Отборът на Академик (Пловдив) не успя да се класира за

...
Отборът на Академик (Пловдив) не успя да се класира за
Коментари Харесай

Академик (Пловдив) не успя да се класира за груповата фаза на ФИБА Къп

Отборът на Академик (Пловдив) не съумя да се класира за груповата фаза на ФИБА Къп в историческото си първо присъединяване в европейския клубен шампионат. Баскетболистите на старши треньора Йордан Янков не откриха отговор против Ираклис и позволиха проваляне с крайното 75:95 (19:25, 17:26, 24:23, 15:21) във втория полуфинал за деня в зала “Триадица ”.

Двубоят бе част от квалификационния шампионат в столицата, който се организира от през днешния ден до 1 октомври. В спор за място в груповата фаза Ираклис ще се изправи против полския Трефъл (Сопот), който по-рано денем завоюва първия полуфинален конфликт с 88:82 над украинския Днипро.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Отборът на Ираклис се приспособи по-бързо към изискванията в зала " Триадица " и на бърза ръка вкара първите пет точки в мача. Академик отвърна с първия панер в мача на своя капитан Васил Бачев, само че по-късно гръцкият отбор записа още четири точки на сметката си, с цел да поведе с 3:9. В идващите минути пловдивчани се опитваха да съкратят дистанцията от своя конкурент, като положителни изяви на Бачев и Николай Николов помогнаха на Академик да направи резултата 7:11. 

Ветеранът с близо 400 мача в НБА в редиците на Ираклис Тони Дъглас обаче беше под пара в първата четвърт и обезпечи задатък от 9 точки на тима си, откакто означи тройка за 7:16. Академик също се отпуши от далечна отдалеченост и осъществя посредством Тони Гуджино, само че играчите на Ираклис продължаваха да летят по паркета и да реализират лесни точки в актива си. 

Поредната точна пукотевица на отбора на Танасис Скуртупулос пристигна от ръката на Йоанис Аграванис, който вкара за 12:23. Все отново българският тим сложи мощен завършек на първата четвърт, завършвайки я със серия от 7:2, посредством която дефицитът на пловдивчани слезе до шест точки при 19:25.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Академик започва мудно и при започване на втория интервал, допускайки неприятна серия от 1:6 за старт на частта. Новото попълнение на пловдивчани Робертс Фрейманис се погрижи да спре щурма на гърците посредством съвършена пукотевица от далечна отдалеченост, само че по-късно баскетболистите на Ираклис се ядосаха още повече и подвигнаха разликата на 13 точки при 23:36. 

Прекъсването, поискано от Йордан Янков, също не оказа помощ изключително на българския тим, който към този момент изоставаше с 18 точки при 28:46. Тони Дъглас и компания продължаваха да преобладават при стрелбата от тройката, която към този момент доближи 40% по средата на втората четвърт. Последваха относително положителни минути за Академик, който съумя да осъществя минисерия от четири следващи точки и по този метод да съкрати разликата на 14 при 32:46.

Предимството и при битката в нахлуване оказваше своето въздействие и Ираклис се възползва точно от това, с цел да трансферира 50-те точки още преди края на първото полувреме - 34:51. Автор на последните две точки за втората четвърт бе крилото на българския отбор Робертс Фрейманис, който оформи крайното 36:51 след първите 20 минути игра. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Академик влезе много нерешително в откриващите минути от третата четвърт и разреши разликата на таблото да доближи 20 точки при 39:59. Последваха положителни минути за селекцията на Йордан Янков, която смъкна известна част от изоставането си след тройка на Васил Бачев и сполучлив пробив на Адриян Секулов, след които резултатът стана 47:63 в интерес на Ираклис. Гърците обаче продължаваха да са безмилостни при стрелбата си от тройката и още веднъж съумяха да спрат набралия инерция български отбор. 
Все отново пловдивчани откриха отговор и записаха минисерия от пет следващи точки, с цел да създадат дистанцията сред двата отбора 14 точки при 52:66. Мерникът на Ираклис започваше да се разколебава, до момента в който този на Васил Бачев и компания ставаше все по-точен, като капитанът на Академик означи 20-ата си точка в мача, с цел да приближи бронзовите медалисти от предишния сезон на 11 точки разлика при 57:68. 

В тези минути Бачев нямаше спирка и наниза още една тройка, посредством която стопи двуцифрената разлика сред двата отбора - 60:69. За страдание обаче Ираклик съумя да вкара последните пет точки в интервала, като по този метод си обезпечи безапелационна преднина от 14 точки при 60:74 преди старта на финалната четвърт.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Ираклис не си разреши неточности в първите три минути от последната четвърт и сполучливо задържа двуцифрения си задатък. Академик към този момент нямаше време за губене и трябваше да работи оптимално сполучливо на бързи обороти, с цел да обезврежда 13-точковия си задатък при 66:79. Една от положителните изяви на баскетболистите в черно бе забивка на новото попълнение Неманя Бешович, който записва панер и фаул, с цел да понижи недостига на своя отбор на 10 точки. 
Ираклис още веднъж не сподели съмнения и за следващ път откри решение на проблемите си, като означи идващите четири точки, с цел да поведе с 69:83. Играчите на Танасис Скуртупулос продължаваха да разчитат на изключителна дисциплинираност в редиците си и рядко стигаха до сложни стрелби, което им разреши да се приближат до място на финала при задатък от 69:90 към 3 минути до края на срещата. Двата тима си разделиха по още няколко точни стрелби до края на мача, като в последна сметка финалният резултат бе завършен при 75:95 в интерес на Ираклис.

Най-резултатен за Академик стана капитанът Васил Бачев с 23 точки, Неманя Бешович добави 16, а Робертс Фрейманис се регистрира с 11. За Ираклис най-резултатни станаха Янис Аграванис и Тони Дъглас.

Старши треньорът на Академик Пловдив Йордан Янков показа след отпадането от ФИБА Къп от мощния гръцки Ираклис: " Много съм горделив от момчетата, всеки треньор би бил удовлетворен от това момчетата му да играят по този метод, да не се предават до самия край. На този стадий това са ни опциите. Ние дадохме всичко от себе си. "

" Във втори подобен значим мач за нас, след финала на Балканската лига, значим наш състезател получава контузия - Робертс Фрейманис изкълчи гален по-късно ужасно начало. Сигурен съм обаче, че ще продължаваме да се развиваме в позитивна тенденция. Ние закъсняхме със селекцията, не мога да кажа, че в случай че беше след месец-два, щеше да е по-различен мачът, само че щеше да е по-добре за нас. Имаме ужасно доста да работим. Включително да се научим да се научим да работим с толкоз висок човек като Неманя Бешович, и аз като треньор, и играчите. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР