Откъдето е източникът на греха, оттам е и бичът на

...
Откъдето е източникът на греха, оттам е и бичът на
Коментари Харесай

Откъдето е източникът на греха, оттам е и бичът на наказанието ╫ Св. Йоан ЗЛАТОУСТ

Откъдето е източникът на прегрешението, оттова е и бичът на наказването. Давид въвел в дома си непозната агница, убивайки нейния овчар, и агнецът от личния му дом недоволен срещу него. Той внесъл разкол в непознатия дом, и в личния му дом се надигнала война против него. Задето умъртвил Урий и лишил жена му, срещу Давид недоволен родният му наследник.

И през днешния ден мнозина водят войни в домовете си: един с жена си, различен го обсажда синът му, един търпи неприятности от брат си, различен – от прислужници. Всеки се мъчи, бори се, предизвиква войни и бива поразяван от войни. Но никой не се замисля дали щяха да израстат в дома му тръни и плевели, в случай че самичък не беше посял грехове, дали в случай че самичък не беше възпламенил греховни искри, домът му щеше да пламне.

Божественото Писание свидетелства, че бедствията в живота ни са плод на греховете ни и че Бог назначава за реализатори на наказването на грешника неговите близки. Жена ти води война с тебе, посреща те на входа като разгневен звяр, наостря езика си като меч? Жалко е, че твоята помощница ти е станала съперник, само че изследвай самичък себе си, да не би в младостта си да си замислял нещо срещу някоя и в този момент личната ти жена да лекува непознатата рана. Жена ти може да не знае това, само че Бог – Лечителят знае.

Божественото Писание свидетелства, че злата жена е камшик за греховете ни. То споделя, че зла жена се дава на неверен мъж (Сир. 26:3-9). Давид, който е гонен от своя наследник Авесалом поради беззаконната му връзка, свидетелства, че нападенията от децата също са наказване за греховете. Книга Съдии свидетелства, че и братя водят война против братя поради грехове. Когато брат те атакува, недей да сплетничиш против него, а по-добре се вгледай в себе си, с цел да изследваш добре поради какви грехове брат ти се е трансформирал в твой зложелател.

Но какво да приказваме за домашните раздори, щом и личното ни тяло, което ни е най-близко и скъпо, враждува срещу нас когато съгрешаваме, като ни отмъщава с заболявания и премеждия. Робуващото тяло санкционира властващата душа, когато тя съгрешава не тъй като то желае, а тъй като по този начин му е заповядано. За това свидетелства Христос, Който споделя на изцеления разслаблен: " ето, ти оздравя; недей бърка към този момент, с цел да те не сполети нещо по-лошо " (Йоан 5:14).

И по този начин, като знаем, че домашните раздори с родственици и множеството от болесттите се дължат на греховете, дано изтребваме източника на злото – греха.

Източник: Църковен вестник, декември 2001 година
Изображения: pravoslaven-sviat.org, zografi.pravoslavie.bg

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР