Отглеждането на пауни може да бъде възнаграждаващо и завладяващо начинание

...
Отглеждането на пауни може да бъде възнаграждаващо и завладяващо начинание
Коментари Харесай

Отглеждане на пауни: важни съвети и препоръки

Отглеждането на пауни може да бъде възнаграждаващо и завладяващо начинание за тези, които се интересуват от развъждането на тези удивително красиви птици. Тези величествени създания, известни със своето впечатляващо оперение и царствена външност, са били обект на удивление от епохи поради своята декоративна стойност и неповторими характерности. Подобно на фазаните, патици мандаринки и лебеди, те са доста атрактивни и мечтани. Въпреки това би трябвало да се поставят подобаващи грижи и внимание, когато става въпрос за развъждане на пауни, защото те имат характерни потребности, с цел да обезпечат цялостното си здраве и благоденствие.

Преди да се потопите в света на развъждането на пауни, значимо е да се запознаете с другите типове и техните характерни условия. Трите типа пауни са индийските сини, зелените и конгоанските пауни, като индийските сини са най-често срещаните и най-подходящи за начинаещи. Независимо от типа, пауните се нуждаят от доста пространство за бродене, висококачествена храна и безвредно и комфортно леговище, което да ги защищава от стихиите и хищниците.

Място за развъждане на пауни

При развъждането на пауни е значимо да се сътвори комфортна и просторна среда за живот. Пауните се нуждаят от курник за спане нощем и двор за разходки, игра и търсене на храна денем. Кокошарникът би трябвало да е най-малко 5 квадратни метра, до момента в който дворното пространство би трябвало да е най-малко 30 квадратни метра на птица. От решаващо значение е да включите кацалки за нощувка вътре в кошарата, за предпочитане повдигнати, защото пауните обичат да нощуват високо над земята. Препоръчва се височина от 1 до 1.50 метра. Кокошарникът също би трябвало да има избрани места за полози за гнездене, храна и вода.

Оптимални условия за развъждането на пауни

Мониторингът и поддържането на верните условия на околната среда е от значително значение за здравето и комфорта на пауните. Идеалният температурен диапазон за възрастни пауни е сред 15 и 25 градуса. Въпреки това, те могат да понасят температури и под 10 градуса с подобаващ заслон и изолираност през зимните месеци. За да създадете удобна среда, се уверете, че кокошарникът има подобаваща вентилация за циркулация на въздуха и контролиране на температурата, като в това време няма течение. Освен това, поддържайте жилищните пространства чисти и сухи, с цел да предотвратите заболявания при пауните, и осигурете доста сянка в кошарата, изключително през горещите летни месеци.

Хранене на пауните

Пауните се нуждаят от уравновесена диета, с цел да поддържат здравето и виталното си оперение. Това включва примес от протеини, зърнени храни, зеленчуци и плодове. Качествената комерсиална храна за пауни, предопределена особено за техните потребности, може да помогне за посрещането на тези условия.

Протеин: Стремете се към към 20-28% от общата диета

Зърна: Царевица, пшеница, ориз и ечемик са подходящи

Зеленчуци: Тъмните листни зеленчуци, като зеле и спанак, са полезни

Плодове: Предлагайте плодове като ябълки и грозде в умерени количества

Уверете се, че пауните имат непрекъснат достъп до чиста, прясна вода, с цел да поддържате цялостното здраве и да предотвратите дехидратация.

Хранителни добавки за пауни

 Грижа за пауните

Възрастните пауни могат да се възползват от хранителни добавки и песъчинки за подкрепяне на храносмилането и поддържане на цялостното здраве. Допълнете диетата им с калций, с цел да поддържате мощни и здрави кости. Това може да се реализира посредством даване на натрошени черупки от стриди или калциева добавка.

Въведете песъчинки в диетата на пауните, с цел да подпомогнете храносмилателната им система. Пауните имат мускулест корем, който употребява песъчинки, с цел да смила храната на по-малки частици за по-лесно храносмилане. Има два съществени типа песъчинки:

- Неразтворими (гранит, кремък)

- Разтворим (натрошена черупка от стриди, варовик)

Дайте им песъчинки в обособен съд от храната, тъй че птиците да могат да я употребяват съгласно потребностите. Това ще помогне за поддържане на оптимално здраве на храносмилането.

Развъждане на пауните

Подготовка на размножителния сезон

За да се обезпечи сполучлив размножителен сезон, е от решаващо значение да се обезпечи нужната среда и диета на пауните. Няколко седмици преди размножителния сезон, който нормално стартира в края на март и продължава до август, увеличете наличието на протеин в диетата до 20-25%. Това може да се реализира посредством включване на фураж с високо наличие на протеини, инсекти или даже дребни риби. Освен това се уверете, че имат достъп до чиста вода и пространно местообитание с открити и предпазени зони за чифтосване и гнездене.

Снасяне на яйца и инкубация

Женските пауни нормално стартират да снасят яйца още през април, откакто изберат мъжки сътрудник. Женските снасят сред 4 и 8 яйца. Мътенето (инкубационният период) е 28 дни. Обикновено женската мъти яйцата, само че е допустимо и мъжкият да се включи, с цел да помогне.

От решаващо значение е да поддържате чиста, безвредна и необезпокоявана зона за гнездене през това време. Осигуряването на задоволително материал за постелка, като сено или плява, може да усъвършенства комфорта и триумфа на процеса на инкубация.

Отглеждане на дребни пауни

Веднъж излюпени, дребните пауни се нуждаят от подобаващи грижи и внимание, с цел да се подсигурява техният здравословен напредък и развиване. Имайте поради следните насоки, когато отглеждате дребни пауни:

Мътене

Паунчетата би трябвало да бъдат настанени в оградено затворено пространство през първите 4-6 седмици, с нагревателна лампа, поддържаща в началото температура от 35 градуса и последователно намаляваща с 5 градуса всяка седмица.

Хранете паунчетата с високопротеинова начална храна (28-30% протеин) през първите 4-6 седмици, преди последователно да преминете към храна за развъждане с по-ниски протеини и вероятно храна за разплод по време на зрелост.

Социализация

Малките пауни са обществени животни, по тази причина се уверете, че са отгледани с най-малко още един приятел, с цел да предотвратите стрес и евентуални здравословни проблеми.

Следването на тези насоки ще обезпечи сполучливо размножаване, излюпване и развъждане на пауни, допринасяйки за дълготрайното здраве и благоденствие на тези красиви птици.

Здравословни проблеми при пауните

 Как се гледат пауни

Един от най-често срещаните здравословни проблеми при пауните е кокцидиозата - паразитно заболяване, което визира храносмилателната система. Ранното разкриване и лекуване са от значително значение за здрава птица. Симптомите, за които би трябвало да следите, включват:

- диария

- летаргия

- загуба на апетит

- отслабване

В допълнение към кокцидиозата, паунът може да бъде благоразположен и към други болести и инфекции. Някои от тях включват:

- Глисти: Редовното обезпаразитяване е от значително значение за положителното положение на вашия паун.

- Респираторни инфекции: Внимавайте за признаци като кихане, кашляне и секреция от очите или ноздрите, защото те могат да демонстрират респираторна зараза.

- Външни паразити: въшки, акари и дребни кърлежи могат да причинят дискомфорт и да разпространят заболявания. Редовните инспекции на вашите пауни и подобаващите ограничения за битка с вредителите ще ви оказват помощ да ги държите настрани.

- Проблеми с краката: Порязвания, ожулвания или враснали нокти могат да доведат до дискомфорт и зараза. Проверявайте постоянно краката на вашия паун и вземете подобаващи ограничения, в случай че е належащо.

Практики за рутинна грижа

Поддържането на чиста и здравословна среда за вашите пауни е от решаващо значение. Ето някои рутинни практики за грижа, които ще ви оказват помощ да осигурите здравето и благосъстоянието на вашата птица:

- Правилно хранене: Като всеядни, пауните се нуждаят от добре уравновесена диета, която включва зърнени храни, плодове, зеленчуци и източници на скотски протеини. Осигуряването на висококачествена храна за дивечови птици, както и многообразие от други храни, ще им помогне да бъдат здрави.

- Чиста среда: Поддържайте загражденията им чисти и без боклуци, с цел да предотвратите разпространяването на бактерии и паразити. Уверете се, че жилищната им зона има добър въздушен поток и е предпазена от несъразмерна топлота, мраз и мокрота.

- Достъп до чиста вода: Осигурявайте на вашия паун прясна, чиста вода всеки ден. Освен това се уверете, че има огромни съдове с вода или басейни, в които да се къпят, и ги поддържайте чисти.

Проверете за здравословни проблеми

Честота: Ежеседмично

Обезпаразитяване на пауните

Честота: на всеки два месеца

Мерки за битка с вредителите

Честота: При необходимост

Проверка на краката и ноктите

Честота: Ежемесечно

Като следвате тези инструкции и следите от близко здравето на вашите пауни, можете да сте сигурни, че те ще останат щастливи, здрави и процъфтяващи под вашите грижи.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР