Откакто демократите приеха фискалния стимул от 1.9 трлн. долара, икономисти

...
Коментари Харесай

Доколко са точни инфлационните очаквания в САЩ

Откакто демократите одобриха фискалния тласък от 1.9 трлн. $, икономисти предизвестяват, че американската стопанска система може да прегрее. С идването на чековете по 1400 $ проектите на президента Джо Байдън да похарчи още 3 трлн. $ за инфраструктура (и за други браншове през идващите 10 години) и сигналите от Федералния запас, който не мисли да лимитира икономическия отскок от пандемията, прогнозите за идни проблеми стават все по-отчетливи. Последното предизвестие пристигна на 20 март от някогашния министър на финансите Лари Съмърс. Той счита, че е много евентуално стопанската система да пострада или от внезапен скок на инфлацията, или от смазващите резултати на по-високи лихвени проценти. Според него Съединени американски щати водят най-безотговорната си икономическа политика от 40 години насам.
Най-лошият сюжет
Най-лошият сюжет, плануван от някои икономисти, може да бъде разграничен на няколко стадия. Първо, инфлацията скоро ще нарасне механично, защото числата от пролетта на 2020 година, когато стопанската система и цените на суровините спаднаха фрапантно, ще бъдат база за съпоставяне с година по-рано. За това всички са съгласни. Следващата фаза е втората вълна на инфлация, защото разноските на имунизираните консуматори се възвръщат от пандемията по-бързо, в сравнение с производството може да навакса. Дори бранителите на тласъците нормално признават, че прегряването е риск и заплахата ще нарасне, в случай че се одобряват спомагателни разноски, водещи до още недостиг. Джо Байдън може да разкрие част на своя законопроект за инфраструктурата дружно с предварителните си оферти за годишен бюджет, които би трябвало да бъдат показани тази седмица. Докато някои от разноските за инфраструктура на Байдън могат да бъдат платени посредством повишение на налозите, наподобява малко евентуално Конгресът да събере 3 трлн. $ по този метод, което ще докара до спомагателни заеми. Последният стадий, който е и най-спорен, е, когато краткотрайната инфлация се трансформира в непрекъсната, защото инфлационните упования на обществото се покачват и се трансформират в самоизпълняващо се знамение. Работниците, предвиждащи по-високи разноски, изискват по-високо възнаграждение, което постанова компаниите да подвигат цените. Резултатът ще бъде връщане към инфлацията от над 5% от края на 60-те или може би даже стойностите от 10% от 70-те години. През последните десетилетия въздействието на Фед върху инфлационните упования изглеждаше желязно. Дори когато през 2019 година безработицата доближи равнища, невиждани от 60-те години насам, инфлационните упования не се раздвижиха изключително. На доктрина това прави инфлационните изненади краткотрайни явления. " Ако [инфлационните очаквания] са закрепени на 2%, това ни дава способността да натискаме мощно, когато стопанската система е в действителност слаба ", сподели ръководителят на Фед Джером Пауъл на 17 март.
Колко здрава е котвата
Но какъв брой здрава е котвата? Има най-малко три типа инфлационни упования: тези, които произлизат от упованията на финансовите пазари, тези, които се появяват от изследванията на семействата и бизнеса, и тези на професионалните синоптици. Пазарните упования плашат ястребите. Доходността на американските десетгодишни облигации се е нараснала до към 1.7% спрямо 0.5% при започване на август. Въпреки това инфлационните упования, включени в тези доходности, остават като цяло в сходство с задачата на Фед. По-големият проблем е заплахата от инфлация отвън надзор.
Проучванията на упованията на потребителите за придвижването на цените са по-важни от пазарните знаци.
Уилям Маршал от банка Goldman Sachs пресмята, че подразбиращата се награда за инфлационен риск - в действителност цената на застраховането против доста висока инфлация, е повишена. Пазарната възможност за междинна инфлация на потребителските цени над 3% годишно за идващите пет години е над 30%, съгласно Федералния запас на Минеаполис. Това не значи инфлация от 70-те години на предишния век, само че би било неприятно за Фед. Данните сочат, че изследванията на упованията на потребителите са по-важни от пазарните знаци. Инфлационните упования на семействата не са се трансформирали доста, макар че потребителите сходно на вложителите са станали по-малко сигурни за бъдещето (виж графиката). Опасността е, че обществеността е едва осведомена и заради това нейните упования са непостоянни. Изглежда, даже компаниите не обръщат доста внимание на инфлацията в днешно време. Когато Оливие Койбион от Тексаския университет и трима съавтори интервюират топ мениджъри през април 2018 година, 55% от тях декларират, че не знаят каква ще бъде инфлацията през идната година. Когато имат визия, както компаниите, по този начин и семействата хронично надценяват повишението на цените. Потребителите наподобяват излишно фокусирани върху цената на бензина. Авторите стигат до заключението, че упованията на обществеността наподобяват " всичко друго, само че не и непрекъснати ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР