Отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Апостол

...
Отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Апостол
Коментари Харесай

100 години от рождението на големия български актьор Апостол Карамитев

Отбелязваме 100 години от рождението на огромния български артист Апостол Карамитев.

Апостол Карамитев е роден в Бургас на 17 октомври 1923 година Завършва актьорско майсторство във Висшето театрално учебно заведение (днес НАТФИЗ) през 1951 година при проф. Боян Дановски. Специализирал е постановка в Прага, Варшава, Москва и Ленинград (Санкт Петербург). Емблематични остават основаните от него театрални облици на сцената на Народния спектакъл – Орландо и Жак в „ Както ви се харесва “ на Уилям Шекспир, на Ромео в „ Ромео и Жулиета “ на Уилям Шекспир, на Гвидо Феранти в „ Херцогинята на Падуа “ от Оскар Уайлд, на Хенрих IV в едноименната пиеса на Луиджи Пирандело и доста други.

Паметни функции великият артист прави и в киното – Радосвет и Радослав във кино лентата „ Любимец 13 “, Петър Александров в „ Бялата стая “, вуйчо Георги в „ Рицар без ризница “, Апостол в „ Специалист по всичко “ и други От 1969 година Апостол Карамитев е доцент и учител по актьорско майсторство и постановка във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “, където предава опита и любовта си към театъра на плеяда актьори – потвърдили се като почтени негови възпитаници.  

По случай 100-годишнината от рождението на незабравимия Апостол Карамитев Народният спектакъл „ Иван Вазов “ пуска в продажба, единствено на касите на театъра (на 17 октомври), на цена от 10 лева билетите за спектаклите, които ще се играят на едноименната сцена до края на актуалната година.

Днес ще бъдат оповестени и финалистите по отворената покана на Народния спектакъл за артистични планове за основаване на спектакли за сцена „ Апостол Карамитев “. Инициативата е замислена година по-рано, като задачата ѝ е годишно да дава опция на надарени създатели или креативен колективи да осъществят артистичните си хрумвания за сцена „ Апостол Карамитев “, които да влязат в репертоара на Народния спектакъл.

Именно Апостол Карамитев трансформира пространството на IV етаж в Народния спектакъл на камерна театрална сцена, а първият театър, който се играе на „ Камерна сцена на ІV етаж “, е „ Амазонката “ (1968 г.), а артистът е в една от основните функции – на Иванов. Днес сцената на IV етаж носи името на Апостола на театъра. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР