Изследователите са събрали много положителни фосили на птици през годините, само че множеството от тях са просто нормалните двумерни отпечатъци, непокътнати в скали, откакто тоновете почва са пресовали античната животинка до положението на ваденка.

Учените също по този начин са откривали следи от праисторически птици в кехлибар и преди, само че единствено единични пера. Новината за чифт крила от птица на вързраст 99 милиона години, непокътнати съвсем непокътнати в смолата, дава нов взор към тези създания, неосъществим до този миг. Откритието е на палеонтолозите Лида Ксинг и Раян Маккелър и е направено в провинцията на Мианмар Качин (бивша Бурма). Научният труд, който разказва тези впчатляващи фосили, е пубикуван през днешния ден в Nature Communications. Самите крила към момента съдържат следи от космени фоликули, мека тъкан и непокътнатата класификация на перата.

Заради доста дребния размер на крилата и техните пропорции, учените считат, че те принадлежат на новоизлюпен образец, който доста скоро по-късно е срещнал своята крах. Древната птица принадлежи на тип, наименуван Енанриорнитини, които имат присъщата специфичност, че демонстрират черти на възрастен образец още в доста нежна възраст. Това ще даде на учените опция да възстановят външния тип на тези птици с огромна акуратност.

Изследователите са проучили структурата и подредбата на костите и перата с съвременни техники като синхротронна рентгенография и CT сканиране, обобщава IDG.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР