Откакто свърши пандемията от КОВИД-19 и хората започнаха постепенно да

...
Откакто свърши пандемията от КОВИД-19 и хората започнаха постепенно да
Коментари Харесай

Задълбочаването на българо-китайските културни връзки – все по-силно изразено и все по-добре за народите ни

Откакто свърши пандемията от КОВИД-19 и хората започнаха последователно да се връщат към естествения метод на живот, културата още веднъж стартира да си проправя път в всекидневието ни. Първоначално това се случваше на равнище обособена страна, а през днешния ден към този момент – на интернационално ниво.

Въпреки турболенциите на международната политическа сцена, където другите страни се изправят една против друга и си постановат наказания – освен стопански, само че и засягащи културата (излишно е да загатваме какъв брой турнета и постановки на актьори от огромна големина бяха анулирани единствено, тъй като са „ руснаци “), задачата на всеки посланик, когато отиде в друга страна е да бъде и културен дипломат.

България и Китай имат положителни другарски връзки от 1960 година Макар на моменти политиката да е попречила те да се задълбочават, през днешния ден дипломатите демонстрират, че „ политиката си е политика, само че културата си е просвета “. Още от началото на годината, Китайския културен институт в София сподели желанието си да сближи двата ни народа, като отвори порти за взаимното посрещане на Китайската нова година. Тогава столичани имаха опцията да подготвят типични храни, а след това да ги вкусят; срещат гатанки, да изобразят калиграфския знак „ фу “, носещ шанс, здраве, обич и благоденствие през годината и да научат напълно нови и забавни неща.



Няколко месеца по-късно от Посолството на Китайска национална република бяха организирали съревнование с лодки по река Дунав, тръгвайки от град Русе.

Миналата седмица Фолклорен отбор към Пекинската танцова опера пресъздаде духът на Китай в 12 танца в няколко града у нас. Отново под егидата на Посолството на Китайска национална република трима преподаватели с деветнайсет свои възпитаници посетиха Мездра, (където взеха присъединяване в Международен фолклорен отбор „ Фолклорната магия на Мездра “), Челопеч, София и други обитаеми места, където показаха просвета от разнообразни провинция на Поднебесната империя.

" Далански мешрел ", " Съревнование ", " Танцът на влюбените от Ниси " бяха част от представлението в обичаен жанр, комбиниран с прочувствения и деятелен дух на младите реализатори, колоритни костюми, пленяваща хореография, доста страст, превзела публиката, за която нямаше задоволително места и се наложи някои посетители да седят по стълбите, когато ансамбълът беше на посетители в София. 1 зала на Регионален център за модерни изкуства „ Топлпцентрала “ се оказа тясна за пристигналите посетители от всякаква възраст, искащи да се насладят на магията на танците.

Голямо наслаждение достави на танцьорите и техните преподаватели да видят какъв брой дребни деца бяха пристигнали да ги гледат. Защото уважението, почитането и приемането на непозната просвета стартира в най-ранна детска възраст. Децата не са обременени от политика и възприемат всичко чисто и почтено. А това след години ги прави възрастни, които не страдат от комплекси или предубеждения. „ Много ми харесаха каките и батковците “, споделя 9-годишната Дария. Майка й я води още от дребна по разнообразни концерти и културни мероприятия. И добавя: „ Много хубаво танцуват, костюмите са доста красиви. Китайките са доста красиви дами! “ „ Много бързо завърши! “, причислява се към нея 6-годишната й сестричка Велина, „ Исках да танцуват още и още! “

Едва половината година е предходна. До края остават още няколко месеца, през които се надяваме в България да забележим още доста неща свързани с необятната китайска просвета! Хубавото е, че от уредниците поставят грижи тя да доближи до, колкото се може повече хора, а освен до избрани. Като тези, живеещи в столицата и огромните градове, да вземем за пример. Културата е предопределена за всеки, тя не познава разлика сред богати и небогати, образовани и неуки, дребни и огромни. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР