Отбелязваме 137 години от Съединението на Княжество България и Източна

...
Отбелязваме 137 години от Съединението на Княжество България и Източна
Коментари Харесай

Денят на Съединението: Чествания има в цялата страна

Отбелязваме 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това е една от най-паметните дати в българската история. Чествания има в цялата страна, а кулминационната точка е в Пловдив.

Пловдив

Честванията в Пловдив започнаха рано сутринта. По традиция, пловдивският митрополит Николай отслужи молебен, а по-късно бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на Гаврил Кръстевич.

„ Гаврил Кръстевич е индивидът, който е съставил и поднесъл на султана за автограф фермана за основаване на Българската екзархия. В него той персонално е начертал границите на екзархията, които след това стават и граници на Санстефанска България ", изясни пловдивският митрополит.

През целия ден в Пловдив ще има разнообразни събития. Довечера гостите и жителите на града ще могат да видят възстановка на събитията от 6 септември 1885 година

Мъже, дами и деца ще вземат участие в зрелище, което възкресява спомените за Съединението. Общо 80 души се чака да вземат присъединяване във възстановката.

В пресъздаването на историческото събитие се употребява достоверно оръжие от времето на Руско-турската война. Кулминацията на празника е в 20:30 ч., когато ще има тържествена заря-проверка.

Варна

Варна също означи Съединението с празнично шествие. То потегли от емблематичното място, от което княз Александър Батенберг за първи път публично оповестява новината за Съединението.

Шествието стигна до Паметника на починалите в Сръбско-българската война, където беше отслужена заупокойна молитва и се организира боен обред.

„ С дата 6-и септември нашите политици демонстрират по какъв начин могат да подценен своите политически визии и партии в името на националния блян. Нещо, което, може би, днешните политици би трябвало да вземат като образец ", сподели Траян Димитров от Регионалния исторически музей във Варна.

Враца

С военни почести и във Враца уважиха Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Пред Паметника на починалите за националното обединяване военни и жители поставиха венци и цветя.

В града още помнят, че преди 137 години Враца е измежду първите на север от Балкана, които изпращат приветствени телеграми за Съединението.

София

В София се извърши тържествена промяна на почетния гвардейски часовой пред Президентството. В столицата беше отдадена респект към дейците на Съединението.

По традиция честването е пред костницата на княз Александър I Батенберг, който е отпред на младата българска страна на 6-и септември 1885 година.

Десетки поданици и посетители на София, както и публични лица, се преклониха пред паметта на Александър I Батенберг и сервираха венци и цветя.

Шумен

Съединението тържествено се отбелязва и край Шумен. Въпреки че е на близо 300 км на север от Пловдив районът в действителност е с значима роля.

„ Княз Александър I Батенберг е оповестил тук своето твърдо „ да " да поддържа Съединението на Княжество България и Източна Румелия, да поддържа своя народ ", описа историкът Милена Георгиева.

Хасково

С общоградско хоро в Хасково означиха Деня на Съединението. Традиционно на сходни празници след формалната гала в града следва забавление.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР