Отборът на Orlando Magic NBA дари $50 000 на DeSantis super PAC, привличайки внимание и критики

...
В необичаен ход за професионален спортен отбор, Orlando Magic дари
Коментари Харесай

В необичаен ход за професионален спортен отбор, Orlando Magic дари $50 000 на супер PAC, който подкрепя президентската кандидатура на губернатора на Флорида Рон ДеСантис, показва ново подаване тази седмица до федералните регулатори.

Рядко се случва спортен франчайз да дарява директно на федерален супер PAC, свързан с един кандидат, казват експерти. А приносът на екипа на НБА към Never Back Down, групата, подкрепяща кампанията на ДеСантис за републиканската номинация, привлече вниманието и критиките във Флорида от демократите и LGBTQ активистите.

„Не мога да си спомня друг пример за професионален спортен отбор, даряващ като корпорация на супер PAC, тясно свързан с кандидат“, каза Майкъл Малбин, експерт по финансиране на кампании и почетен професор по политически науки в университета в Олбъни-SUNY. „Не би било изненадващо, ако отделните собственици дадат вноски, но е изненада да видим корпорацията да го прави.“

Orlando Magic е собственост на членове на семейство ДеВос, богат мичигански клан, виден в републиканската политика. Членове на семейството – чието богатство е свързано с Amway, многостепенната маркетингова компания, съоснована от покойния патриарх на семейството Ричард ДеВос – са дарявали индивидуално на ДеСантис и други републиканци през годините. Снахата на Ричард ДеВос, Бетси ДеВос, беше министър на образованието в администрацията на Тръмп.

Но неотдавнашното дарение на екипа не означава, че семейството подкрепя кандидатурата на ДеСантис за президент, каза говорител на семейството.

„Нито един член на семейство ДеВос не е одобрил или предложил финансова подкрепа на който и да е кандидат за президент през 2024 г. към този момент“, каза Ник Васмилър, говорител на семейство ДеВос, в имейл до CNN. "Те не са решили."

Говорителят на Orlando Magic Джоел Глас описа чека като подкрепящ ДеСантис в ролята му на губернатор, тъй като е написан на 19 май, дни преди той официално да лансира президентската си кандидатура на 24 май.

„Този ​​подарък беше даден преди губернаторът ДеСантис да влезе в президентската надпревара“, каза Глас в изявление. „Беше предоставено като бизнес във Флорида в подкрепа на губернатор на Флорида за продължаващия просперитет на Централна Флорида.“

Плановете на ДеСантис да се кандидатира за президент през 2024 г. обаче бяха телеграфирани месеци преди той официално да се включи в надпреварата. Дарението предизвика противоречия сред някои групи във Флорида, които твърдят, че обществената подкрепа на екипа за LGBTQ общността е в конфликт с рекорда на ДеСантис като губернатор.

Тази година DeSantis подписа законови ограничения за потвърждаващи пола лечения за непълнолетни, драг шоута, използване на баня и кои местоимения могат да се използват в училище.

А администрацията му поведе война срещу друг бизнес в района на Орландо, Walt Disney World, за критикуване на спорен закон – наречен „Не казвай гей“ от опонентите му – който ограничава някои инструкции в класната стая по отношение на сексуалната ориентация и полова идентичност.

Orlando Magic е домакин на Pride Night, продава тениски с тематика на Pride и, заедно с членове на семейство DeVos, дарява на фонд, който подкрепя жертвите на масовата стрелба през 2016 г. в Pulse, гей нощен клуб, разположен в града, където Magic са базирани.

„Изключително разочароващо е, че Orlando Magic избра публично да се присъедини към неговата марка десен екстремизъм“, каза Брандън Улф, прессекретар на групата за граждански права на ЛГБТК, Equality Florida, за дарението за DeSantis super PAC. „Това наистина е момент за онези фирми, които декларират ценностите си на приобщаване толкова шумно, за да направят тези ценности наистина означаващи нещо.“

Репутаторът от щата Флорида Анна Ескамани, демократ, която представлява Орландо в законодателния орган на щата и е израснала в града, каза, че тя и други в града са объркани от хода на екипа.

„Гов. ДеСантис е основал цялата си политическа кариера върху насочване, демонизиране и отнемане на здравни грижи от ЛГБТК+ хора, включително младежи“, каза тя. „Изключително обезсърчаващо е, че екип, който се рекламира като приветлив към всички хора, зад кулисите, дава $50 000 на DeSantis PAC.“

Глас, говорителят на екипа, отказа допълнителен коментар, когато беше попитан за критиките, че дарението противоречи на ценностите, които екипът е възприел. Длъжностни лица с Never Back Down и с кампанията DeSantis не отговориха на искания за коментар в сряда.

Преглед на приноса на спортни организации от началото на 90-те години на миналия век от OpenSecrets – непартийна организация, която следи парите в политиката – подчертава колко необичайно е спортен отбор да достави директно дарение на супер PAC на кандидат. Най-голямата част от даренията от тези корпорации са отишли ​​за националните партийни комитети и комитетите за домакини на конвенции, които търсят подкрепа от местния бизнес, за да помогнат за гарантирането на нашумелите четиригодишни събития, при които всяка партия официално избира своя кандидат за президент.

Ерик Херман, управляващ директор на фирмата за комуникации и застъпничество Subject Matter + Kivvit, каза, че дарението може да се окаже рисковано за марката на Orlando Magic „предвид силно политизирания, силно натоварен свят, в който живеем“.

Но с фен база, концентрирана във Флорида, добави той, екипът „вероятно има лукса да бъде по-малко загрижен“ за всяка обратна реакция от страна на националната публика.

Екипът и членовете на семейство ДеВос направиха отделни дарения миналата година на държавна политическа комисия, контролирана от DeSantis, според уебсайта на комисията. По това време Орландо Меджик внесе 25 000 долара в държавната група.

Но дарението от супер PAC привлече повече внимание, тъй като ДеСантис се стреми да стане избор на партията си за президент.

Законно е корпорация да дарява на федерален супер PAC, който може да приема дарения от всякакъв размер от широк спектър от източници. Но според федералните правила супер PAC трябва да вземат своите решения за разходите независимо от кандидатите, които подкрепят.

Never Back Down, в тест на тези ограничения, използва своите големи, нерегламентирани проверки, за да подпомогне поемането на функции, които обикновено се извършват от комитета на кандидата – включително организиране на събития за кампанията на DeSantis.

Супер PAC е пълен с пари и приключи юни с близо $97 милиона налични пари, за да помогне на DeSantis да води битка за номинацията. ДеСантис влезе в юли с много по-малко пари – приблизително 9 милиона долара във военния си сандък за първичната битка – и съкрати персонала през последните седмици.

Стив Конторно от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР