“Откритието разширява нашето разбиране за връзката между размера на мозъка

...
“Откритието разширява нашето разбиране за връзката между размера на мозъка
Коментари Харесай

Изследователи откриха, че пчелите могат да разбират базисна аритметика

“Откритието уголемява нашето схващане за връзката сред размера на мозъка и неговата мощ “, споделят учените.

Въз основа на заключенията си, че пчелите могат да схванат концепцията за нула, австралийски и френски откриватели се пробват да ревизират дали пчелите могат да правят аритметични интервенции, като събиране и изваждане.

Решаването на математически задания изисква комплицирано равнище на знание, включващо комплицирано умствено ръководство на числата, познаване на дълготрайни правила и съществуването на краткосрочна работна памет.

Откритието, че даже и дребният мозък на пчелите може да схване главните математически интервенции, има значение за бъдещото развиване на изкуствения разсъдък, изключително за възстановяване на бързото машинно учене.

Воден от откриватели от университета RMIT в Мелбърн, Австралия, екипът осъществил новото изследване сподели, че пчелите могат да бъдат научени да разпознават цветовете като знаци за събиране и изваждане, и че те могат да употребяват тази информация за решение на аритметични задания.

Доцентът Адриан Дайър от RMIT декларира, че числените интервенции, като събиране и изваждане са комплицирани, тъй като изискват две равнища на обработка в мозъка.

„ Трябва да сте в положение да държите разпоредбите за събиране и изваждане в дълготрайната си памет, до момента в който въображаемо манипулирате набор от дадени цифри в краткосрочната си памет “, сподели Дайър.

Изводите на учените демонстрират, че напредналото числово знание може да бъде открито доста по-широко измежду редица животни в природата, в сравнение с се предполагаше до неотдавна.

„ Ако математиката не изисква огромен по размери мозък, може да има и нови способи да включим взаимоотношението на дълготрайните правила и работната памет в планове за възстановяване на бързото проучване на нови проблеми от изкуствения разсъдък. “

Налице е забележителен спор за това дали животните знаят или могат да придобият умения за комплицирани цифри.

Много типове могат да схванат разликата сред количествата и да употребяват това за взимане на решения и решение на задания. Но численото знание, като точния брой и аритметичните интервенции, изисква по-сложно равнище на обработка.

Предишни изследвания демонстрират, че някои примати, птици и даже паяци могат да събират и / или изваждат. Новото проучване, оповестено в Science Advances, прибавя пчелите към този лист.

Експериментът, извършен от доктор Скарлет Хауард в Bio Inspired Digital Sensing Lab (BIDS-Lab) в RMIT, включва образование на самостоятелни медоносни пчели за посещаване на Y-образен лабиринт.

Пчелите получават премия от захарна вода, когато създадат верен избор в лабиринта и хининов разтвор с горчив усет, в случай че изборът им е погрешен.

Пчелите ще се върнат на място, в случай че мястото е добър източник на храна, тъй че те неведнъж се прибирали в полето на опита, с цел да събират храна и да продължат ученето.

Когато пчела влезе във входа на лабиринта, тя вижда  набор от детайли, сред 1 и 5 фигури.

Формите са или сини, което значи, че пчелата би трябвало да събира, или жълти, което значи, че пчелата би трябвало да изважда.

След като види първичния брой, пчелата би трябвало да прелети през дупка в камерата за взимане на решения, където може да избере да лети към лявата или дясната страна на лабиринта.

Едната страна значи погрешно решение на задачата, а другата страна – вярното решение – плюс или минус 1. Правилният отговор е бил променян на инцидентен принцип по време на опита, с цел да се избегне образованието на пчелите да посещават единствено едната страна на лабиринта.

В началото на опита пчелите правели инцидентен избор, до момента в който не успeли да решат казуса.

В последна сметка, след над 100 опита, които лишават от 4 до 7 часа, пчелите научават, че синьото значи +1, а жълтото – -1. След това пчелите могат да приложат разпоредбите към нови цифри.

Скарлет Хауърд сподели, че способността да се вземат решение базисни математически задания е от жизненоважно значение за процъфтяването на човешките общества исторически. Има доказателства, че египтяните и вавилонците са употребявали аритметика още към 2000 година прочие Хр.

„ Нашите констатации демонстрират, че комплицираното схващане на математическите знаци, като език е нещо, което доста мозъци евентуално могат да реализират, и това оказва помощ да се изясни фактът, че доста човешки култури са развили независимо уменията си по математика. “, споделя Хауърд.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР