Отборът на Уилямс обяви Франко Колапинто като новото попълнение в

...
Отборът на Уилямс обяви Франко Колапинто като новото попълнение в
Коментари Харесай

Уилямс привлече аржентинец в своята академия за млади пилоти

Отборът на Уилямс разгласи Франко Колапинто като новото попълнение в своята академия за млади водачи. 19-годишният аржентинец става петият деен член на академията, в която още са Рой Нисано (Формула 2), Зак О`Съливан (Формула 3), Джейми Чадуик (W Series) и Оливър Грей (британската Формула 4).

През 2023 година Колапинто ще се състезава във Формула 3 с тима на Министерство на правосъдието Моторспорт. Аржентинецът направи своя дебют в шампионата през предишния сезон, когато приключи на 9-то място в крайното класиране с две победи, общо пет подиума и един полпозишън в девет спортни уикенда. Тогава той се състезава за другия нидерландски тим в шампионата – Ван Амерсфоорт Рейсинг.

Академията за млади водачи на Уилямс е учредена през 2016 година, като нейният първи член беше Ланс Строл. Освен канадецът, който в следствие прекара две години с Уилямс във Формула 1, част от нея в предишното са били още Оливър Роулънд, Никола Латифи, Дан Тиктъм, Джак Ейткен и Логан Сарджънт.

От тях само Роулънд и Тиктъм не съумяха да стигнат до Формула 1, като Строл и Латифи бяха титуляри за Уилямс надлежно през 2018-19 и 2020-22. Ейткен пък взе присъединяване в Гран При на Сахир през 2020 година, когато размени Джордж Ръсел, който от своя страна заместваше Люис Хамилтън в Мерцедес.

През 2023 година своят дебют във Формула 1 ще направи и Сарджънт, който ще стане първият представител на Съединените щати с титулярно място в шампионата от Скот Спийд през 2007 година. Роденият във Флорида играч ще има цели три домашни надпревари – в Маями, Остин и Лас Вегас.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР