Откриването на останки от дронове на румънска територия тази седмица

...
Откриването на останки от дронове на румънска територия тази седмица
Коментари Харесай

Близостта до Румъния на руските атаки срещу дунавските пристанища на Украйна всява страх в членката на НАТО

Откриването на остатъци от дронове на румънска територия тази седмица накара някои локални поданици да се опасяват, че войната в прилежаща Украйна може да се популяризира в страната им, до момента в който съветските сили бомбардират украински пристанища тъкмо от другата страна на река Дунав от Румъния, която е членка на НАТО, предава „ Асошиейтед прес “.

Москва има за цел да попречи на способността на Украйна да изнася зърно за международните пазари с продължителна акция от офанзиви, ориентирани към украинските дунавски пристанища, и е атакувала пристанището Измаил четири пъти тази седмица, настояват украински публични лица.

От другата страна на Измаил, части, явно от дрон, са открити покрай румънското село Плауру, удостовери румънският министър на защитата Ангел Тилвар в сряда. Не е ясно дали румънските управляващи са определили по кое време или от кое място е изстрелян дронът, а Тилвар акцентира, че отломките не съставляват опасност , само че развиването на нещата е предиздвикало жителите в страна, която е част от Европейския съюз, да се усетят неспокойни.

46-годишната Даниела Танасе, която живее в Плауру със брачна половинка и сина си, призна пред изданието, че ударите с дрон над Измаил тази седмица са я събудили и че селяните са „ уплашени “ от непрекъснатите съветски офанзиви . Жената съобщи:

„ В първата фаза (на войната) нещата бяха по-спокойни, само че в този момент пристигна и на наша територия. Засега не сме мислили да напущаме региона – надяваме се, че ще мине. “

Тилвар посети Плауру и околните региони в сряда, откакто удостовери откритията на дрона пред локален новинарски канал, а Министерството на защитата на Румъния разяснява, че е наредило на локалните управляващи, че ще бъдат подхванати спомагателни ограничения за обезпечаване на „ въздушното пространство на границите на Румъния “ .

Румънският президент Клаус Йоханис изиска „ незабавно следствие “ .

„ Ако се удостовери, че отломките са от съветски дрон, това би било неприемливо нарушаване на суверенитета и териториалната целокупност на Румъния “ , предизвести Йоханис на срещата на върха на Инициативата на трите морета в Букурещ тази седмица.

В четвъртък Националният комитет за изключителни обстановки на Румъния утвърди ограничения за отбрана , с цел да разреши на управляващите да издават локализирани текстови известия или звукови аларми, с цел да предупредят жителите „ в съседство на конфликтните зони “ в Украйна за произшествия или евентуални произшествия. Властите за изключителни обстановки ще разположат екипи в региони без никакъв сигнал.

В дунавските местности Плауру, Чаталкьой и някои други региони документът, забелязан от „ Асошиейтед прес “, гласи, че румънското министерство на защитата ще построи „ защитни пространства “ за жителите . В общностите покрай украинските пристанища Измаил и Рени също ще бъдат разпознати пространства, „ които могат да се употребяват за заслон “.

Мирча Франк, притежател на къща за посетители в региона на Chilia Veche покрай украинското пристанище Kiliia в региона на делтата на река Дунав, показа, че е видял „ огнени топки “ в небето тази седмица от другата страна на река Дунав и че това е раздрусало селяните. В четвъртък вечерта той направи следния коментар:

„ Снощи … имаше дронове от другата страна на реката и завчера имаше доста, те са първите в нашия регион от началото на войната. Атмосферата в селото в действителност е паническа… а страхът е най-силен през нощта. “

В изказване пред Европейския парламент в четвъртък, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увери, че 31-членният алианс е бил осведомен от Румъния за намирането на части от дрон и че епизодът „ показва рисковете от произшествия и повреди “ . Столтенберг акцентира:

„ Нямаме никаква информация, сочеща някаква умишлена офанзива от страна на Русия, и чакаме резултата от настоящото следствие. “

За Франк, притежателят на къщата за посетители, близостта на войната към този момент има негативно влияние върху бизнеса му, защото туристите в този момент са „ доста обезпокоени да идват тук “ , призна той, добавяйки, че някои локални фамилии към този момент са се преместили от региона тук-там, където не ги е боязън.

„ Притеснени сме, тъй като никой не може да подсигурява, че (дрон) няма да падне от нашата страна на реката “ , сподели той и добави:

„ През последните две нощи три четвърти от селото не спи. Освен че се пробват да ни успокоят, управляващите не могат да създадат доста по въпроса. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР