Отборите на Англия и Италия ще се изправят един срещу

...
Отборите на Англия и Италия ще се изправят един срещу
Коментари Харесай

Италия и Англия ще определят новия европейски шампион

Отборите на Англия и Италия ще се изправят един против различен във финала на европейското състезание по футбол, който ще се изиграе довечера от 22:00 часа българско време на стадион " Уембли " в Лондон. Двата отбора ще сложат точка на Европейското състезание, което трябваше да се състои предишното лято, само че бе отсрочено с една година поради пандемията от ковид.

Макар да са едни от водещите европейски тимове, исторически Англия и Италия не са измежду най-успешните тимове на европейски шампионати. За Англия това е първи край на шампионат на Стария континент и втори на огромен конгрес след триумфа на домашното Световното състезание през 1966 година, до момента в който Скуадра адзура е четирикратен международен първенец, само че се е качвал на европейския връх единствено един път – през 1968 година вкъщи. Все отново, Италия може да се похвали с още два финала на Евро 2000 и Евро 2012, изгубени надлежно от Франция и Испания. За Англия върховото достижение на Европейско състезание досега бе полуфинал през 1968 и 1996 година.

Англия и Италия са се изправяли един против различен общо 27 пъти досега, като първият им конфликт е в другарска среща в Рим през 1933 година, която приключва с тъждество 1:1. Англичаните имат преимущество при започване на съперничеството си с Италия и записват четири победи и четири равенства в първите осем дуела, преди въпреки всичко италианците да запишат триумф с 2:0 на 14 юни 1973 година, а единият гол отбелязва бъдещият треньор на „ Трите лъва “ Фабио Капело, който няколко месеца по-късно носи още веднъж триумфа на своите с 1:0. Първите 11 срещи сред противниците са другарски, преди да се стигне до квалификациите за Мондиал 1978, когато двата отбора си разменят домашен победи.

Първият мач на финали на огромен конгрес сред Англия и Италия е на Евро 1980, когато в Торино домакините печелят с 1:0. Десет години по-късни Италия още веднъж е хазаин, този път на Световно състезание, и побеждава Англия с 2:1 в мача за третото място в Бари. На Евро 2012 в Киев Италия отстранява противника си на четвъртфиналите след 0:0 и осъществяване на дузпи, в които свети Андреа Пирло с висшо осъществяване на " Паненка ". Само след две години двата отбора са противници в груповата фаза на Мондиал 2014 в Бразилия, а Италия още веднъж ликува след триумф с 2:1. Последният мач сред Англия и Италия е контролна среща през 2018 година, приключила при тъждество 1:1. Това значи, че като се изключат другарските срещи, в публични мачове Италия има шест победи (едната след дузпи), против един триумф за Англия и едно тъждество.

В последните години селекционерът на " Трите лъва " Гарет Саутгейт последователно построи един от най-силните тимове в света, цялостен с млади и надарени играчи, най-много в офанзива, като за огромния капацитет на отбора стана ясно още след изненадващото класиране за полуфиналите на Мондиал 2018 в Русия. Три години по-късно Англия към този момент бе спрягана измежду любимците за купата на Евро 2020 и оправда огромните упования, като сподели доста солидна, въпреки и не изключително атрактивна игра, с цел да доближи финала, допускайки единствено един гол в досегашните си шест мача. Голямото преимущество на англичаните е домашната сцена – пет от досегашните им шест дуела се играха на " Уембли ", като същото се отнася и за днешния край, където по трибуните ще има почти 60 хиляди почитатели на домакините, против едвам 1000 последователи на Италия.

Треньорът на Италия Роберто Манчини също свърши отлична работа в границите на три години, като пое един грохнал тим, който не съумя даже да се класира за Мондиал 2018, и за три години го трансформира в същинска машина, в която не блестят звезди, само че отборната игра е на изключителна висота. Към момента Италия е в серия от 33 следващи мача без загуба, а до тъждество с Испания на полуфиналите на Евро 2020 играчите на Манчини бяха спечелили 13 следващи дуела. Въпреки мощната си серия Скуадра адзура не бе считана за един от любимците преди началото на Европейското състезание това лято, само че с играта си в груповата фаза и елиминациите потвърди, че справедливо е на една крачка от втора европейска купа.

Пътят на Англия до финала на Евро 2020 на хартия наподобява елементарен, само че това се дължи главно на положителната работа на Саутгейт и спокойната игра на неговите ученици. Англичаните бяха спестовни в своята група, в която приключиха преди всичко със седем точки след две победи над Хърватия и Чехия с по 1:0 и нулево тъждество с Шотландия. Големият тест за " Трите лъва " бе на осминафиналите, когато те се изправиха против тим, нанесъл им доста болежка през годините – Германия. Хари Кейн и компания обаче се показаха на високо равнище против Бундестима и справедливо стигнаха до триумф с 2:0, който разреши на цяла Англия да мечтае да стартира да пее познатия рефрен „ It`s Coming Home ” (б.ред. Идва си у дома; рефренът е от известна ария, написана за Евро 1996 в Англия, в която се пее, че футболът си идва вкъщи, защото се твърди, че Англия е родината на футбола). На четвъртфиналите Англия направи първото си блестящо показване, с цел да разбие Украйна с 4:0, преди да пристигна и най-тежкото тестване за отбора – полуфиналът с Дания, извоюван с 2:1 след продължения и противоречива дузпа, отсъдена в интерес на англичаните.

От своя страна Италия сподели фойерверки още в откриващия мач на Евро 2020 на 11 юни в Рим против Турция, когато завоюва с 3:0. Последва ново 3:0 против Швейцария и по-скромното 1:0 в мач без значение против Уелс, а в тези три дуела Роберто Манчини употребява 25 от всичките си налични 26 футболисти, наблягайки какъв брой необятна е скамейката му. Трудностите за Италия започнаха с етапа на елиминациите, като на осминафиналите те мъчително пречупиха Австрия с 2:1 след продължения, след което победиха със същия резултат един от любимците за купата Белгия. Най-тежко за Италия бе на полуфиналите против Испания, когато играчите на Манчини най-вече се отбраняваха и след 1:1 в постоянното време и продълженията демонстрираха класа при осъществяването на дузпи, с цел да завоюват с 4:2.

Една от най-хубавите вести за Англия е, че след безличното си показване в груповата фаза капитанът и голмайстор на отбора Хари Кейн откри своята форма в елиминациите и означи общо четири гола в три мача, с цел да помогне на отбора си да доближи финала. По този метод носителят на Златната обувка от Мондиал 2018 към този момент е единствено на един гол зад водещите голмайстори на Евро 2020 Кристиано Роналдо и Патрик Шик и има всички шансове да стане голмайстор на втори следващ огромен конгрес. Без никакво подозрение другият водещ състезател на Англия е Рахийм Стърлинг, който означи основни голове против Хърватия, Чехия и Германия и като цяло поема лидерската роля в тежките моменти. Отлично досега се оправя вратарят Джордан Пикфорд и отбраната пред него, които бяха преодолени единствено един път в шест мача от страхотното осъществяване от свободен удар на Микел Дамсгор в полуфиналите.

В тима на Италия безспорно огромна звезда е колективът, само че въпреки всичко може да се отличи представянето на крилото Федерико Киеза, отбелязал красиви голове против Австрия и Испания, централния халф Жоржиньо, вкарал решаващата дузпа против Испания, моторът в центъра Никол Барела, както и триото Донарума-Киелини-Бонучи, които внасят успокоение в целия състав със постоянните си изяви в отбрана. Любопитно е, че цели петима играчи на Италия към този момент имат по два гола в шампионата, като по този метод отборът изравни сходен връх на Франция от Евро 2000.

Специалистите акцентират, че и при двата тима най-голямата звезда е треньорът, защото Саутгейт и Манчини поеха два тима на дъното и в границите на няколко години ги трансфораха във водещи сили в Европа. Именно по тази причина всички чакат да видят по какъв начин ще протече тактическата борба сред двамата наставници. Италия обича да пресира доста високо и интензивно, което не разрешава на противника да разиграва умерено топката и най-вероятно ще сътвори проблеми на Англия при изнасянето на топката. От своя страна Саутгейт ще има два разновидността – на собствен ред да наложи висока преса и да нападна Жоржиньо, с цел да не му разрешава да диктува темпото, или да одобри играта в своята половина и да употребява мощните си офанзивни футболисти на контраофанзива. Фактор в тази ситуация ще бъде умората, защото Италия към този момент на два пъти игра продължения, а Англия го направи един път, както и опциите за възможна ротация. Разбира се, Англия ще може да разчита на своите почитатели по трибуните, които да дават сили на играчите в тежки моменти, само че това едва ли ще тормози опитните и постоянно мощни душевен футболисти на Италия.

Двамата треньори нямат кадрови проблеми преди финала, с едно значимо изключения за Италия – левият бек Леонардо Спинацола, който получи тежка травма в мача с Белгия на четвъртфиналите. При Саутгейт въпросите са два - какъв да е сътрудник на Кейн и Стърлинг в офанзива, като все още любимец наподобява младокът Букайо Сака, който употребява добре дадените му шансове, както и дали да заложи на групировка с двама или трима централни бранители. В тима на Италия има подозрения дали Манчини няма да се откаже от едва представящия се централен нападател Чиро Имобиле и да заложи на Андреа Белоти или даже Лоренцо Инсиние като подправена деветка, само че е по-вероятно да няма промени в стартовата единайсеторка.

Очаквани сформира:

Англия: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Магуайър, Шоу, Райс, Филипс, Маунт, Сака, Стърлинг, Кейн;

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Киелини, Бонучи, Емерсон, Верати, Жоржиньо, Барела, Инсиние, Киеза, Имобиле.

Рефер на финала на Евро 2020 ще бъде нидерландецът Бьорн Кайперс с асистенти Сандер ван Рокел и Ервин Зайнстра (също нидерландци). Главен рефер на ВАР ще бъде германецът Бастиан Данкерт, а негови помощници – сънародниците му Кристиан Гителман и Марко Фриц, както и нидерландецът Пол ван Бокел.
Информация за развоя на мача очаквайте по стратегия " Хоризонт ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР