Отдавна се знае, че музиката на Моцарт има благотворно влияние

...
Отдавна се знае, че музиката на Моцарт има благотворно влияние
Коментари Харесай

Музиката на Моцарт спасява недоносени бебета

Отдавна се знае, че музиката на Моцарт има благотворно въздействие върху нервите и настроението, само че през днешния ден тя даже има своето приложение в медицината.
Сред новаторските подходи за избавяне на недоносени деца се употребява слушането на класическата музика, най-вече творби на Моцарт, описа за Радио „ Фокус “ – Пазарджик доктор Мариела Захариева, завеждащ Неонатологичното поделение на Областната болница в Пазарджик. По думите ѝ това е терапия, която е потвърдила своя резултат и успеваемост в доста точки по света. „ Обичайно класиците, които звучат непрекъснато в бебешките кувьози, са Моцарт и Бетовен, които са се трансформирали в техни спасители.
" Ефектът на Моцарт " въздейства и върху метаболизма на недоносени бебета и това води до повишение на тежестта и растежа им, което е изключително значимо за тях. Освен това класическата музика влияе позитивно на развиването на организма, на повишаването и съзряването на обособените органи, както и на нервната система “, посочи доктор Захариева. Тя сподели също, че при възстановителната терапия на недоносени деца е доста значим контактът на детето с човешки глас и допирът, с цел да не се усеща то изолирано в кувиоза. На ден няколко пъти би трябвало да му се приказва и то деликатно и да се обгрижва добре, с цел да се усеща умерено.
" Според френско изследване класическата музика, и основно тази на Моцарт, въздейства доста добре при недоносените деца. При тях мозъкът е посредствен и те не помнят да дишат и вършат дихателни паузи, които са рискови, до момента в който слушането на музика и нейният темп ги подтиква да дишат обикновено. Статистиката при такава терапия сочи, че децата са спокойни и наддават доста добре на тегло ", посочи доктор Захариева. Като образец тя уточни спасяването на 700-грамове бебе, родено прибързано, посредством слушането на музиката на Моцарт непрекъснато в кувьоза.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР