Откритие направено в Здравният научен център на университета в Тексас,

...
Откритие направено в Здравният научен център на университета в Тексас,
Коментари Харесай

Надежда в борбата с диабет: нова терапия излекува напълно мишка

Откритие направено в Здравният теоретичен център на университета в Тексас, дава огромна вяра за лекуване на диабет вид 1. Учените съумяха да усилят клетките на панкреаса, които секретират инсулин. Скоро ще стартират опити с хора, като това ще стане  до три години. Преди това ще завършат проби при животни. Опитите ще предшестват решението на Американската администрация по храните и лекарствените средства за позволение за произвеждане на новото лекарство, изяснява доктор Бруно Дойрън, който дружно с доктор Ралф ДеФронзо са откриватели на метода, довел до излекуването на диабет при мишка.

„ Излекувахме мишката за една година, без никакви странични резултати. Работи съвършено. Все отново това стана при мишка, в този момент ще вършим проби при по-големи животни, чиято ендокринна система е по-близка до човешката “, споделя Дойрън.

ДеФронзо, който е професор ендокринолог и началник на диабетното поделение в Университета в Тексас, изяснява лечението по този начин:
„ Панкреасът разполага с доста други кафези с изключение на бета клетките. При диабет вид 1 точно бета клетките са разрушени от имунната система  и не могат да създават инсулин, който липсва на болния. При диабет вид 2 още веднъж бета клетките имат нарушена функционалност и създават повече инсулин, само че тялото не може да употребява този инсулин дейно “.

Терапията се прави с техника, наречена генен трансфер. За притежател се употребява вирус, който внася определени гени в панкреаса. След време те се инкорпорират в него и провокират други кафези и храносмилателни ензими да създават инсулин.

„ За разлика от бета клетките, които тялото отхвърля при диабет вид 1, останалите кафези в панкреаса съществуват безпроблемно с имунната система. Ако те бъдат накарани да създават инсулин не би трябвало да има реакция от страна на имунната система “, споделя ДеФрозио.

Тази терапия е била приложена сполучливо при мишка болна от диабет вид 1 и е регулирала нивото на кръвната й захар съвършено. Това преодолява отрицателните последствия от инжектирането на инсулин, което постоянно води до внезапно намаление на кръвната захар и може да е рисково за болния в случай че не се следи непрестанно.

„ При генния трансфер, който предлагаме, резултатът е отличен, тъй като променените клетки  повтарят характерностите на бета клетките, като и те създават инсулин единствено в отговор на моментното ниво на кръвна захар. При това не е нужно да се копират всички функционалности на бета клетките произвеждащи инсулин. Достатъчно е възобновяване на 20% от тях с цел да се излекува дефинитивно диабет вид 1 “, споделя доктор Дойрън.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР