Отава. Европа преживя пика на безпрецедентна миграция на мигранти през

...
Отава. Европа преживя пика на безпрецедентна миграция на мигранти през
Коментари Харесай

The Globe and Mail : Лукашенко спусна „желязната завеса“

Отава. Европа претърпя пика на невиждана миграция на мигранти през беларуската граница преди година. Най-малко 10 хиляди търсещи леговище се пробваха да преминат през горите по границата с Полша; сходен брой се реалокира по-нататък в Германия и Франция, до момента в който Литва и Латвия се мъчеха да ги настанят. Този „ поход “ обаче не се трансформира в главната европейска рецесия, защото бежанците бяха жители на Беларус, написа канадският вестник The Globe and Mail в материал, показан без редакторска интервенция.

След като Александър Лукашенко анулира (според изданието-бел.ред.) резултатите от изборите през август 2020 година, сплаши и изгони водача на опозицията и евентуално новоизбран президент Светлана Тихановская и предприе кървави офанзиви против протестиращи, стотици хиляди беларуси се пробваха да изоставен страната допустимо най-бързо. Тъй като европейските наказания стопираха въздушните връзки с Беларус, те минаха границата с кола или пешком.

Отначало Лукашенко се опита да ограничи бягството им с елементарна свирепост: емигрантите бяха преследвани, шпионирани от главорези от посолствата. Беларуски деятел, живеещ в Украйна, беше открит обесен и както се твърди в това са забъркани отрядите, изпратени да преследват дисиденти. През май полет на „ Раянер “ по маршрут от Гърция за Литва беше заставен да кацне в Минск, с цел да могат управляващите да задържат беларуски отстъпник. Това принуждение докара единствено до по-строги наказания от страна на демокрациите.

Тогава Лукашенко измисли нов метод да обърне обстановката в своя изгода, да провокира безпорядък и вследствие на това да принуди Европа да издигне стени, които да попречат на беларусите да бягат от неговото ръководство.

Вместо да улесни напускането на Беларус, това ще предизвика нова, страховита вълна от мигранти и по този метод ще принуди европейците да затворят границите си. Това, което следва тази стъпка, ще наподобява на доста европейци като дребна версия на Средиземноморската миграционна рецесия от 2015 година Така Лукашенко ще може да отклони вниманието на международната общественост от различен поток бежанци, породен от неговата антидемократична политика.

Както демонстрираха невижданите събития, които се развиват тази седмица по източните граници на Полша, хитростта към момента работи. Въпреки че самолетите на Лукашенко с иракчани може да служат единствено като алегорична опасност за целостта на Европа, държавните управления на Европейски Съюз, в това число Полша, ги преглеждат като действителни. Опитите на Германия и други страни от Европейски Съюз да се съсредоточат върху главния въпрос на репресивното ръководство на Лукашенко доведоха до разделяне в Европа.

Например в сряда Ярослав Качински, началник на ръководещата партия в Полша „ Право и Справедливост “, осъди „ заканите “ от приток на мигранти от изток (правителството му отхвърли да одобри бежанци през 2015 г.), както и реториката на Европейския съюз и опитите от Германия и други страни за взаимно разрешаване на рецесията.

Лукашенко разполагаше със средства за осъществяване на проекта. Например Беларус от дълго време притегля мигранти от властнически арабски страни, предлагайки на ниска цена висше обучение, да вземем за пример на сирийци и либийци, и опция за безпроблемен импорт за предприемачи в района. Преди това Лукашенко преследваше трафика на хора и незаконната миграция от Близкия изток, само че тази година той просто се отхвърли и върна лицензите на арабските „ туристически сътрудници “, предоставящи имиграционни услуги за десетки хиляди долари. За да задоволят търсенето, турските и съветските самолетни компании откриха спомагателни полети.

Тази седмица беларуски публицисти демонстрираха фрагменти на „ туристи “ от Близкия Изток, които се товарят в рейсове и водят в горите по полската граница, а по-късно принуждават да преминат границата, до момента в който силите за сигурност постоянно ги обстрелват. Това наложително шествие към Европейския съюз, което притегля от ден на ден внимание от август, не стопира.

В съпоставяне с мигрантската рецесия през 2015-16 година, числата в този момент са дребни. Има доста малко полети до Минск, даже като се вземе поради помощта на Русия и Турция. Според известия, идващи от Ирак, противозаконните " пакети ", които включват самолетни билети, няколко нощувки в хотел и виза, костват от 17 до 21,5 хиляди $ на човек. Това е доста повече от три до четири хиляди $, нужни за секване на Средиземно море, а доста иракчани, които желаят да се реалокират в чужбина, не могат да си го разрешат.

През последното десетилетие цели фамилиите бяха откривани замръзнали до гибел в тези неразрешени за достъп гранични гори. Подобни случаи съвсем несъмнено ще се повторят.

Литва и Полша в този момент построяват стени и сходни отбранителни уреди по границата и евентуално ще настанят там бойци от НАТО, което в допълнение изостря напрежението с Русия.

Междувременно, криейки се зад грохота на граничните конфликти Александър Лукашенко се радва, откакто съумя освен да трансформира автокрацията си в оградена цитадела, само че и принуди другите да заплащат за тази стена.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР