Откакто новината за преминаване на български граждани с лични карти

...
Откакто новината за преминаване на български граждани с лични карти
Коментари Харесай

До Турция с лична карта: Какъв е отзвукът в различните градове у нас

Откакто новината за прекосяване на български жители с персонални карти през границата с Турция се появи в медиите, ползата на българските жители към южната ни съседка стартира да се усилва от ден на ден и повече. Документът за идентичност като тематика съумя да вземе превес над туризма и преференциалните цени  поради рухването на цената на турската лира. Докато това е без значение за едни – с двойно поданство и червен паспорт, за други комбинацията от гореизброените, е съвършена опция да отпътуват към Турция. Ето какво споделиха пред стажант на Българска телеграфна агенция.

Петя и Ангел Иванови са от Видин, а Турция е била мечтана дестинация за тях от години, не поради поевтиняването на лирата и преференциалните цени, а поради културата, историята и природата на страната, която съумява да омае всеки екскурзиант.

“Когато чухме новината, бяхме извънредно щастливи , тъй като нямаше да ни се наложи да задействаме процедури по вадене на червен паспорт. Това са едни спестени пари, които ние умерено можем да оползотворим за разходки, в музеи или даже да дадем малко повече за път, с цел да забележим повече от хубостите на Турция. Никога не ни е вълнувал шопингът, както множеството наши съграждани. Защото облекла и храна може да си набавим и от тук, само че предишното и историята на такава страна, съумява да те допре един път и вечно! ”, споделя Петя Иванова. 



Не обаче туризмът е бил постоянно повода, която притегля интереса на българите. Айше Бекирова, студентка в София , споделя по какъв начин цените в столицата и в мегаполиса на Турция - Истанбул, са относително 2,3 пъти по-ниски от тези в България. “Въпреки че владея червен паспорт още от дребна,  за мене в пъти по-удобно е да употребявам персоналната карта при прекосяването ни през границата. При всяко мое посещаване съм била на тръни да не си изгубя паспорта, а по този начин персоналната карта е доста по-компактна и комфортна за носене даже в дребна дамска чанта. Посещаваме Турция с родителите ми четири пъти годишно , с цел да си набавим артикули от първа нужда: медикаменти, храна и от време на време гориво и облекла. Всичко ни излиза доста по-изгодно и спестяваме много пари ”, споделя Бекирова.

Има и трети, с двойно поданство, като при тях претекстът е съчетание на приятното с потребното: среща с родственици, извършване на покупки и посещаване на туристически обекти . Ердал Изетов и брачната половинка му Арзу от Търговище имат двойно поданство и употребяват това преимущество. “Нас тази развръзка не ни развълнува. Новината е позитивна за нашите съграждани, само че за тези със статут като нашия, няма огромно отражение. Понеже притежаваме парцел, това улеснява нашия престой в Турция. Уреждаме среща със фамилии ни, организираме обществени мероприятия, обикаляйки исторически и туристически обекти.  В края на визитата ни, поради ниските и налични цени, приключваме с удовлетворяващ шопинг, както всяко българско семейство ”- споделя фамилията.

Българските жители ще могат да влизат в Турция без задгранични паспорти , а единствено с персонални карти, заяви турският информативен уебсайт " Дикен " на 27 юли, базирайки се на декрет на президента Реджеп Тайип Ердоган , оповестен в броя от 27 юли на турския държавен вестник.

Според решението българите ще могат да влизат в Турция с персонална карта в случаите на директно прекосяване или туристически визити до 90 дни в границите на 180 дни. 



" Гражданите на Република България, които имат персонални карти, ще бъдат освободени от визи при директно прекосяване или туристически визити в Турция в период до 90 дни в границите на 180 дни ", се показва в указа на президента.

България е на пето място измежду страните, които изпращат максимален брой гости в Турция. През последната година в Турция се следи засилен поток от български туристи, които пазарят всеобщо в Одрин на фона на спада на турската лира по отношение на българския лев, показват турски медии.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР