Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София

...
Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София
Коментари Харесай

САЩ предоставиха проект за договор за F-16 с намалена цена


Отделът за военно съдействие към Посолството на Съединени американски щати в София публично показа на българското Министерство на защитата предложениe за подписване на контракт, съдържащо вероятно съглашение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и обвързваните с него системи за дълготрайна употреба и поддръжка, както и цялостна подготовка на водачи и спомагателен личен състав ". Това оповестиха от посолството на Съединени американски щати. Съединените щати чакат завършването на този контракт с държавното управление на България в сходство с българските процедурни условия, написа още в известието.

Преди две седмици Агенцията за съдействие в защитата и сигурността на Съединени американски щати (DSCA) заяви, че Държавният департамент е дал кардиналното си утвърждение за възможната продажба за България на 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 при цена 1.673 милиарда $ (почти 2.9 милиарда лева.). Според източници от министерството на защитата сумата в плана за контракт, който е получен през днешния ден, е доста по-ниска от тази в кардиналното утвърждение за продажбата. Точната цена към момента е секретна, само че съгласно източника ни, тази в плана за контракт е по-ниска с към 20-30%.

В сумата за която ще бъде подписан договорът с изключение на самите самолети се включва образование на водачи и личен състав, въоръжение, боеприпаси, навигационни и информационни системи, и аварийни елементи. От документа за утвърждение на Конгреса може да се види всичко, което министерството на защитата е поискало да купи от Съединени американски щати дружно с новите изтребители F-16.

Одобрената от Народното събрание в София цена беше от 1.8 милиарда лева (малко под 1.04 милиарда долара). В началото на годината Народното събрание даде мандат за договаряния със Съединени американски щати и позволи смяна на тази пределна цена.

Българския преговорен екип има още към два месеца да довърши договарянията, преди да се стигне до контракт. Сделката би трябвало да бъде утвърдена и от Народното събрание. Според източници на "Дневник " цената, на която българският преговорен екип се надява да подписа контракт, е към 2.1 милиарда лева

При договорката на Словакия за 14 изтребителя F-16 първичното утвърждение от Конгреса на Съединени американски щати беше 2.8 милиарда $, а договорката бе подписана на 1.8 милиарда $. Това прави сумата 128 571 428 $ за изтребител,

България най-вероятно няма да успее да контракти разсрочено заплащане съгласно министъра на финансите Владислав Горанов. Той счита, че България може да си разреши да заплати цялата сума за пазаруване на Ф-16. едновременно.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов няколко пъти декларира, че оптималната естествена сума, която България може да си разреши за 8 изтребителя F-16, е 2 милиарда лева

Посланикът на Швеция у нас Луиз Бергхолм сподели в изявление пред "Труд " оповестено през днешния ден, че офертата на шведската страна и "Сааб " за пазаруване на изтребители "Грипен " към момента е годна, "за интервал от две години от подаването й, или до момента в който България подпише съглашение с друга страна ".

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР