Отговорността за високите цени и инфлацията може да не е

...
Отговорността за високите цени и инфлацията може да не е
Коментари Харесай

КТ Подкрепа за Бюджет 2022: Отговорността за високите цени не е на настоящото правителство, но решенията са в неговите ръце

Отговорността за високите цени и инфлацията може да не е на актуалното държавно управление, само че решенията са в неговите ръце. Това се споделя в мнение на КТ " Подкрепа " за плановете на бюджета за 2022 година и на обновена средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2022-2024 година Синдикалната организация насочва редица рецензии и условия с чието осъществяване счита, че Бюджет 2022 ще бъде доста по-обоснован и резистентен.

Според КТ " Подкрепа " без актуализиране на заплатите финансовият удар от енергийната рецесия ще се поеме извънредно от семействата, а разполагаемите приходи на жителите ще бъдат редуцирани доста.
 От Синдиката на пожарникарите и спасителите скочиха против Бюджет 2022
От Синдиката на пожарникарите и спасителите скочиха против Бюджет 2022

Недоволството е против параметрите в държавния бюджет, касаещи Министерство на вътрешните работи

От синдиката декларират, че бедността и неравенствата в страната са една от главните бариери пред плануваното от държавно управление влизане в еврозоната, а жителите и бизнесът се нуждаят от незабавно нормализиране на цената на електрическата енергия, което може да се случи единствено посредством ограничение на износа ѝ и връщането на юридическите лица на контролирания пазар.

" Проблемите не търпят отсрочване. А бъркането все по-дълбоко в държавния бюджет за обезщетения може единствено да докара до още по-голяма централизация на благосъстояние в ръцете на шепа представители на бизнеса, до момента в който огромна част от компаниите банкрутират, паралелно с българските жители ", разясняват още от КТ " Подкрепа ".
 Окончателно удължиха Бюджет 2021 година до март 2022 година
Окончателно удължиха Бюджет 2021 година до март 2022 година

Той ще важи до края на март,

Във връзка с плана на Закон за бюджета на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) за 2022 година синдикатът упорства да бъде преразгледана политиката на заледяване на приходите на заетите в НЗОК, чиито отговорности нарастват, в това число заради голословното нахлуване на нови лечебни заведения и разрешаването на спомагателни действия на съществуващи такива. Според КТ " Подкрепа " практическото използване на тези действия и произлизащите от това професионални задължения следва да бъде обезпечено посредством завишаване на средствата в рубрика " разноски за личен състав " с 10% или смяна на средствата от 56 223 700 лева на 61 846 070 лева, което е нарастване с общо 5 622 370 лева От синдикалната организация показват също, че неудовлетворителното възнаграждение води до засилено текучество, като в някои структури на НЗОК доближава до неуправляеми размери, а хроничната липса на чиновници с здравно обучение рефлектира върху качеството на активността.

" Вследствие на нараствания размер на минималната работна заплата, на осигурителните приходи, увеличението на възрастта за пенсиониране, повишената инфлация и други фактори, бюджетът на НЗОК се усилва с 604 437 хиляди лева спомагателни средства за разноски и прехвърляния. В допълнение чакаме декларираната от Вас политика на неотстъпчивост към сивата стопанска система и недекларирания труд също да имат положителен резултат върху финансовото положение на Касата ", декларират от КТ " Подкрепа ".

От синдиката означават още, че наред с това се усилват и отговорностите и отговорностите на заетите в районните здравноосигурителни каси: " От 2012 година до момента в НЗОК непрестанно нараства размера на работа, осведомителния поток, динамичността, натовареността и отговорностите на чиновниците, условията за все по-висока подготовка, напрежението, в това число с помощта на бързо изменящата се нормативна база. Консултациите с жители и договорни сътрудници са ежедневни. Увеличава се и отговорността с осъществяване на заплащания за милиони левове. Специалистите са ангажирани също с преговори, надзор преди възнаграждение, следващ надзор, тъжби, правосъдни каузи, легализация на рецептурни книжки и доста други действия както в народен, по този начин и в европейски аспект. "
 Проектобюджет 2022: С 4,3 милиарда повече дълг, 4,8% растеж на стопанската система и спад на безработицата
Проектобюджет 2022: С 4,3 милиарда повече дълг, 4,8% растеж на стопанската система и спад на безработицата

А в дълготраен проект - през идващите 2023 и 2024 се планува в растежа на стопанската система да има известно закъснение

По отношение на плана на Закон за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година КТ " Подкрепа " утвърждава направените стъпки за нарастване на пенсионните заплащания, компенсациите за безработица и за развъждане на дете до 2-годишна възраст с уточнението, че част от тези решения е трябвало да бъдат взети преди години, като да вземем за пример уеднаквяването на минималния застрахователен приход за земеделските и тютюнопроизводителите с този за останалите служащи.

" Същевременно би трябвало да обърнем внимание на редица недостатъци, които не са адресирани и в сегашния бюджет и които биха внесли нужната правдивост и взаимност в система, която изначално следва да има тези характерности ", декларират от синдиката.
 БСК недоволна от проектобюджетите за 2022 година
БСК недоволна от проектобюджетите за 2022 година

Всяко отклоняване от допусканията на МФ за приходна част на държавния бюджет за 2022 година може да докара до несъразмерен бюджетен недостиг, който да надвишава 6%.

Ето и отправените съответни рецензии:
Минимални осигурителни приходи - работодателските организации от няколко години бойкотират договарянията за определянето им. При тази обстановка държавното управление е това, което е призвано да се намеси и административно да ги актуализира. Стандартното държание на ръководещите е просто да усилят МОД, които са с размер под минималната работна заплата, без да вършат никакви спомагателни старания. Масово квалифицирани служащи и експерти, техници и приложни експерти, ръководители напълно законно се обезпечават на МРЗ. Настоящото предложение за МОД по стопански действия и квалификационни групи специалности не се отличава с нищо от наложения до момента управнически метод.
В резултат от 746 позиции 615 или 82,5% са на равнището на минималната работна заплата. Сами разбирате, че този механизъм за битка със сивата стопанска система и недекларираната претовареност всъщност към този момент не съществува, с помощта на неналичието на управническо предпочитание той да бъде прилаган. А доказателствата за това, че обезсилването на този инструмент е в действителност законова глоба за необятното разпространяване на практиките на укриване на осигуровки, са видни даже единствено от таблицата за минимални и междинни осигурителни приходи, която получихме от Национален осигурителен институт. В голямата част от позициите междинният застрахователен приход е над минималния подобен, като разликата всекидневно е в размер на 200-300 %. Картината сочи, че несъмнено фирмите в тези браншове могат и обезпечават чиновниците си на приходи, надалеч над откритите от държавното управление минимални такива. От МОД на равнището на минималната заплата за страната се възползват недобросъвестни работодатели, с цел да икономисват от осигуровки, лишавайки от осигурителни права в бъдеще своите чиновници. И държавните управления са техен съизвършител.

КТ " Подкрепа " упорства тази порочна процедура да бъде прекратена, като за начало всички минимални осигурителни приходи бъдат увеличени най-малко с растежа на междинната работна заплата за страната.

Максимален застрахователен приход - в последна сметка в плана е заложено нарастване до 3400 лева КТ " Подкрепа " застава изрично зад напъните за повишение на тавана на осигуровките, в същото време не откриваме претекстове и причини за какво е заложен тъкмо този размер. Очакваме диспути за метода на установяване на оптималния застрахователен приход. Намираме този диалог за основен, защото от нарасналите доходи от осигуровки ще се генерират средства, с които да се усили размерът пенсиите в допълнение. Напомняме, че през 2015 година беше признат график за повишаване на коефициента за всяка година застрахователен стаж, като той трябваше да стигне 1,5. Този график беше скоростно замразен и даже след последното преизчисляване на пенсиите, коефициентът е едвам 1,35.
Когато високите приходи са амнистирани през заледяване или минимално нарастване на тавана на осигуровките, няма опция да се усилват пенсиите и е комфортно това да се изяснява с неподходяща демографска конструкция, само че в действителност е резултат от отвращение да се отчисляват осигуровки от най-високите приходи. А както е видно от бюджета, единствено нарастването на минималната пенсия от 300 на 370 лева плюс използването на коефициент 1,35 води до нарастване на разноските за пенсии с над 1,5 милиарда лева Тези средства могат да дойдат от нарастване на тавана на осигуровките, вместо в допълнение да се усилва зависимостта на фонд " Пенсии " от държавния бюджет.

Замразяването на оптималния застрахователен приход е и в несъгласие на заложения в §6 от Преходните и заключителните разпореждания на КСО принцип, който гласи, че оптималната пенсия следва да бъде в размер на 40% от оптималния застрахователен приход. За да не бъде нарушен за поредна година този принцип, следва или оптималната пенсия да бъде понижена до 1360 лева, или оптималният застрахователен приход да стане 3750 лева КТ " Подкрепа " намира второто решение за доста по-справедливо.

Обезщетения за безработица - планът на Закон за бюджет на ДОО 2022 планува нарастване на минималното обезщетение за безработица от 12 на 15 лева и опазване на тавана на компенсацията на 74,29 лева. Минималното обезщетение за безработица следва да е 60% от минималната заплата, като низък предел на осигурителния приход. Това значи месечният размер да бъде 426 лева След плануваното нарастване, месечният размер ще бъде към 300 лева, което е надалеч под 60%.
КТ " Подкрепа " смята, че дневният размер на минималното обезщетение за безработица следва да бъде 21 лева
Максимално обезщетение за безработица - таванът беше въведен през последните години, с цел да бъдат лимитирани (напълно незаслужено и необосновано) компенсациите, които български жители, работили в страни от Европейския съюз, получават в България. Подчертаваме, че в тези случаи средствата се получават от непознатите осигурителни системи, по силата на обстоятелството, че българските жители са се осигурявали там. Впоследствие този таван беше замразен и даже не дава отговор на заложените в българския Кодекс за обществено обезпечаване правила. За да съставлява 60% от оптималния застрахователен приход, оптималното на ден обезщетение следва да бъде в размер на 97 лева Понастоящем е с над 20 лева по-ниско.
КТ " Подкрепа " счита, че тази неправда може и би трябвало да бъде отстранена.

Коефициент на заменяне на приходите - този индикатор е основен за адекватността на изплащаните в страната пенсии, като демонстрира в каква степен пенсиите съумяват да заместят изгубения приход от труд, който лицето е имало пред настъпване на риска напреднала възраст. В отчета към бюджета на ДОО е записано, че коефициентът " се чака да бъде 48,1 на 100, а чистият коефициент на заменяне се чака да доближи 62,0 на 100 ". Този коефициент демонстрира доста приближаване до задачите, които пенсионната система си е сложила за 70% заменяне. В същото време би трябвало да обърнем внимание, че той е недооценен, защото не регистрира спомагателните пенсионни заплащания от частните пенсионни фондове в страната, които през 2021 година започнаха да изплащат такива на първата по-голяма кохорта обезпечени лица. И досега частните пенсионни фондове нямат обвързване да регистрират тези заплащания към българските институции по метод, който разрешава данните да бъдат интегрирани с тези от Национален осигурителен институт. Всъщност понастоящем никой не знае какви са действителните пенсионни заплащания, кой пенсионер има потребност от подкрепяне и кой не.
КТ " Подкрепа " упорства този пропуск да бъде поправен допустимо най-бързо, защото в противоположен случай няма по какъв начин експертите да правят своевременни разбори, а държавното управление да ползва съответна пенсионна политика.

Не на последно място обръщаме внимание, че разноските за личен състав на Национален осигурителен институт въобще не са изменени. Това няма да даде опция за никакво актуализиране на заплатите на чиновниците. Очевидно ръководещите не знаят или не правят оценка труда и отговорностите, които носят заетите там. Това беше и към момента е една от натоварените администрации по време на пандемията от COVID-19. Национален осигурителен институт пое изплащането на добавките към пенсиите, вместо те да бъдат изплащани като обществено подкрепяне. Впоследствие се наложи незабавно да преизчислят всички отпуснати пенсии в страната. Сега ще вършат същото, с цел да обезвреждат минусите на законовите начинания, които влязоха в действие в края на 2021 година Служителите на Национален осигурителен институт са експерти, които не могат да бъдат елементарно сменени, тъй като имат извънредно характерни познания за пенсионната система.

КТ " Подкрепа " упорства в бюджета да бъдат планувани средства за 15% нарастване на главните заплати на заетите в Национален осигурителен институт през 2022 година

Във връзка със Закона за държавния бюджет за 2022 година синдикалната организация показва поддръжката си за нарастването на минималната работна заплата на 710 лева, само че акцентира, че то е извънредно незадоволително. Според КТ " Подкрепа " признатите критерии за този основен индикатор за установяване на трудовите хонорари гласят, че тя следва да бъде не по-малко от 60% от медианната и не по-малко от 50% от междинната работна заплата, което за България значи не по-малко от 750 лева " В същото време държавното управление съобщи, че в идващите две години ще се присъединим към еврозоната. Това постанова да бъдат подхванати стъпки за скоростно икономическо и обществено доближаване на България с останалите страни от паричния съюз. И надлежно да бъде признат проект за продължаващо нарастване на минималните хонорари, какъвто не открихме в тригодишната средносрочна стратегия.

В тази връзка настояваме данните за структурата на приходите на физическите лица и в частност тези от труд да станат обществени, с цел да имаме опция да участваме пълноценно в разискването на политиката по приходите. Неприемливо е тази информация да се оповестява, единствено в случай че някой народен представител изиска данните от министъра на финансите. Като обществени сътрудници следва да имаме достъп до такава информация регулярно ", акцентират от синдиката.
 АИКБ не вижда промени в Бюджет 2022, само че се надява на актуализацията
АИКБ не вижда промени в Бюджет 2022, само че се надява на актуализацията

Асоциацията поддържа проектобюджета с известни рекомендации и условия

Ето и съответните забележки и условия на КТ " Подкрепа " по отношение на Бюджет 2022 :
Фискални параметри - предстоящият недостиг е в размер на 4,1% с разноските за справяне с отрицателното влияние на коронакризата в страната. Отклоненията от заложените в Пакта за непоклатимост и напредък са предстоящи, като Европейската комисия още през 2020 година разреши на страните членки да не съблюдават строгите ограничавания. В този смисъл дефицитът не буди никакви опасения. Същото може да се каже и за възходящия дълг, който остава надалеч под Маастрихтските критерии за горна граница 60% от Брутният вътрешен продукт. Въпреки това, насъбраните през годините финансови дефицити в редица обществени системи следва да бъдат взети поради и да се приложат данъчни ограничения, които да генерират повече доходи в държавния бюджет, вместо финансови и настоящи разноски да бъдат покривани с нови задължения. В тази връзка ще напомним част от предложенията на КТ " Подкрепа ", която води цялостна акция и беше част от публично записана в Народното събрание гражданска самодейност: въвеждане на необлагаем най-малко в размер на минималната работна заплата - под друга форма и размер подобен се ползва във всички страни от Европейския съюз; диференцирано Данък добавена стойност за артикули от първа нужда - нямаме потребност от понижено Данък добавена стойност за бира и вино, което се планува да продължи да работи и през 2022 година Намалена ставка за артикули от първа нужда, медикаменти, вода, ел. сила се ползва в съвсем всички страни от Европейски Съюз, надалеч преди да настъпи пандемията; синхронизиране на корпоративните налози с прилаганите в другите европейски страни - подсещаме, че през предходната година България поддържа самодейността за използване на най-малко 15% налог върху облагите на огромни мултинационални компании. Няма никаква причина тази ставка да не се приложи като общоприет налог незабавно, в случай че не желаеме страната ни да остане офшорен остров в границите на Европейския съюз; отчисляване на осигурителни вноски върху целия добит приход - понастоящем месечните приходи от 100 000 лева са съвсем изцяло отвън обсега на осигурителната система. Това прави системата несолидарна, макар изключителните законови текстове, които я дефинират като солидарна. Поради прилагания невисок таван на осигуровките, осигурителните фондове губят няколко милиарда лв. годишно.
Обръщаме внимание, че до момента в който българските държавни управления изрично отхвърлят да трансформират данъчната система и да върнат прогресивното данъчно облагане, което е особено за всички цивилизовани страни, банките към този момент ползват самобитно прогресивно облагане, като таксуват извънредно огромните влогове.

Мерки против рецесията в енергийния бранш - 481 млн. лева бяха отделени за компенсиране на бизнеса през 2021 година Допълнително бюджетът планува 450 млн. лева по сметка за непознати средства за компенсиране през първо тримесечие на 2022 година за сметка на фонд " Сигурност на електроенергийната система ". В идващите елементи на мнението ще опишем проблемите, които повишената цена на ел. силата провокира в редица публични системи и които постановат изплащането на още по-високи обезщетения, с цел да се предотврати назряващото обществено неодобрение. Натискът върху небитовите консуматори пристигна от отварянето на енергийния бранш на България, което провокира невъобразим растеж на цената на ел. силата. Въпреки това в тригодишната средносрочна стратегия е записана поръчка за " цялостна либерализация на пазарите на електрическа енергия и газ " и " отбрана на уязвимите консуматори ". Знаеше се, само че към този момент от няколко месеца виждаме на процедура, че всички в България са уязвими консуматори - и жители, и бизнес.
Проблемите явно няма да бъдат позволени в границите на месец-два и напълно не се лимитират с негативи върху конкурентоспособността. Завишените сметки се поемат както от обществени институции, по този начин и от физически лица, които са избързали да " си изберат " снабдител на сила. Студенти в общежития да вземем за пример също се постанова да заплащат неколкократно по-високи сметки за ток, защото общежитията са юридически лица.

Трудно бихме могли да опишем всички организации и всички обстановки, в които енергийната рецесия слага битови и небитови консуматори пред избора да спрат да заплащат сметките си за електричество. Кризата няма да се позволи, като се отпускат епизодични обезщетения на тези групи, които съумяват да си извоюват повече видимост. Така да вземем за пример забележителна част от частния бизнес получава средства за заплати и обезщетения за електрическа енергия, а в същото време са раздадени няколко милиарда под формата на дивиденти. Оказва се, че държавният бюджет - респективно българските жители, устоят частния бизнес, до момента в който самите те се постанова да поемат тежестта на свободния пазар.

Единственото решение за всички - жители и бизнес, е България да изиска и да получи правото да ограничи износа си на ел. сила и върне потребителите на контролиран пазар. Всички други ограничения са палиативни и крият извънредно висок риск от обществени брожения.

Политики по браншове Политика в региона на общественото включване - бюджетът е понижен с съвсем 300 млн. лева Очевидно е пренасочен към политика в региона на хората с увреждания. Последните в действителност имат потребност от по-висок бюджет, само че не намираме за дейно и обосновано парите от едни нуждаещи се да бъдат давани на други нуждаещи се. И двете политики следва да бъдат предпочитани, а откакто неведнъж беше декларирано, че има доста по-добра събираемост на налози, финансирането и на бедните, и на хората с увреждания надали е проблем. Подкрепяме нарастването на помощта за развъждане на дете до 2-годишна възраст на 710 лева, в това време би трябвало да отбележим, че е замразена главната обществена помощ - обезпеченият най-малък приход, на 75 лева Замразена за поредна година е и еднократната помощ за майка-студентка на 2880 лева, която в действителност замества майчинството. Въпреки енергийните земетресения, не се плануват спомагателни средства за целевата помощ за отопление в границите на тригодишната стратегия. Не е заложена и помощ за енергийно небогати семейства, която е нужна и сега, само че с използването на зеления преход, е наложителна, защото отводът от изкопаеми горива ще докара до забележителен растеж на каузи на семействата, които няма да могат да покриват сметките си за ток даже през лятото. Намираме заложеното нарастване на стандартите по делегираните от страната действия в обществената сфера за незадоволително. То следва да бъде 40%, като би трябвало да подсигурява 15% нарастване на заплащането на чиновниците в обществените грижи. На стр. 3 от Закона за държавния бюджет е записано, че за създаване на детски градини и ясли се заделят 80 млн. лева Докато в тригодишната средносрочна стратегия (стр. 107) за същите цели сумата към този момент е 70 млн. лева. В проектобюджета на КЕВР са планувани 70 млн. лева за погашение на правосъдни компенсации. Тъй като, съгласно комисията, това са планове с изплатена инвестиция, считаме, че тук има голям корупционен капацитет, който би трябвало да се проверява, а решенията на съда да бъдат обжалвани пред по-висока инстанция. Дискреционните разноски на начислена основа за 2022 година, съгласно претекстовете към бюджета, се равняват на 1 715,6 млн. лева Като вътре са включени със знак минус средствата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа сила за 2021 година в размер на 1 310 млн. лева Което значи, че действителният размер на дискреционните разноски е към 3 милиарда лева. Изразяваме учудването си, че разноските за закупуване на ваксини, лекарствени артикули и бързи проби в размер на 416,4 млн. лева са избрани като " ограничения за поддръжка на семействата ". И в действителност това е главната група разноски от държавния бюджет, която неизвестно по какъв начин се приема, че е ориентирана към жителите. Докато 853,2 млн. лева са избрани извънредно и единствено за подкрепяне на разнообразни бизнеси. Разходите за ваксини са здравни разноски, не са за поддръжка на семействата.

Градски превоз - ще се спрем особено на проблемите в градския превоз в столицата, защото засегнатите в София български жители са към този момент 1,4 млн. души, съгласно последното броене на популацията. Преди две седмици към този момент алармирахме министъра на финансите и министъра на превоза за тежкото финансово положение на сдруженията от градския превоз. След настъпването на пандемията от ковид публичният живот замря, бяха затворени бизнеси, учебни заведения и детски градини, това докара до внезапен спад на пътникопотока. Вследствие на това общинските предприятия записаха спад на приходите през 2020 година по отношение на миналата година с съвсем 35% или 58 млн. лева Подобна е обстановката и през 2021 година Като тук не са включени обезщетенията за доплащане до цената на абонаментната карта на избрани обществени групи, при които загубите за 2020 година са 26,4 млн. лева, а за 2021 година са 32,4 млн. лева.
Кризата се задълбочи с фрапантното нарастване на цените на електрическата енергия и горивата. Докато през завършилата финансово 2020 година разноските за енергоносители е в размер на 39,5 млн. лева, по планирани планове за 2022 година тази сума ще бъде съвсем 3 пъти по-висока. Ще илюстрираме с съответни индикатори:
докато през юли 2020 година цената на електрическата енергия на " Столичен електротранспорт " ЕАД е 117,66 лева./MWh, то за последните два месеца на 2021 година тя към този момент е 237,27 лева./MWh; електроенергията на " Метрополитен " ЕАД от 95 лева./MWh през юли 2020 година стигна 441,09 лева./MWh през ноември 2021 г.; прогнозната цена за природния газ през 2021 година беше 26 лева./MWh, действителната стигна 83 лева./MWh; прогнозната цена за дизелово гориво за 2021 година беше 1,40 лева./литър, до момента в който действителната междинна цена е 1,61 лева./литър.
За разлика от доста други общини, Столична община не може да си разреши да остане без градски превоз, защото огромна част от напускащите другите обитаеми места жители, се местят точно в София. Евентуално нарастване на цената на транспортните документи, изключително при сегашния растеж на инфлацията, ще затрудни доста работещи жители да пътуват до работното си място. Ограничаването на интензитета на градския превоз пък ще накара жителите на града да се пренасочат към персоналните си коли, което би довело до по-значимо замърсяване на околната среда и повишение на фините прахови частици. Поради всичко това тези два сюжета са публично неприемливи.

КТ " Подкрепа " упорства вместо това градският превоз да получи отплата от държавния бюджет в размер на 178 млн. лева, които да разрешат естественото действие на сдруженията и погашение на дължимите трудови хонорари на заетите в тях.

" БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД е държавна компания с висока обществена значителност. В оферти план на бюджет заделените финансови разноски са извънредно ниски и няма да разрешат поддържане на преносимия състав даже на равнището, на което се намира понастоящем. След като за следващ път жител разгласява видео, в което се вижда по какъв начин подухва сняг вътре в пътническите вагони, общоприетоо неотоплявани, надали е належащо да привеждаме спомагателни причини за какво финансовите разноски са основни, с цел да се трансформира БДЖ в желан метод за пътешестване. КТ " Подкрепа " припомня, че макар обявените положителни планове за вложения в нов преносим състав посредством НПВУ, средствата не са налични сега, а настоящата поддръжка би трябвало да се прави без повече закъснение.
През предходните години финансовите разноски стигнаха до 39 млн. лева, а за 2022 година са заложени едвам 30,7 млн. лева КТ " Подкрепа " смята, че следва да се отделят най-малко още 5 млн. лева за тези действия, с цел да се поддържа даже това неудовлетворително равнище на пътническата услуга.

Друг стеснителен факт е, че в плана за бюджет за 2022 година не са избрани целеви средства за опазване на железопътните транспорти. Както описахме в преднамерено мнение до министъра на превоза и известията преди две седмици, високите цени на силата, в допълнение към обичайно неподходящата позиция на товарния железопътен превоз, ще доведат до пренасочване на товари от жп превоза към автомобилния подобен. А това носи екологични, обществени, инфраструктурни и други опасности за България.

Земеделие и гори - показваме поддръжката си за заделянето на 29,3 млн. лева годишно за осъществяване на социална услуга за отбрана от нездравословното влияние на водите, предоставена на " Напоителни системи " ЕАД. Остават нерешени проблемите на други две основни за страната институции, които са в интервал на промяна и това рефлектира върху тяхната резистентност: Държавна организация по горите - с подписаното съдружно съглашение сред ръководещите партии беше взето решение за формиране на Държавна организация по горите на директно послушание на Министерски съвет. Настояваме това да се случи още през януари месец 2022 година и да бъде очакван бюджет в размер на 59 484 000 лева В това число:
- за личен състав - 41 309 000 лева

- за прехрана - 15 000 000 лева

- за финансови разноски - 3 175 000 лева
Държавна организация по сигурност на храните - също по този начин на съображение подписаното съдружно съглашение беше взето решение за прекосяване на Българската организация по сигурност на храните на директно послушание на Министерски съвет. Това също следва да се случи от януари 2022 година с самостоятелен бюджет в размер на 161 250 260 лева В това число: - за личен състав - 73 803 460 лева. - за прехрана - 25 113 600 лева. - за финансови разноски - 17 478 800 лева. - за управлявани разноски - 44 854 400 лева.

Служители на държавното управление - би трябвало да отбележим, че след обявеното 15% съкращаване на броя на държавните чиновници, неколкократно в плана на държавен бюджет е записано, че няма да се съблюдава §16, алинея 1 и 2 от преходните и заключителните разпореждания на Закона за администрацията, които в действителност лимитират повишаването на броя на държавните чиновници. КТ " Подкрепа " показва безапелационната си поддръжка за тази стъпка, защото неведнъж сме заявявали, че е невероятно да се постанова надзор за спазването на законодателството без задоволително и добре заплатени държавни чиновници. Приветстваме и нарастването на броя на заетите в Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " с 200 чиновници, въпреки и към момента броят им да не е задоволителен, това е стъпка в вярната посока.
Простото нарастване на броя на заетите е належащо, само че незадоволително изискване за качествена и дейно осъществявана активност. През 2021 година в огромна част от държавната администрация не бе осъществено нарастване на работните заплати и неналичието на нарастване през 2022 година при комплицираната епидемиологична конюнктура, повишението на цените и възходящата инфлация ще бъде акт на неуважение към труда им. Поради това настояваме в Закона за държавния бюджет 2022 да бъде планувано нарастване с най-малко 15% в перо " разноски за личен състав " за част от второстепенните разпоредители към Министерството на труда и обществената политика, а точно АСП, АЗ и ГИТ .

В оферти ни бюджет е планувано нарастване на възнагражденията в правосъдната система, където те и понастоящем са най-високи. Но не е заложено актуализиране на заплатите в други структури, свързани с правосъдната система, които обичайно са по-ниски. В тази връзка настояваме:
- За Агенция по вписванията да се заложи нарастване с най-малко 15% в перо " разноски за личен състав " по отношение на 2021 г.;

- За Министерство на правораздаването да се заложи нарастване с 10% в перо " разноски за личен състав " по отношение на 2021 година за дирекции " Канцелария ", " Електронно правораздаване и регистри ", " Българско поданство " и " Взаимодействие със правосъдната власт " за увеличение на главните месечни заплати на чиновниците от цитираните дирекции.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР