Откритото първенство на София през 2020 г. може да се

...
Откритото първенство на София през 2020 г. може да се
Коментари Харесай

В София може да се решат последните две места за Финалите на АТР

Откритото състезание на София през 2020 година може да се окаже с решаващо значение за заключителния шампионат в пандемичния тенис сезон - Финалите на АТР в Лондон. След разбъркванията в календара, наложили се след 5-месечната пауза поради COVID-19, българската спирка от тура с категория " АТР 250 " (8-14 ноември) се оказа в седмицата директно преди конкуренцията на най-хубавите осем в английската столица (15-22 ноември).

Към днешна дата несъмнено присъединяване в последното издание на годишния " Мастърс " в Лондон (от 2021 година хазаин на Финалите на АТР ще бъде Торино) имат шестима тенисисти: №1 Новак Джокович, №2 Рафаел Надал, №3 Доминик Тим, №5 Стефанос Циципас, №6 Даниил Медведев и №7 Александър Зверев (№4 Роджър Федерер се възвръща от интервенция в коляното и ще пропусне шампионата за първи път от 2016 г.).

Това значи, че в София може да бъдат избрани последните двама участници във Финалите на АТР 2020. По право за шампионата се класират първите седем играчи в международната класация след изиграването на всички мачове в седмицата от 9 ноември. По правилник осмото място се пази за притежател на купа от Големия шлем през сегашния сезон, който вероятно се намира сред 8-о и 20- място в класирането.

Понеже тази година първенците от извършените три " мейджър " шампионата заемат първите три позиции в ранглистата, описът за Лондон ще бъде запълнен обичайно със идващия най-предно класиран тенисист. Към момента в позиция да заемат последните две вакантни места в зала " О2 Арина " са №8 Андрей Рубльов и №9 Диего Шварцман. И двамата са измежду участниците в " София Оупън ", като руснакът се записа по неотложност за квалификациите, а аржентинецът влиза непосредствено в главната скица с помощта на навременната си поръчка.

Теоретичен късмет да задминат Рубльов и Шварцман имаха още трима от авансово записаните играчи в " Арена Армеец " - №11 Гаел Монфис, №12 Денис Шаповалов и №15 Пабло Кареньо Буста. Първият от тях обаче разгласи несвоевременен завършек на своя сезон, откакто в понеделник беше заставен да се отдръпна от шампионата във Виена (Ав) поради контузия във врата. Канадецът и испанецът пък тази седмица почиват, а през идната ще имат опция да натрупат и спомагателни точки по време на " Мастърс " в Париж (Фр, 2-8 ноември).

 

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19

Благодарение на, с която бяха затворени за аудитория всички спортни уреди в България за период от две седмици (29 октомври-12 ноември), тенис шампионатът " София Оупън " ще се организира в наличието на стеснен брой фенове. Те обаче би трябвало да съблюдават както всички противоепидемични наставления на българските управляващи, по този начин и изключително строгия медицински протокол на АТР, написан на 54 страници.

 

Основните акценти са четири:

1. Закупените билети са персонализирани поименно и не може да бъдат преотстъпвани на друго лице;

2. Носенето на защитна маска върху носа и устата е наложително както в залата, по този начин и в периметъра към нея;

3. На всеки вход на " Арена Армеец " на посетителите ще бъде мерена температурата с безконтактен термометър;

4. На трибуните се наложително спазването на отдалеченост от две седалки, а дезинфекцията на ръцете е целесъобразна на чести шпации.

 

Като част от специфичните правила на АТР са анулирани всички събития с тенис звездите отвън мачовете им от шампионата. Забранени са сесиите за подписи и раздаването им при овакантяване на корта, също по този начин нито един човек от публиката не може да бъде в контакт с тенисист, участващ в шампионата. Самите играчи и представители на щабовете им са задължени да съблюдават дистания от 2 метра при напредването си до корта. А самото придвижване на тенисистите е лимитирано и съгласно авансово оповестен проект.

Организационният екип на Откритото състезание на София също предстои на непрекъснато тестване с PCR-тестове. Всички, в това число и играчите, влизат в залата след наложително премерване на температурата с безконтактен термометър и след даване на наложителен за попълване онлайн здравен въпросник.

Турнирът има и особено назначено здравно лице - " турнирен чиновник за надзор на инфекцията " (TICO - Tournament Infection Control Officer). Той получава и данните от наложителния за попълване здравен въпросник преди всяко влизане в залата за предварителна защита, а също по този начин и управлява процеса на наложителен COVID-19 тест надзор.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР