Откакто астрономите идентифицират първите екзопланети през 90-те години на миналия

...
Откакто астрономите идентифицират първите екзопланети през 90-те години на миналия
Коментари Харесай

Над 1000 звездни системи могат да наблюдават Земята директно

Откакто астрономите разпознават първите екзопланети през 90-те години на предишния век, откривателите сканират далечните светове за признаци на живот. Ами в случай че извънземни астрономи на тези далечни планети вършат същото? И в случай че това е по този начин, могат ли въобще да ни видят?

Сега откриватели от университета Корнел са основали лист от 1004 звезди в далечни галактики, които може да имат ясна панорама към Земята, когато тя минава пред слънцето. Всички тези звезди с съществена поредност, съгласно изказване на учените от Корнел, се намират в границите на 300 светлинни години от Земята и може да са дом на безброен брой екзопланети.

Астрономите употребяват по този начин наречения „ директен способ “, с цел да ловуват отдалечени екзопланети. Когато планетата минава сред Земята и нейната звезда, това води до къса смяна в яркостта на тази звезда. Тези краткотрайни промени в яркостта се улавят от телескопи, като галактическия телескоп Kepler на НАСА, галактическия телескоп Хъбъл и директния сателит за проучване на екзопланети (TESS), както и наземни обсерватории като Изключително огромния телескоп в Чили.

„ Само доста дребна част от екзопланетите просто ще бъдат инцидентно подравнени с нашето зрително поле, с цел да можем да ги забележим в пренос “, декларира астрофизикът Джошуа Пепър. „ Но всички хиляди звезди в галактиката, които идентифицирахме в нашето проучване, могат да видят по какъв начин Земята минава пред слънцето, привличайки вниманието им.

През последните години наблюденията на тези далечни светове разкриха зашеметяваща визия за състава на атмосферата им и от своя страна хвърлиха светлина върху евентуалната им обитаемост. Някои телескопи употребяват спектроскопия за идентифициране на характерни молекули газ в отдалечени атмосфери.

В един подобен случай по-рано тази година астрономите откриха, че супер Земята K2-18b е обгърната в облаци течна вода. Откриването на следи от О2, метан, въглероден диоксид, азот и други газове в тези отдалечени атмосфери може да значи, че те са узрели с цел да приютят живот.

Ако някоя от екзопланетите, заобикалящи тези звезди, е дом на напреднали цивилизации, които по сходен метод следят всички краища на Вселената с цел да намерят признаци на живот, има късмет техните телескопи да се натъкнат на нашата скромна планета и да открият химическите сигнатури на живота в нашата атмосфера.

Пепър и Калтенегер, астроном от Корнел, използваха данни от TESS и спътника Gaia на Европейската галактическа организация, с цел да разработят листата на звездите, от които се вижда Земята. Сред тях са GJ 357, който е дом на GJ 357 d, супер-Земя единствено на 31 светлинни години.

Учените разгласяват своите констатации в Месечните вести на Кралското астрономическо общество през октомври.

Това може фрапантно да стесни полето за търсене на живот в други светове. „ Ако търсим образован живот във Вселената, то той може да ни откри и може да желае да се свърже с нас “, сподели Калтенегер, „ преди малко създадохме звездната карта на това, къде би трябвало да търсим с приоритет. “

Скоро към TESS и Хъбъл ще се причисли дълго чаканият галактически телескоп Джеймс Уеб на НАСА. Инфрачервеният телескоп от 9,8 милиарда $, който би трябвало да започва тази пролет след многочислени закъснения, ще отдели доста време за проучване на атмосферните пластове на далечни екзопланети.

Има и други способи да се открие извънземен живот. Бъдещите земни телескопи може скоро да са задоволително мощни, с цел да улавят източници на светлина в други светове, оповестява National Geographic. Ако далечните цивилизации са задоволително напреднали, те може би към този момент разполагат с технологията за забелязване на светлината, предавана от оживените градове на нашата планета. Други софтуерни улики, като да вземем за пример непрекъснато разширяваща се мрежа от спътници, биха могли също да привлекат вниманието на извънземните астрономи.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР