Отбелязваме Световния ден срещу детския труд - 12 юни. Денят

...
Отбелязваме Световния ден срещу детския труд - 12 юни. Денят
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден срещу детския труд

Отбелязваме Световния ден против детския труд - 12 юни. Денят за битка против детския труд се отбелязва от 2002 година с решение на сесията на Международната организация на труда (3-20 юни 2002) в поддръжка на дейностите на международната общност за възбрана на детския труд.

По данни на Организацията на обединените народи към 2021 година близо 152 млн. деца на възраст сред 5 и 17 години са обект на детски труд, като 73 млн. от тях упражняват рискови форми на труд. Това ги лишава от детство и достъп до обучение.

Забраната за детско иго бе утвърдена от всички страни членки на МОТ

Мотото на деня за 2021 година е: " Да действаме в този момент, с цел да сложим завършек на детския труд! ".

Въпреки че актуалната 2021 година е оповестена за Международна година за унищожаване на детския труд, формалният брой на работещите деца е повишен с 8,4 милиона, предизвестяват от КТ " Подкрепа ". Общо 12 милиона от тези деца работят в селското стопанство; 31,4 милиона са заети в областта на услугите; 25 на 100 от децата сред 5-11 години и 35 на 100 от тези сред 12-14 години не вървят на учебно заведение.

Непрекъснато се усилва броят на дребните деца /между 5-11 години/, които работят, както и броят на тези на възраст до 17 години, които се трудят при извънредно рискови условия. Друг извънредно обезпокоителен факт, е че девойките са по-голямата част от работещите деца, допълват от КТ " Подкрепа ". От синдиката показват, че Международната организация на труда и УНИЦЕФ предизвестяват, че заради пандемията в риск са още 9 милиона деца.

В Световния ден против детския труд - 12 юни, България може да означи, че в страната най-тежките му форми са отстранени, декларират от ИА " Главна ревизия по труда ". Българското законодателство е съобразено с интернационалните нормативни актове, които пазят децата от трудова употреба. Трудът до 16 години у нас е неразрешен, като възрастта е съобразена със наложителната за обучение. Младежи, навършили 16 години, могат да бъдат наети на работа единствено с позволение на Инспекцията по труда. По изключение позволение може да се получи и за дете, навършило 14 година, главно за присъединяване в кино продукции, театрални постановки, музикални сформира. Наемането на малолетни без позволение от Инспекцията по труда се смята за закононарушение и при определяне на такова нарушаване се уведомява Прокуратурата.

Най-често малолетни се наемат за осъществяване на действия в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през дългата лятна почивка. При всяка инспекция инспекторите по труда упражняват и надзор върху наемането на ненавършили 18 година Работните места, на които се наемат те, се ревизират на място, с цел да се откри, че изискванията на труд не основават риск за тяхното здраве. Непълнолетните не могат да поставят тежък физически труд, нощен и ексклузивен труд, да правят работа, обвързвана с влияние на физични, химични и биологични сътрудници. Работният ден за тях е 7-часов, за което те следва да получават най-малко минималната работна заплата за страната. Те имат право на продължен заплатен годишен отпуск от 26 дни.

В Световния ден против детския труд от МОТ напомнят, че огромната цел е премахването на детския труд до 2025 година в международен мащаб и показват терзания, че напредъкът по осъществяването ѝ може да бъде повлиян от пандемията от COVID-19 и невижданата икономическа рецесия, която я съпровожда.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР