От Висшия съдебен съвет все още не са решили ще

...
От Висшия съдебен съвет все още не са решили ще
Коментари Харесай

ВСС иска информация от САЩ за съдия Андон Миталов

От Висшия правосъден съвет към момента не са решили ще подхващат ли някакви дейности по отношение на арбитър Андон Миталов, на който Съединени американски щати постановиха възбрана да влиза в страната поради корупция. Днес бе свикано изключително съвещание на съдийската гилдия поради случая с Миталов.
Към този миг няма причина арбитър Андон Миталов да не извършва функционалностите си като магистрат. Доколкото разбрах в този момент, мисля, че е излязъл в болнични, изясни пред публицисти представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев. Стана ясно, че магистратите са се обединили към решение да изискат спомагателна информация от Департамента на Съединени американски щати, основния прокурор Иван Гешев, Инспектора на Висш съдебен съвет и КПКОНПИ. След това съдийската гилдия ще реши какви дейности да предприеме. Висш съдебен съвет също може да предложения Миталов за чуване.
На въпрос дали вижда някаква интервенция в работата на съда от страна на непозната страна, Магдалинчев съобщи, че не вижда такава интервенция. Всеки един, в случай че има корупционна демонстрация и са наранени ползи на някого или някъде, още повече когато става въпрос за магистрат, би следвало да я сервира. Оттук насетне нашите органи ще си вършат инспекции и следствие, изясни той.
Председателят на профилирания углавен съд Мариета Райкова отхвърли да е получавала сигнали против Миталов. По мотив резултата от инспекцията на Инспектора към Висш съдебен съвет, която не е разкрила нарушаване на процедурата, тя посочи, че би трябвало да се направи разграничаване сред това дали има данни за корупция и дали има нарушавания при провеждането на тази процедура.
Мариета Райкова не може да даде отговор и дали оповестяването на мярката от страна на Съединени американски щати може да бъде мотив за преразглеждане и на други решения на арбитър Миталов. Няма информация за сигнали за корупция против съдията.
Съдия Райкова разяснява, че решението на Съединени американски щати е сериозен удар за съдийската колегия като цяло. Първото, което предприехме е да изпратим питане до Специализираната прокуратура, има ли формирано досъдебно произвеждане, показани ли са доказателства от американска страна. Едно лице дали е отговорно или почтено се потвърждава с развой, след извършено следствие и с присъда, добави тя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР