Отделен от Турция с тесния проток Митилини, третият по големина

...
Отделен от Турция с тесния проток Митилини, третият по големина
Коментари Харесай

Остров Лесбос - едно прекрасно място за отдих и презареждане

Отделен от Турция с тесния пролив Митилини, третият по величина гръцки остров Лесбос, чието същинско име в действителност е същото като на протока, е с повърхност 1632 кв.м. Намира се в североизточната част на Егейско море. Островът е единствената обособена община в региона. Населението му е 86 000, като една трета от него живее в столицата... която о, изненада, се назовава също Митилини. Има и по-малки градчета, като Пломари, с картинно пристанище и местоположение на доста дестилерии за фамозната гръцка национална напитка узо. Архитектурата на града е удивителна със своите големи, разноцветни къщи, дребни зехтинови заводи и тесни улички. Архитектурата на града е удивителна със своите големи, разноцветни къщи, дребни зехтинови заводи и тесни улички. Островът е обитаем от 11 век преди началото на новата епоха. Според легендите първият цар Макариус – наследник на Аполон и нимфата Родес, се установил тук, бягайки от остров Родос и гнева на родителите си поради това, че умъртвил брат си. Макариус бил безскруполен и злобен човек и неговите злодеяния траяли и на Лесбос, само че не останали ненаказани. По-късно изгубил всичко - жена си, синовете си и живота си. Дъщерите на цар Макариус: Митилене и Метимне траяли историята на острова и дали имената си на най-важните два града на острова, само че евентуално са спомен за по-старите женски божества покровителки. Диалектът на езика, пренесен от континентална Гърция, се резервира и може да се откри в оживелите поеми на най-известната от жителките на острова - великата Сафо.

Най-ранните човешки следи са от палеолита, неолитно населено място, архаични, типичен гръцки и римски остатъци. От Средновековието има три превъзходни замъка...

Остров Лесбос постоянно е бил обект на искания и ползи. Бил е част от Византийската и Латинската империи, през 1355 година е във владението на Генуезката фамилия Гатилуси, а през 1462 година пада под Османска власт до 1912 година, когато по време на Първата Балканска война още веднъж е отвоюван от гърците.

На остров Лесбос поетът Арион създава стихотворната форма дитирамб, а родоначалникът на нещастието Терпандър - седемстепенната музикална канара за лира. Тук е роден Алкей от листата на " Деветимата поети на Елада ", както и нобеловият лауреат Одисеас Елитис. Но никое от тези имена не е фамозно толкоз, колкото това на родената тук Сафо. Елинската поетеса е извънредно известна със своите творби, множеството от които отдадени на хомосексуалната обич, от там думата лесбийка (по името на нейния роден остров Лесбос) се е трансформирала в нарицателно. Печелила е доста поетични шампионати и е взела участие интензивно в политическия живот. Според клюки и догадки основава и школа за образование и обучение на девици. Изключително достижение, изключително в тези времена, когато на дамите било отредено да стоят в гинекея, дипломиран като харем в арабските страни. Когато се разхождах из натежалите от слънце улици на Митилини открих една прелестна изложба на може би единствените българи, които живеят на Лесбос. Когато дойдох с ферибот от Мала Азия на острова, оплетената ми в обичайното женско облекло на турските дами и натежала от тежките мъжки погледи душа се усмихна и запя. Морето и небето още веднъж станаха лазурно сини...Походката ми стана лека. Когато се разхождах из натежалите от слънце улици на Митилини открих една прелестна изложба на може би единствените българи, които живеят на Лесбос. За мен беше извънредно наслаждение да се срещна с тях и да се насладя на умеенето на Галя да твори разнообразни керамични творби, както и нейният другар, който се занимава с дърворезба.

В отзивчивата атмосфера на дестилерията Барба Янис в Полмари пих узо от това, което милионерът Онасис постоянно си поръчвал и с изненада открих,че в Гърция и рецината и узото имат друг усет... Поседях под сянката на многовековния чинар. Плажувах на многоцветната каменна плажна линия във Валера, сезонът в Лесбос е до края на август и при започване на септември плажът е запустял. Топло е, само че морето става надълбоко покрай брега. Хотелът, в който бяхме също ми хареса и има всичко належащо за една пълноценна отмора. " Афродита " е на първа линия, в него ще се насладите на положително обслужване, изключителна непорочност, вкусна храна и интернет, който очевидно става все по-голям за множеството от нас.

Островът е прелестен и е отлично място за отдих и презареждане.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР