Отделни застрахователи в България оспорват основателността на исканията за възстановяване

...
Отделни застрахователи в България оспорват основателността на исканията за възстановяване
Коментари Харесай

Предлагат промени в изплащането на щети по застраховка Зелена карта

Отделни застрахователи в България оспорват основателността на настояванията за възобновяване на платени компенсации от репортери и национални бюра в други страни членки по застраховка " Зелена карта “, поради изказвания за несъответствия в документалната аргументация на тези претенции и попречват функционалността на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи – НББАЗ, да подсигурява осъществяването на заплащанията в сходство с условията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата. Това показва Министерство на финансите в претекстовете си към плана за промени в Кодекса за застраховането.

Това е нов опит за промени, откакто последното Народно заседание не ги одобри. От министерството още веднъж показват, че измененията се постановат по отношение на присъединението на България към ERM II и след това към еврозоната, което постанова  засилване на регулаторната рамка за премахване отсега нататък на откритите проблеми при действието на системата " Зелена карта “ в България, съобщи Pariteni.bg.

С оглед решение на казуса се предлага доразвиване на нормативната уредба в Кодекса за застраховането, като бъдат нормативно уредени спомагателни  материалноправни учредения за предприемане на дейности със средствата на административното право при определяне на нарушавания в процеса на споразумяване на искания в системата " Зелена карта “.

Предлага се Бюрото да предявени искания, при съблюдаване изискванията и периодите на вътрешните правила на Съвета на бюрата, предявените към него гаранционни претенции от други национални бюра във връзка със отговорности на своите членове.

Със заплащането на всяко гаранционно искане бюрото встъпва в правата на националното бюро, получило гаранционно заплащане, по отношение на своя член и в седемдневен период от заплащането предявява документално рекламация към този член за размера на платеното. Застрахователното сдружение възвръща на бюрото, в период от 15 дни от предявяване на претенцията всяка платена сума дружно със законната рента за веселба, считано от деня на заплащането.

Ако застрахователят не възвърне дължимите суми, бюрото предявява банковата гаранция по в седемдневен период.

В осъществяване на решението на Министерски съвет Комисията за финансов контрол (КФН) е изготвила Анализ на най-хубавите практики и законодателна уредба в страните членки на Европейското икономическо пространство (ЕИП) във връзка със системата " Зелена карта “. В резултат на осъществения сравнителноправен разбор на националните законодателства и практиките в другите страни членки на ЕИП и регулаторния режим на НББАЗ са изведени следните общи изводи:

- Регулаторният режим в България се приближава повече до нормативната уредба в Испания, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия, в сравнение с до тази в другите страните членки, които не плануват никакъв режим по отношение на националните си бюра.

-  Българската нормативна уредба напълно подхожда на най-хубавите практики, които плануват благоприятни условия за контрол по отношение на националното бюро, съпоставими с тези, които се ползват по отношение на застрахователите и презастрахователите.

- Българският регулаторен режим напълно подхожда на законодателствата в другите страни, в които липсва пълномощие на надзорните органи да разпореждат осъществяване на заплащания от страна на съответните им национални бюра.

Същевременно, страните членки не са открили в практиката си сходни проблеми, изразяващи се в несъблюдение на отговорности на националните им бюра или на обособени застрахователи в границите на системата " Зелена карта “, заради което в тези страни не е налице експлицитна нормативна уредба в тази посока, предвиждаща пълномощия на органа за осигурителен контрол при положение на несъблюдение на отговорностите им, написа още в претекстовете към плана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР