COVID-19: Нов щам, разпространяващ се в Обединеното кралство, определен като „вариант от интерес“ от СЗО

...
Открит е общо в 51 държави, включително Южна Корея, Япония,
Коментари Харесай

Открит е общо в 51 държави, включително Южна Корея, Япония, Канада, Австралия, Сингапур, Франция, Португалия и Испания .

През седмицата, започваща на 19 юни, един на всеки 13 случая се е свеждал до варианта на COVID.

Последните данни показват, че сега той представлява 17,4% от случаите - един на всеки шест - което СЗО описа като „забележимо покачване“.

Въпреки това, тя каза, че рискът за общественото здраве, породен от EG.5, е оценен като нисък.

Мария Ван Керхов, СЗО техническо ръководство за COVID-19, каза, че EG.5 има повишена трансмисивност, но не е по-тежък от другите варианти на Omicron.

„Взети заедно, наличните доказателства не предполагат, че EG.5 има допълнителни рискове за общественото здраве, относително към другите циркулиращи в момента наследствени линии на Omicron“, каза СЗО в оценка на риска.

„Въпреки че EG.5 показа повишено разпространение, предимство в растежа и свойства за избягване на имунитета, няма докладвани промени в тежестта на заболяването до момента", добавя той.

EG.5 включва подвариант EG.5.1 - който Т. Райън Грегъри, професор по биология, е нарекъл "Ерис" в публикации в социалните медии.

Миналата седмица Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) каза, че EG.5.1 сега представлява един на всеки седем нови случая в Обединеното кралство.

Прочетете повече:
Учените започват работа по ваксини за „Болест X“
Здравните работници, които си бръкнат в носа, са по-склонни да хванат COVID

Актуализацията на СЗО идва на фона на спад в докладите за COVID.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус каза, че само 11% от страните съобщават за хоспитализации и приемане в интензивно отделение, свързани с вируса, което възпрепятства усилията за борба с него.

Той призова страните да не свалят бдителността си и да продължат да съобщават данни за COVID и да предлагат ваксинация .

COVID-19 е убил повече от 6,9 милиона души в световен мащаб, с повече от 768 милиона потвърдени случая от появата на вируса.

СЗО обяви епидемията за пандемия през март 2020 г. и приключи глобалното извънредно положение за COVID през май тази година.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР