Отдавна издирваме по-голяма майсторка на питките от Ваня, но все

...
Отдавна издирваме по-голяма майсторка на питките от Ваня, но все
Коментари Харесай

Питка Греещо слънце за рожден ден

Отдавна търсям по-голяма майсторка на питките от Ваня, само че към момента не сме намерили такава

Необходими Продукти

● яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване)
● прясно мляко - 300 мл
● кисело мляко - 2 с.л.
● прясна квас - 1/2 кубче (21 г)
● захар - 2 с.л.
● сол - 1 с.л.
● олио - 4 с.л.
● брашно - 1 кг
● тиквено семе
● сусам

Начин на подготвяне

В купичка слагате захарта и маята, разбърквате добре до момента в който се втечни и разтопи захарта.

Затопляте прясното мляко едвам ви трае пръста и сипвате към една кафена чашка при маята. Разбърквате до момента в който се разтопи изцяло захарта и поръсвате с малко пресято брашно. Покривате със паница и оставяте настрани, с цел да се задейства маята.

През това време разбивате яйцата, като авансово заделите единия жълтък за намазването на питката. Прибавяте две или три супени лъжици кисело мляко при яйцата и хубаво разбивате, добавяте и прясното мляко и олиото.

Пресявате брашното и добавяте солта, вършиме кладенче и сипвате млечната примес и задействаната квас. Разбърквате с огромна лъжица и добавяте по малко брашно, не сипвайте цялото количество брашно, тъй като може да не е належащо толкоз и да стане твърдо тесто.

Аз отсявам примерно към 700 грама, а другото оставям, с цел да прибавям по малко толкоз, колкото преценява, че е задоволително. Започнете да месите с ръце и по този начин ще прецените дали е меко или твърдо тестото. На мен ми се получи тесто 1300 година Намазах купата с олио и оставих тестото, като намазах и него и покрих с похлупак или забрадка да шупва.

След като удвои размера си го разделих на три елементи едната част е към 450 г, другите две елементи по 370 година Голямата част оформих на хубава разлата топка, която сложих в тава покрита с хартия за печене. Другите две елементи тесто разточих на две огромни обли кори, които сложих една върху друга, като едната намазах с олио.

Разрязах ги на 16 триъгълника и всеки цепнах от острия връх и промуших изпод нагоре. Получените листа подредих върху облата топка, като острите връхчета са в центъра на питката. Широките елементи на листата стиснах с пръсти с цел да се получи обла част и всяко притиснах с съчка, от фотосите ще придобиете визия за оформянето.

Готовата завършена питка покрийте с домакинско фолио и оставете да втаса. Когато при пипане е пухкаво мека я намажете с разрушения жълтък с малко прясно мляко и олио. С тиквеното семе по ваш усет оформете, аз сложих в центъра и на всяко листо, поръсете и със сусам.

Загрейте фурната на 160 градуса и сложете питката да се пече, аз пека по едно и също време на низък и горен реотан, като е на 2 равнище в печката.

Печете към 35 минути, зависи от фурната ви, извадете питката от тавата, откакто сте пробвали с дървено шишче че е изпечена, оставете я на скара да изстине, още топла я намажете с масло. Това е една чудесна рецепта за питка, която наподобява на торта и е доста подобаваща за рожден ден.

Питката Греещо слънце за рожден ден е подготвена.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР