Отиващият си председател на Европейския съвет Доналд Туск призова британските

...
Отиващият си председател на Европейския съвет Доналд Туск призова британските
Коментари Харесай

Туск към британските избиратели: Не се отказвайте от опитите да спрете Брекзит

Отиващият си ръководител на Европейския съвет Доналд Туск прикани английските гласоподаватели да не се отхвърлят от опитите да спрат Брекзит, съобщи Би Би Си.

На фона на акцията във Англия преди изборите на 12 декември, той предизвести, че излизането от Европейски Съюз ще трансформира страната във " второкласен състезател ". По думите му Брекзит евентуално ще бележи " същинският завършек на Британската империя ".

След пет годишен мандат Туск ще напусне поста ръководител на Европейския съвет при започване на декември.

В тирада за откриването на образователната година в Колежа на Европа в Брюж той сподели: " Брекзит може да се състои при започване на идната година. Направих всичко по силите си, с цел да избегна конфронтационния сюжет без договорка и да удължа времето за разсъждение и за възможна смяна на английското мнение ".

" Британските избори ще се състоят след месец. Могат ли нещата да се извърнат? Единствените думи, които ми хрумват през днешния ден са елементарни – не се отхвърляйте. В този мач ние добавихме време, към този момент сме в добавеното време, може би даже ще се стигне до дузпи? ", сподели още Туск.

Туск неведнъж е казвал, че би желал Англия да остане в Европейски Съюз, само че мненията му – по средата на предизборната акция – евентуално ще провокират дискусия. Той призна това в речта си и добави, че думите му са нещо, което не би посмял да изрече преди няколко месеца, тъй като е можело да бъде уволнен поради прекомерната си искреност.

Туск добави, че " копнежът по империята " може да се долови в гласовете на поддръжниците на Брекзит, които желаят да създадат Англия " още веднъж световна " посредством излизането от Европейски Съюз ". " Но действителността е тъкмо противоположната. Само като част от обединена Европа Англия може да играе световна роля ", акцентира Туск, който на 1 декември ще бъде сменен на поста от някогашния белгийски министър председател Шарл Мишел.

Миналия месец водачите на Европейски Съюз се съгласиха с " гъвкава " пролонгация на Брекзит до 31 януари 2020 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (816)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР