Отхвърленото вето на президента Румен Радев върху мораториума за плащанията

...
Отхвърленото вето на президента Румен Радев върху мораториума за плащанията
Коментари Харесай

Дариткова смята, че при работещ контрол, няма да има забрана за иновативни лекарства

Отхвърленото несъгласие на президента Румен Радев върху мораториума за заплащанията за новаторски лечения и медикаменти от НЗОК провокира съществени безредици, които бяха единствено част от
Д-р Дариткова, макар митингите пред Народно събрание, Народното събрание не утвърди президентското несъгласие за мораториума върху лекуването с нови молекули. Защо?
Приехме решение краткотрайно идната година да не се заплащат нови молекули, които към момента не са навлезли в приложимост в нашите фармако-терапевтични управления. Решението е непопулярно, мярката е последна, само че се постанова, тъй като има нужда изпълнителната власт да вкара ред в потреблението на медикаменти посредством въвеждане на осведомителна система, посредством разработване на фармако-терапевтични управления, посредством непоколебим надзор за осъществяването им, посредством промяна на закона, който регламентира паралелната търговия . Целта е да сме сигурни, че българските пациенти се лекуват с съвременни лекарства, изписани съгласно международните медицински стандарти и съгласно нуждата на болестта. Да сме сигурни, че ще стигнат до българските пациенти, а не се озовават обект на реекспорт в някоя непозната страна. В идната година има планувани 300 млн. лева за лекуване на онкоболни, 1 милиард общо за лекарствена терапия. Всички нови лечения, които в процентно отношение и в този момент са допълнително в бюджета на касата, ще бъдат заплащани както до момента.
Фактически има ли нарастване в сумите за хората с тежки и редки болести?
Общият бюджет за лекарства в идната година е 1 милиард лв. - с 300 млн. лева повече, в сравнение с е бюджетът за тази година.
Увеличавате бюджета, а в това време не допускате новите молекули, каква е логиката?
Бюджетът е разчетен въз основата на здравната статистика от потреблението на лекарства за тази година. Осигурени са всички болести и пациенти, които се чака да бъдат включени с лекарствена терапия за идната година. 65% от средствата за лекарства са точно за новаторски медикаменти. За последните 4 години имаме 25 нови молекули, които са навлезли на нашия пазар, а последната година натискът се оказа изключително мощен и имаме 32 нови. За да може те да се употребяват рационално, изпълнителната власт би трябвало да извърши стъпки, които да подсигуряват включването им във фармако-терапевтичните управления, което до момента не се е случило. От друга страна да се намерят механизми посредством осведомителна система да се следи лекарствопотреблението и посредством смяна в закона за паралелната търговия да се управлява процесът на това различните лекарства да не стават обект на реекспорт, който се случва за жалост. Ако се изпълнят всички тези стъпки, тази краткотрайна мярка може да бъде прекъсната .
Ако здравната комисия в съответното лечебно заведение реши, че съответният пациент има потребност от новаторски медикамент, само че той е под възбрана за финансиране от НЗОК, какво следва?
Комисията за лекуване би трябвало да стимулира своето мнение. Здравното министерство ще търси разновидности през различен фонд да финансира лекуването на съответния пациент. В упоменатите 32 молекули имаме индикации единствено за 4 болести, които към момента не се покриват от НЗОК . Става въпрос още веднъж за редки болести. Имаме повсеместен фонд, който би трябвало да подсигурява лекуването на всички обществено значими болести. Редките заболявания са огромно предизвикателство за всеки фонд. Те касаят дребен брой хора с лечения, които са извънредно скъпи. В този смисъл би трябвало да се стремим към решение, което да подсигурява достъпа на тези пациенти, само че не през заплащания от нашите здравни осигуровки, а от бюджета на здравното министерство . Това е нужна стъпка, с цел да се подсигурява достъпът и контролът да бъде по-добър. От друга страна универсалният фонд да подсигурява универсално покритие на всеобщите болести.
Но по този начин страната не се ли намесва жестоко и споделя по какъв начин лекарите да лекуват?
Наложи се да се поеме политическа отговорност за това непопулярно решение точно тъй като изпълнителната власт не е свършила своята работа и аз го споделям с цялата отговорност за това, че сме управлявали в последните две години. За да не се стига до спор, който не е експертен и в Народното събрание да се приказва за лечебни тактики и молекули, трябваше всичко това, което разясняваме, да е осъществено от изпълнителната власт. Ние би трябвало да имаме надзор и успеваемост на средствата, които гласоподава Народното събрание, тъй като това е работата му - да даде финансовата рамка. Тя да подсигурява достъп и баланс на ползите на всички здравно обезпечени български жители, а специалистите и експертите да се произнесат по какъв механизъм ще навлизат новите лечения в България, с цел да не застрашат салдото на разноските за останалите действия, които би трябвало да покрива Касата.
Факт е, че през последните години имаме забележителен растеж на разноските за лекарствена терапия. Ръстът на всички останали действия - извънболничната помощ, диагностични проучвания, болнична помощ, не може да доближи като ритъм растежът за лекарства . Този баланс е нарушен и на това би трябвало да се търси решение. НЗОК би трябвало да покрива всички типове услуги, а анализът демонстрира, че имаме недостиг не във връзка с медикаментозната терапия, а в ранното разкриване и диагностика на болесттите. Там би трябвало да насочим нашите старания, с цел да може след това лекуването да бъде с по-малко разноски и с по-добър резултат.
Обвиняват ви - законотворците и здравното министерство, че въвеждате механизми за санкции на пациентите, а не на нарушителите, по какъв начин ще коментирате?
В случая не става въпрос за санкции, а за търсене интереса на пациента, да дадем период на изпълнителната власт да извърши всичко, което изброих, че не е направено от нея. Това не е наказване на пациентите, а гаранция, че те ще получат медикаментозно лекуване при ясни правила и качество на тяхното лекуване съгласно актуалните медицински стандарти. Гаранция и за това, че средствата на Касата ще стигнат за цялата година и обособени пера няма да изконсумират бюджета за проучвания, за болнична помощ.
Паралелният експорт на скъпоструващи медикаменти се оказа прекомерно сериозен проблем. От по кое време се знае за него и какво прави страната, с цел да не остават наши заболели ощетени?
Паралелната дистрибуция е законово регламентирана и когато тя е легална, е един от детайлите на вътреобщностна доставка. Това е опция от Договора за Европейския съюз и от правилото за свободно придвижване на хора и услуги в границите на Съюза. Във времето паралелната дистрибуция доби забележителен растеж точно заради обстоятелството, че ние осигуряваме навлизането на лекарства на ниски цени и разликата от цените в прилежащи нам други европейски страни дава опция за облага. Регламентът, който ще контролира този развой, е в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, съгласно който Изпълнителната организация по медикаментите ще може да не разрешава паралелната дистрибуция, когато количествата за българските жители са застрашени.
Все по-силно става недоволството от обстоятелството, че общинските и регионалните лечебни заведения са търговски сдружения. Всички знаем, че компании, регистрирани по Търговския закон, са насочени към облага. В същото време те имат предели и поемат лекуването на неосигурени лица. Това ще се промени ли?
Проблемът със отговорностите на другите типове лечебни заведения е сериозен. Причините се проучват за да се вкарат единни стандарти за ръководство на обществените лечебни заведения. Търговската форма на сдружението не въздейства на здравната услуга, тъй като по този начин или другояче лечебните заведения (ЛЗ) нямат право да осъществят облага. Ако я имат, тя може да бъде вложена само в развиване на услугите, които оферират. Функционирането им е напълно подвластно от финансирането посредством клинични пътеки. Там е разковничето. Ако този механизъм се промени, в случай че имаме действително остойностяване на разноските за лекуване, ще имаме и баланс във финансовото им положение и обезпечена здравна помощ. Там би трябвало да се търсят решенията.
Как ще се вкара действителното остойностяване и по кое време?
Смятаме, че с налагането на другата възбрана - НЗОК идната година да не финансира нови действия и услуги , да реализираме баланс на разноските в региона на болничната помощ. Така ще се усилят цените на пътеките, които са най-недофинансирани, ще се дефинират по-големи и гъвкави планирани бюджети на лечебните заведения. Ще имат опция за повече доходи и усъвършенстване на тяхното положение. Ще се търсят и други благоприятни условия за преструктуриране и стабилизиране на лечебните заведения, за които е преценено, че имат потребност от такава регулация. Всичко това предстои още веднъж на полемика, тъй като е ясно, че клиничните пътеки не са най-съвършеният способ за финансиране на болничната помощ , само че първите стъпки ще са чисто експертна полемика, с цел да се реализира резултат и да не се политизира още веднъж казусът.
Кога България ще има нова здравна карта и с нея кои проблеми ще изчезнат?
Задействана е още веднъж процедурата, избрани в закона. Тя допуска до няколко месеца да бъде финализиран процесът. Здравната карта ще даде картината на наличните медицински услуги и медицински експерти в страната и ще бъде средство за обмисляне на вложения.
Електронно досие, електронна здравна карта, електронна рецепта - по кое време пациентите и лекарите ще имат този комплект?
Проектът, който финансира построяването на единна национална здравно-информационна система, е предпочитан за държавното управление. Той се извършва по стратегия " Добро ръководство " със съответни периоди. В момента се преглежда законодателната уредба. Смятам, че в случай че планът сполучливо се осъществя, до края на идната година ще имаме една по-прозрачна, по-добре ръководена и по-ефективна здравна система.
Интервю на Анита Чолакова


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Здравеопазване  Бивш здравен министър уточни за какво би трябвало да има възбрана за новаторски медикаменти Бивш здравен министър уточни за какво би трябвало да има възбрана за новаторски медикаменти  Мими Виткова: Мораториумът за медикаментите е Мими Виткова: Мораториумът за медикаментите е " димна завеса "  Неосигурени пациенти в Шумен ще получат здравна помощ Неосигурени пациенти в Шумен ще получат здравна помощ  Ананиев: До 3 месеца Националната здравна карта би трябвало да бъде подготвена Ананиев: До 3 месеца Националната здравна карта би трябвало да бъде подготвена  Българска социалистическа партия дава текст от бюджета на НЗОК на Конституционен съд Българска социалистическа партия дава текст от бюджета на НЗОК на Конституционен съд Интервю Още Защо е хубаво, че не знаят доста за България?
" В Западна Европа знаят прекомерно малко за България и Румъния...
Кметът на Челопеч: Всяка година приключваме с остатък в бюджета Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Панов предлага Светла Димитрова за зам.-...
Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов внесе в Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет предложение за назначение на арбитър Светла Димитрова за заместител на...
НАТО желае да включи в европейската защита... Колумнистът на Actualno.com Атанас Янев из... Синдиците на КТБ пуснаха търгове като за К... МВФ: Подкрепяме напъните на България за вл... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Бахамите - там, където фантазиите стават ре...
Гостите на Бахамите имат разполагаем огромно многообразие от занимания. Това божествено кътче се слави с отличните си плажове. Не е...
Дневен хороскоп за 15 декември Американски и съветски изтребители за малко д... ЦСКА в профил Лудогорец за Купата след про... Протестът пред КЕВР на Българска социалистическа партия: Със закани, че... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Руският дипломат изключи опцията Пу...
Руският президент Владимир Путин може и да пристигна в България следващата година, само че това няма по какъв начин да стане за 3 март, когато честваме избавление...
Европейският съвет отново удължи стопански... Борисов се старае да е безпристрастен за мигран... Предстои проучване на храм-паметника " Св.... Съветският галактически уред Венера 7 каца...  www.expert.bg  ЧЕЗ е в ЧЕЗ е в " извънредни " договаряния с потенц...  МЕ: Държавните енергийни сдружения извършват отговорностите си МЕ: Държавните енергийни сдружения изпъл...  Германия и Франция с общ проект за промяна на еврозоната Германия и Франция с общ проект за промяна...  Българите пазарят онлайн най-вече във вторник Българите пазарят онлайн най-вече във...  www.iwoman.bg  Ето кои си печелят коледни книжки Ето кои си печелят коледни книжки  Избери си дърво и разбери какво те чака през 2018 Избери си дърво и разбери какво те очакв...  50-годишната Никол Кидман с голи фрагменти (снимка + видео) 50-годишната Никол Кидман с голи фрагменти...  Ето по кое време принц Хари и Меган ще се оженят Ето по кое време принц Хари и Меган ще се оженят  http://www.sportlive.bg  Купа на България НА ЖИВО: Дунав - Левски 0:1, Мапуку Купа на България НА ЖИВО: Дунав - Левски...  Конте ще употребява Батшуай, с цел да докара френски национал в Челси Конте ще употребява Батшуай, с цел да докара фр...  Шести футболист напусна Черно море Шести футболист напусна Черно море  Боби Михайлов: ЦСКА би трябвало ми издигне кандидатурата Боби Михайлов: ЦСКА би трябвало ми издигне ка... Интервю Още Защо е хубаво, че не знаят доста за България?
" В Западна Европа знаят прекомерно малко за България и Румъния...
Кметът на Челопеч: Всяка година приключваме с остатък в бюджета Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Нови Най-четени Най-коментирани Учениците от Ямбол, нападнали таксиметров водач, остават в ареста... 46 0 Турция ще се обърне към Организация на обединените нации да анулира решението на Съединени американски щати за Йерусалим... 45 1 Община Каварна завоюва план за близо 6 милиона лв.... 87 0 Вътрешният министър: Внимавайте, Министерство на вътрешните работи ви следи с 3500 камери в стол... 94 1 " Няма да ме хакнат ": 6-месечна акция за кибер хигиена... 84 0 Бахамите - там, където фантазиите стават действителност 79192 2 Дневен хороскоп за 15 декември
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР