Откриването на нов търговски център и разширението на вече опериращи

...
Откриването на нов търговски център и разширението на вече опериращи
Коментари Харесай

60 000 кв. м нови магазините в молове са отворени за половин година в България

Откриването на нов търговски център и разширението на към този момент опериращи докара до рекордна наемна интензивност в комерсиалните центрове през първата половина на 2019 година За интервала в моловете в София и в страната са отворили над 60 000 кв. м нови магазини, което надвишава размерите на пазара за всяка от последните пет години, демонстрира статистиката на консултантската компания за бизнес парцели Cushman & Wakefield Forton.

Силната наемна интензивност за интервала се дължи главно на отварянето на комерсиалния център Delta Planet (37 000 кв. м) във Варна през март, както и на разширението на The Mall в София с 12 000 кв. м на мястото на освободените от Carrefour площи. Продължава преструктурирането на освободените от веригата пространства в Paradise Center. През първото шестмесечие на годината нови обекти отвориха и в открития предходната есен търговски център Plovdiv Plaza.

" На фона на релативно спокойния пазар на търговски площи през последните години, първото полугодие на 2019 година беше извънредно като нови откривания. Очаквам тази инерция да се резервира до края на годината. Без появяването на нови огромни планове обаче надали ще забележим сходна интензивност през идващите години ", разяснява Иван Граматиков, управител " Търговски площи " в Cushman & Wakefield Forton.

Анализът на компанията демонстрира, че с навлизането на пазара в по-зряла фаза София и огромните градове към този момент са наситени с площи в търговски центрове. Нови планове излизат все по-рядко и наемният пазар е движен най-много от разбърквания и възобновяване на миксовете от наематели във към този момент работещите.

Сегашната вълна от нови откривания бе удобна и за наемателите, защото дава опция на бързо разрастващи се марки да усилват наличието си на пазара. Сред образците през последните месеци са Billa, JYSK, стилните марки от групата LPP (Sinsay, Reserved), които отвориха нови местоположения в София и огромните градове през последните месеци. Полската дискаунт верига Pepco, която стъпи в България през март, също към този момент има магазини в Пловдив, София, Варна, Добрич и Русе.

Силната интензивност на наемателите и лимитираните благоприятни условия за разгръщане са аргументи за продължаващия растеж на наемните цени. По данни на Cushman & Wakefield Forton през второто тримесечие на 2019 година междинният наем на първокласна повърхност във водещите търговски центрове в София доближи 36 евро/кв. м, а на водещите търговски улици - 54 евро/кв. м. Тенденцията е към гладко повишаване на цените през идващите тримесечия.

Активният наемен пазар докара и до спад на каузи на незаетите площи в София от 9% на 7% през полугодието. Прогнозата на Cushman & Wakefield Forton e понижението да продължи в кратковременен проект.
 Как южноафрикански фондове станаха най-големите оператори на молове в Източна Европа?
Как южноафрикански фондове станаха най-големите оператори на молове в Източна Европа?

Включително и в България
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР