Откакто започна пандемията ние работим с ограничение, има все по-сериозни

...
Откакто започна пандемията ние работим с ограничение, има все по-сериозни
Коментари Харесай

Хотелиери: Не можем да оцелеем, реална помощ от държавата няма

Откакто стартира пандемията ние работим с ограничаване, има все по-сериозни условия към нас, а действителна помощ досега не сме усетили. С оглед на това, че все по-тежки времена ни предстоят, в случай че не бъдем подкрепени като бизнес, ще спрем да съществуваме. Това сподели пред бТВ Борислав Хаджиев, ръководител на Контролния съвет на Асоциацията на българските хотелиери.

По думите му огромна част от ограниченията са ориентирани към паралелни бизнеси. Хотелите сега не са затворени, само че в същия миг на хората се споделя да не пътуват. Спадът, който браншът регистрира за цялата година, е 80%.

„ В един хотел сред 30 и 50% от приходите са от спомагателните услуги – заведения за хранене, конферентни зали и други, а сега този бизнес е спрян “, изясни Хаджиев.

Той сподели още, че в случай че досега ски сезонът е започвал сред 5 и 12 декември, то в този момент това ще се случи вероятно на 21 декември, в случай че няма нови ограничавания.

„ Ако до януари месец не започва, една трета от зимния сезон е изгубен “, добави Хаджиев.

От сектора са се възползвали от мярката 60:40, само че по думите му тази мярка е ориентирана към това хората да си запазят работата, а не към бизнеса.

„ В един миг може да се окаже, че бизнесът го няма и тази мярка към този момент няма да е потребна “, сподели Борислав Хаджиев.

И акцентира, че прогнозата е за тежък зимен сезон, малко задгранични туристи, като се разчита на българите, които обаче са дребен %.

"Ако няма трета вълна на ковид, прогнозата за идващия летен сезон е, че ще бъде по-добър от този, само че никога няма да е като минали години. Готвим се за доста тежки няколко години “, акцентира Борислав Хаджиев.

Той прикани страната за действителна помощ за хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Нужни са отлагане на заеми, отсрочване на заплащане на налози и спомагателни оборотни средства с облекчени условия.

„ Не желаеме нищо безплатно и сме съгласни, че с общи старания ще минем през пандемията, само че в действителност ни би трябвало помощ, тъй като няма да оцелеем “, приключи ръководителят на Контролния свет на асоциацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР