Отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун. За

...
Отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун. За
Коментари Харесай

България за първи път ще участва в Олимпийските игри за хора със Синдром на Даун

Отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун. За първи път България ще бъде представена в Олимпийските игри за хора с това генетично заболяване.

Преди година и половина Василена, която е със Синдром на Даун, влиза в залата по художествена гимнастика за първи път. Днес тя към този момент е първенец, макар всички компликации.

9 медала на европейските игри по лека атлетика в град Падуа завоюваха младите спортисти

„ Това желая - медали, и да упражнявам доста бързо художествена гимнастика на тренировки с Хриси “, споделя Василена.

Майка ѝ също е един до друг с нея в битката.

“Естествено, първата реакция на лекарите беше “оставете я ”. Веднага споделиха, че има проблем и по-късно стартира битка със системата ”, споделя тя.

Мечтата ѝ била, един ден, когато се омъжи, на сватбата ѝ да участват и нейните дребни пациенти

Още на първото си съревнование в Южна Африка предходната година печели сребърен орден. Оттам нататък по пътя към триумфите Василена върви дружно и с нейния треньор.

„ Тези деца в началото като пристигнаха бяха много срамежливи, затворени в себе си, а тук те към този момент са в един нов свят “, споделя треньорът на Василена, Христина Василева.

„ Не знам по какъв начин я трансформираха, аз не мога да допускам. Какво направиха с моето дете… чудеса! “, споделя майката на Василена за постигнатото.

Датата, 21-во число на третия месец, не е определена инцидентно, а с цел да покаже, че Синдромът на Даун е обвързван с три копия на 21-вата хромозома.

„ У нас приблизително 30-40 бременности годишно са наранени от това генетично положение “, споделя проф. Алексей Савов, шеф на Националната генетична лаборатория.

Зад всяко съумяло дете постоянно има и един повярвал родител

Той приканва за приобщаване на децата със Синдром на Даун в обществото, както и за това да им се дават повече благоприятни условия да развиват гениите си.

„ Много значима е систематичната работа с тях. Имаме доста образци, които демонстрират какъв е резултатът от фамилията, от въвеждането в среда, от това да им се даде опция да пробват своите потенциали “, изяснява доктор Савов.

Синдромът на Даун е най-често срещаното хромозомно заболяване и причина за проблеми в образованието при деца. У нас лечението им не се заплаща от страната и е приоритет на техните фамилии, неправителствени организации и обществени акции. А в системата липсват публични данни - всяка година в България се раждат към 100 такива деца.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР