Откриването на Генерално консулство в гр. Дюселдорф, Федерална Република Германия

...
Откриването на Генерално консулство в гр. Дюселдорф, Федерална Република Германия
Коментари Харесай

България открива генерални консулства в Дюселдорф, Единбург и Лион

Откриването на Генерално консулство в гр. Дюселдорф, Федерална Република Германия и обособяването на провинция Северен Рейн-Вестфалия като негов консулски окръг доста ще усъвършенства достъпа на българските жители до административни и консулски услуги и ще усъвършенства активността на Генералното консулство на Република България във Франкфурт на Майн, чийто консулски окръг се трансформира от обхващащ федералните провинции Хесен, Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Саарланд, на обхващащ федералните провинции Хесен, Райнланд-Пфалц, Саарланд, заради извънредно високата натовареност. Живеещите на територията на Германия български жители, по публични данни на немската страна към 31.12.2021 година, възлизат на 410 890 хиляди души, като в края на 2021 година в провинция Северен Рейн-Вестфалия са регистрирани 96 715 български жители.

 

Отчитайки икономическия капацитет на провинция Северен Рейн-Вестфалия, както и вероятностите за развиване на двустранното съдействие в другите сфери на съвместен интерес, откриването на генералното консулство ще има действителен принос освен в усилването на административния потенциал на консулското наличие, само че и за активизиране на разговора на локално равнище и задълбочаване на търговско- икономическите връзки. Това ще способства в това число и за разпространение на България като привлекателна туристическа дестинация и за поощряване на съдействие в региона на културата, науката и образованието. Сред 16-те федерални провинции, Северен Рейн-Вестфалия е най-големият външнотърговски сътрудник на България. Провинцията е водещ вложител в България, заради концентрацията на значими мултинационални компании и огромен брой дребни и междинни предприятия.

 

За финансовото застраховане по откриването на генералното консулство Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер 1 052 600 лева

 

Министерският съвет одобри решение за разкриване на Консулство на Република България и в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия със седалище в гр. Единбург и с консулски окръг, обхващащ териториите на Шотландия и Северна Ирландия, както и окръзите Камбрия, Нортамбърланд, Дъръм и Тайн енд Уеър в Англия.

 

Откриването на консулство на Република България в гр. Единбург е аргументирано от възходящия брой български жители на територията на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия. По данни на Хоум офис към 31 декември 2021 година броят на получилите статут на уседналост български жители е 289 700.

 

През април 2021 година български жители в Обединеното кралство проведоха петиция, подкрепена от 800 български жители в Шотландия, за разкриване на консулство на Република България със седалище в гр. Единбург.

 

Консулството ще спомага за възстановяване на консулското и административно обслужване на българските жители, пребиваващи на територии отдалечени от Лондон, където действа единствената дипломатическа задача на Република България в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия.

 

Консулството ще дава по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за идентичност, осъществяване на нотариални заверки и на пълномощни и заявления, както и приемане на актове за гражданско положение.

 

Откриването на консулство в гр. Единбург ще увеличи интензитета на политическия разговор и сътвори нови благоприятни условия за задълбочаване на двустранното съдействието в търговско-икономическите връзки, образованието и науката, културата и туризма.

 

За финансовото застраховане по откриването на консулството Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер в размер 671 200 лева

 

С държавно решение се открива и Генерално консулство в Лион, Франция с консулски окръг, обхващащ районите Оверн-Рон-Алп, Нова Аквитания, Окситания, Прованс - Алп-Кот д`Азюр и Корсика.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР