Откакто е построен, през 1954-та година, Паметникът на съветската армия

...
Откакто е построен, през 1954-та година, Паметникът на съветската армия
Коментари Харесай

Ленин дава пенсията си за ремонт на Паметника на съветската армия ВИДЕО

Откакто е издигнат, през 1954-та година, Паметникът на руската войска провокира полюсни отзиви в обществото. За 67 години той устоя освен на разногласията окупатор или избавител е руската войска, а и на разнообразни прояви - монументът беше боядисван, изрисуван, драскан, напомня Bulgaria On Air

Протести също огласяха площада пред паметника с искане за демонтирането му, други пък не даваха монументът да бъде докосван. След като устоя на полюсните отзиви на обществото, както и на другите цивилен акции, през днешния ден той се разрушава, съгласно експертиза на регионалния шеф на София. За ремонта му са нужни близо 400 000 лв..
И още веднъж се развихри дебатът - да се ремонтира или да се демонтира.

"Първо е безсмислено да се дават 390 000 лева за един рушащ се монумент, който на всичкото от горната страна възвеличава войска, която е окупирала България, а не е освободителна войска, както години наред се опитваха да ни убедят. Ние не желаеме да се унищожи този монумент, в него има стойностни творби - скулптурите, които са на самия монумент. Нормалното е той да бъде разграден и изместен в музея за социалистическо изкуство, където му е мястото ", разяснява Веселин Калановски от "Демократична България ".

Други, като Ленин Станоев, са безапелационни - паметникът би трябвало да остане. Той е индивидът, който персонално и непринудено почиства Паметника на руската войска в Княжеската градина след всяко негово видоизменение от графити майстори.



"Това е възприятие за почитание, възприятие на отговорност към починалите жертви. Аз съм изрично за това паметникът да бъде отремонтиран и да не бъде демонтиран, да не бъде преместван, а да си остане, тъй като това е част от нашата история. Той демонстрира част от истината. Това е неоценимо изкуство ", разсъждава Ленин Станоев.

Той е подготвен да даде пенсията си за ремонта на паметника.

"Чувствам се доста зле. Аз неслучайно се споделям Ленин! Преди 9 септември брат ми като невръстен е бил наказан на гибел посредством разстрел и е бил във Варненския затвор. Когато алената войска наближава Варненския залив, надзирателите са се разбягали и са разрушили пандиза и брат ми е имал шанс и остава жив. Така че не мога да си променям името току-тъй ", споделя още Ленин.



В Министерството на външните работи и Софийската регионална администрация са постъпили оферти за финансиране на ремонтни действия против прехвърлянето на паметника и прилежащия му имот на Руската федерация. Това излиза наяве от писмо на някогашния регионален шеф на София до няколко институции, в които предлага да се одобри офертата, с цел да се спестят пари.

Демократична България остро осъжда предлагането.

"Това аз бих го определил като национално изменничество или най-малко опит за такова ", разяснява Веселин Калановски.

Областната администрация на София е задвижила процедура за приемането на 390 000 лв. от държавния бюджет. Дали и по кое време ще бъдат получени - не се знае. А кметът на регион "Средец " Трайчо Трайков прикани да се заобикаля прекосяването край паметника, защото е рисков.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР