Отказът на три държави да внасят украинско зърно покачва напрежението

...
Отказът на три държави да внасят украинско зърно покачва напрежението
Коментари Харесай

Полският президент отмени срещата си със Зеленски в Ню Йорк заради спора за зърното

Отказът на три страни да внасят украинско зърно повишава напрежението и задълбочава разногласието сред сътрудниците.  

Изненадващо полският президент Анджей Дуда анулира срещата с украинския си сътрудник Володимир Зеленски, планувана в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Двете страни трябваше да обсъдят и вноса на украинско зърно.Той изясни сбито, че тематиката не е на дневен ред. Полша остава корав покровител на Украйна против съветската инвазия, само че Киев не би трябвало да не помни, че получава помощ от Варшава и че страната също е директна за прекосяване на артикули.

" Промяната на границите със мощ, незачитането на закона и лишаването на украинския народ от правото му на битие би трябвало да бъдат спрени. Тази брутална война би трябвало да завърши и да не се трансформира в замразен спор . Това може да стане единствено посредством възобновяване на цялостната териториална целокупност на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници ", съобщи Анджей Дуда, президент на Полша.

На 15 септември Еврокомисията подвигна ембаргото върху доставките на зърно от Украйна за България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. В раздор с целия Европейски Съюз Полша, Унгария и Словакия оповестиха забрани на национално равнище за импорт на зърно и храни от Украйна, с цел да защитят ползите на земеделските производители.

Заради това решение обаче Украйна внесе публична тъжба в Световната комерсиална организация против Унгария, Полша и Словакия . Дуда подсети, че възбраната се отнася за вноса, само че не и за преноса на украинско зърно.

И още една реакция - украинският министър председател Денис Шмигал позволи въвеждането на възбрана за импорт на избрани категории артикули от Унгария и Полша. Тези дейности разкриват задълбочаващия се раздор с трите членки на Европейския съюз, който е главен покровител на Киев в битката му с Русия.

В същото време Зеленски съобщи, че Украйна в никакъв случай няма да се откаже от ролята си на поръчител на международната продоволствена сигурност.

" Резултатите са в действителност забележителни. Износът на храни от Украйна доближи крайбрежията на Африка и това са общо 32 милиона тона храни. Украйна предлага доста ясни дейности за попречване на всевъзможни разтърсвания на международния пазар на храни. Можем да създадем хъбове за милиони тонове зърно в изключително чувствителни региони. Например в пристанищата на Африка. И към този момент започнахме да преговаряме за такива благоприятни условия ", сподели Зеленски.

Петата страна - Румъния съобщи, че няма да внася украинско зърно още 30 дни и ще работи за взаимен проект за по-нататъшно съдействие. Букурещ ще продължи да поддържа Украйна при износа и преноса на аграрни артикули от Украйна през Румъния. Така румънските фермери се отхвърлиха за момента от протестите
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР