Открити са мъртви птици на плажа в Бургас. Това съобщиха

...
Открити са мъртви птици на плажа в Бургас. Това съобщиха
Коментари Харесай

Открити са мъртви птици на плажа в Бургас

Открити са мъртви птици на плажа в Бургас. Това оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/. От там прецизират, че сигналът е получен преди три дни. В него се съобщавало за десетина мъртви птици.

"Веднага предприехме оглед на място, само че за жалост не можахме да ги открием. Едва на идващият ден след уточняване на точното местонахождение открихме останки от четири птици, от които единствено една беше по-запазена. Птиците бяха от типа средиземноморски буревестници ", обясниха от Българско дружество за защита на птиците.

Провериха сигнала за бедстващ лебед на Морска гара

По птиците е нямало забележими следи от риболовен мрежи, мазут и други външни белези, които изрично да сочат за аргументите за гибелта.

За страдание птиците бяха в много неприятно положение след три дни на плажа, тъй че не може да твърдим дали са починали от естествена гибел или аргументите са свързани с човешка активност, споделиха от Българско дружество за защита на птиците.
Орнитологът доктор Петър Янков сподели, че в последните дни към 24 000 от тези птици гонят пасажите с риба в Бургаския залив и при толкоз огромни скупчвания е естествено да има и жертви измежду тях.

Разбира се, допустимо е някои да са починали от рибарските мрежи в залива, само че броя мъртви птици не е такава, че да допуска нещо по-различно от нормалната смъртност за такава висока бройка, добави той.
Средиземноморският буревестник е дребна птица с размерите на гълъб, публикуван по Средиземноморското крайбрежие. У нас долита от време на време в многочислени ята за изхранване през Босфора и постоянно следва пасажите риба.
Средиземноморският буревестник е международно заплашен тип в категорията "Уязвим ".

Основни закани за типа са строителството в крайбрежната зона, където са местата му за гнездене, развиването на туризма, грабителство от бозайници и птици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР