Отиващата си 2021-а се оказа прекалено дълга и стресираща за

...
Отиващата си 2021-а се оказа прекалено дълга и стресираща за
Коментари Харесай

2021: Най-зрелищните пазарни екшъни

Отиващата си 2021-а се оказа прекомерно дълга и стресираща за финансовите пазари, изпълнена с рискови събития, утвърждаващи бързо изменящата се природа на търговията и вложенията. 

" Гейм стоп ": отмъщението на неоправданите

Годината стартира с невъобразим търговски оборот на фондовите тържища и препускащи цени на акциите на непознати и безлични компании като дребният търговец на игрални конзоли и видеоигри " Гейм стоп " и веригата от киносалони " АМС ".  

След изчерпателен анализ се оказа, че почналите месеци по-рано дискусии за съзнателно подценяваните посредством къси продажби фирмени бумаги на " Гейм стоп " са прераснали в кръстоносен поход на тълпата. Напрежението, подгрявано от обществени медии като Reddit, завладя пазара на дребните вложители. Милиони елементарни хора, лишени от обществени и физически контакти, атакуваха привилегированата общност на едрите мениджъри на активи, пенсионните и хеджинговите фондове. Ред брокери бяха принудени да вкарат търговски предели, а известният онлайн медиатор на краткосрочни покупко-продажби " Робин Худ ", измежду чиито съоснователи е и българинът Владимир Тенев, изиска кешова инжекция от акционерите си.   

Жертви на проведените тълпи от дилетанти бяха именити фигури от света на хеджинговите фондове, изгубили милиарди долари. Впоследствие, когато пазарът стартира да се възвръща, голям брой консуматори на Reddit също останаха с празни джобове. 

Щатският министър на финансите Джанет Йелън привика на среща финансовите регулатори. Законодателите желаеха отговори от героите в окото на бурята, в това число от Тенев и от Кейт Гил, чиито постове в Reddit предизвикали сагата. Дребните и неугледни вложители пък демонстрираха на брокерите, хеджинговите фондове и регулаторите какъв брой мощна е тълпата с задача. 

Archegos Capital Management изпадна от фамилията

Идеята за така наречен фамилни офиси, които ръководят персоналното положение на сполучливи бизнесмени в полза на фамилията, наследниците и за благотворителни дела, звучи по едно и също време възвишено и старомодно, въпреки че няма нищо общо с традициите от предишния век. 

През март 2021-а съществени банки получиха сурово предизвестие, че някои от тези частни капиталови къщи, чиято обща оценка е към 6 трлн. щ. $, поемат несъразмерни опасности. Доказателството е зрелищният колапс на Archegos Capital Management на Бил Хуанг - бивше протеже на именитата група от хеджингови фондове " Тайгър мениджмънт ".

Хуанг беше получил купища заеми от банки, с цел да заложи на акции на дребен брой компании. И когато пазарът потегли против един от тези залози - на книжата на ViacomCBS, това провокира резултата на доминото, довел до колапса на Archegos Capital Management и нанесъл вреди за милиарди долари.

Най-много изгубиха " Креди Сюис груп " - 5.5 милиарда щ. $ и " Номура " - 2.85 милиарда $. " Моргън Стенли " бе ощетен с 911 млн. $, " Ю Би Ес груп " - със 774 млн. $, " Еф Джи файненшъл " - с 300 млн. $.

За благополучие, провалите се ограничиха до банките и не обгърнаха финансовите пазари, само че епизодът предизвика банковия бранш да преосмисли по какъв начин да третира тези клиенти и какъв брой огромни високорискови заеми да им отпуска. 

Китай образова вложителите

Китайският бранш на образованието бе един от любимците на Уолстрийт. Компании като New Oriental и TAL Education бяха оценени на милиарди долари при регистрацията им на Нюйоркската фондова борса. Ентусиазмът бе посърнал през юли 2021-а, когато Пекин вкара набор от регулации, забранили на процедура активността на платените просветителни компании в страната. Реакцията бе разрушителна: пазарната капитализация на един от потърпевшите субекти - Gaotu Techedu, през днешния ден е под 650 млн. щ. $ спрямо над 12 милиарда $ в края на 2020-та. 

Мощните пазарни съмнения, тръгнали от бранша на образованието, бяха засенчени от различен набор държавни промени, този път за стягане на контрола върху сигурността на данните и на задграничните борсови регистрации. Те провокираха продажби на книжата на най-видните китайски софтуерни имена, в това число " Тенсент холдингс ", " Алибаба груп холдинг " и " Мейтуан ". Десет компании от бранша изгубиха общо 823 милиарда $ от върховата си пазарна оценка, достигната през февруари. 

След това пристигна ред на имотния отрасъл, който бе длъжен да редуцира внезапно заемния капитал. Така най-задлъжнелият бизнесмен в света -  " Евъргранд ", изпадна в неспасяема ликвидна рецесия и при започване на декември стигна до ръба на банкрута откакто не съумя да погаси дължимите вноски по заемите си.

Въпреки всичко Китай продължава да притегля задгранични капитали. Глобалните инвестиции в китайски акции и облигации са се нараснали със 120 милиарда щ. $ през първите девет месеца на годината спрямо края на 2020-та. 

Възходът на природния газ

Синьото гориво измести суровия нефт като най-важната суровина през октомври, когато цените скочиха до невиждани нива, а континентите на планетата започнаха да се надпреварват за постните доставки.

Недостигът бе изключително изострен в Европа, която ставаше все по-зависима от вноса. Фючърсните договори, свързани с виртуалната борса в Нидерландия TTF, където се образуват районните газови котировки на едро, доближиха до рекордните 137 евро за мегаватчас при започване на октомври. В Азия пък цените за незабавна доставка на полутечен газ надвишиха за малко еквивалентната за суровия нефт стойност от 320 щ. $ за барел през октомври, когато черното злато вид " Брент " се търгуваше за жестоко 80 $ за барел.

Ситуацията към природния газ се усложни с първите зимни студове и на 21 декември синьото гориво се изкачи до следващия връх от 172 евро. Равносметката за 2021-а е над 600% растеж на цените на природния газ.

Множество фактори имат принос за скока, в това число растящото ползване след облекчаването на пандемичните рестрикции, нарушените доставки на пазара на полутечен газ поради хаоса в превозването му, недостига на сила от възобновими източници. Положението в Европа се усложнява от спрените от употреба нуклеарни реактори във Франция, по-ниските количества гориво, изнасяни от " Газпром ", геополитическите опасности в Беларус и Украйна, както и от закъснение на въвеждането в употреба на газопровода  " Северен поток 2 "  от Русия до Германия. Като похлупак, европейските газохранилища са запълнени на едвам 66% от потенциала си - ниво, особено за януари. 

Валутните несгоди на Турция

Когато пристигна на власт, турският президент Реджеп Таип Ердоган даваше мощ на турската лира. По време на първия му мандат валутата се ускори от 1.6 на 1.2 лири за един щатски $. Днес ситуацията е радикално друга и котировките на турската парична единица препускат лудо. Тя се е обезценила с близо 50% към американския $ от началото на годината и рисковите й съмнения са най-голямата опасност за турските компании. 

Сривът на лирата се задълбочи през септември, когато централните банкери започнаха да намаляват лихвените проценти под диктата на Ердоган и в осъществяване на екстравагантната му политика да бори високата инфлация с низходяща лихвена политика.

Оттогава до момента главната рента на Турция бе редуцирана с 500 базови пункта - до 14%, при годишна инфлация от 21% с вероятност да надвиши 30% при започване на 2022-ра. В отговор турската валута се обезцени до рекордно ниските 18.3633 лири за един щ. $ в ранните часове на 20 декември. И скочи до 12 лири за $ късно вечерта на същия ден - най-мощният напредък за последните 38 години, откакто Ердоган даде обещание ограничения против доларизацията на националната стопанска система и в отбрана на спестяванията на популацията в лири. 

Ако Анкара се върне към ортодоксалната политика, нещата могат да се трансформират фрапантно. Главният икономист на Института за интернационалните финанси Робин Брукс е пресметнал, че справедливата цена на турската валута е 9.5 лири за един $. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР