От вторник насам Турски поток е спрян за профилактика -

...
От вторник насам Турски поток е спрян за профилактика -
Коментари Харесай

Балканите не усетиха спирането на "Турски поток"

" От вторник насам Турски поток е спрян за профилактика - никакъв съветски газ не влиза на Балканския полуостров. Въпреки това няма никакъв недостиг на газ в района. Нещо повече, даже има остатък на газ и газохранилищата не престават да се пълнят. Чирен също се цялостни, беше на 33.2% в понеделник, а в четвъртък към този момент е 34.5%. Така че газ има даже без съветски доставки ". Това написа във " Facebook " известният анализатор Георги Ангелов.

Положението е същото в цяла Европа, твърди Ангелов. Влизат лимитирани количества съветски газ през Украйна и още по-ограничени количества през Северен поток 1. Газопроводът през Полша не се употребява, а Турски поток е в профилактика. Въпреки дребния приток на съветски газ, в Европа също има остатък на газ и газохранилищата не престават да се пълнят - в понеделник бяха цялостни на 55% от потенциала, като до четвъртък това се усили на съвсем 56%, показва икономистът. Ето още какво споделя той:

През лятото потреблението на природен газ е лимитирано и може да се покрие без съветски газ. През зимата обаче потреблението на газ е доста по-високо, само че в някои страни няма задоволително инфраструктура за импорт на не-руски газ (Германия е подобен образец - там няма нито един терминал за полутечен газ).

Поради този проблем се работи в няколко направления. От една страна, бързо се пълнят газохранилищата, тъй че да има високи запаси от газ за зимата. От друга страна, бързо се конфигурират плаващи терминали за полутечен газ (няколко такива ще влязат в употреба до зимата - включително в Естония, Финландия, Нидерландия, Германия, а още една дузина ще бъдат подготвени до 1-2 години). На трето място, задейства се запас от въглищни електроцентрали, с цел да могат при потребност да се изключат газовите електроцентрали и по този начин да се спести газ (в някои европейски страни огромна част от тока се създава от газ).
За България е значимо да се пусне в употреба газовата връзка с Гърция, с цел да получаваме цялостните количества от на ниска цена азерски газ. Също по този начин, Чирен би трябвало да се изпълни на 100% до зимата (за разлика от предходната година когато беше едвам 70%). Необходимо е да се подпишат контракти за регулярни доставки на газ през зимата. А през идната година би трябвало да се приключи и терминалът за полутечен газ в Александруполис, където България е акционер.

 



Източник на данните: Gas Infrastructure Europe и ENTSOG
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР