От Велоклуб Спартак (Варна) ще изпратят в понеделник писмо до

...
От Велоклуб Спартак (Варна) ще изпратят в понеделник писмо до
Коментари Харесай

Първо в Петел: Велоклуб Спартак иска от НС и Бойко Борисов велоалея за отдих и развлечение в Морската градина

От Велоклуб " Спартак " (Варна) ще изпратят в понеделник писмо до Народното събрание и премиера Бойко Борисов, с което предложат да се построи велоалея за отдих и забавление в Морската градина във Варна, научи " Петел ".

Ето цялостният текст на писмото:

" Бихме желали да отправим предложение за създаване на велоалея „ за отдих и забавление ” в „ Приморски парк ” (Морската  градина на Варна) според член 37, алинея 5 и член 39, алинея 4 от НАРЕДБА № РД-02-20-2 ОТ 20 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. ЗА ПЛАНИРАНЕ И ПРОЕКТИРАНЕ НА КОМУНИКАЦИОННО-ТРАНСПОРТНАТА СИСТЕМА НА УРБАНИЗИРАНИТЕ ТЕРИТОРИИ.

„ Приморски парк ”, или както е по-известен „ Морската градина на Варна ”, за наслада на всички е цялостен с разхождащи се, почиващи и спортуващи хора освен през летния сезон, който е туристически за град като Варна, а и всеки безоблачен ден през останалата част от годината. Дори зимата могат да бъдат видени спортуващи, както пешком, по този начин и на велосипед. Това не рядко води до спор м/у пешеходци и велосипедисти. Към сегашния миг има единствено една маркирана велоалея по продължение на „ Алея на спортната популярност ”, по-известна като „ Станчовата алея ”, която е отвън всевъзможни нормативни условия. Поради панорамния ѝ темперамент там се събират доста хора, измежду които и дребни деца, което още повече усложнява придвижването на велосипедистите. Разбира се, велосипедистите имат място в целия парк, стига да се преценяват с пешеходците.

 

В тази връзка предлагаме следните ограничения

Да се построи специфична велоалея по уместно трасе, минаващо през горната част на парка и  отговарящо на най-новите условия.

На входовете на парка да се слагат табели указващи, че напредването в целия парк с велосипед да е позволено до 10 км/ч..

Табелите да указват, че колоездачите и всички други двуколесни и едноколесни средства за напредване да са длъжни да дават преимущество на пешеходците.

 

Подобна велоалея би осигурило безпроблемното потребление на Морска градина за спорт и отмора от всички.

Считаме, че при създаването на един предстоящ Подробен устройствен план и благоустрояване на тази територия най-хубавия метод за това е превозване на велосипедно, отделено от пешеходно придвижване независимо трасе, по продължение на целия парк (като се отчетат присъщите особености на парка и по-специално частта, която съставлява монумент на културата), съгласно Фигури 14 и 15 от Приложение 3 към НАРЕДБА № РД-02-20-2.



Предвид актуалната обстановка и съществуващата алейна мрежа считаме, че може да бъде изработен компромис и дотогава да бъдат пригодени най-близките до бул. „ Княз Борис I ” алеи за съпътстващо велосипедно и пешеходно придвижване съгласно Фигура 16 от същата Наредба, като велоалеята да дава отговор на планова скорост от най-малко 20 км/ч. Ширината би трябвало да е не по-малка от 2,50 метра, лимитирана с подобаващи преградни средства.



Разбира се, на това трасе има пресичания на пешеходно придвижване, главно при подлезите от прилежащите квартали и спирки на градския превоз и там придвижването би следвало да бъде смесено, според член 39, алинея 1, т.4.





 

Подлеза при Икономически университет

Подлеза при ул.  Никола Михайловски ”

Подлеза при спирка Спортна зала

Подлеза под Спортна зала

Подлеза при спирка Акациите

Подлеза при бл. 23, кв. Чайка

Подлеза при спирка Делфинариума

Подлеза при спирка Св. Никола (Отдих и култура)

Паркинг при спирка Карин дом

Искаме да подчертаем, че на това трасе има места, където алеята е тясна за условията на нормативната уредба и би трябвало да бъде разширена (без унищожаване на дървета и друга едра растителност). На други места настилката би трябвало да бъде усъвършенствана, даже там, където неотдавна е била сменена, както и да бъдат отстранени рискови детайли от градската среда.



В случай на създаване на тази нова велоалея, до момента разчертаната такава по Панорамната (Станчова) алея следва да бъде отстранена, като при прекосяване на велосипедисти от там те следва да се придържат към общото предписание за скорост до 10 км/ч в целия парк.

Моля да бъдем известени за подхванатите дейности по това предложение. "

Успоредно с това ВК " Спартак " ще продължи дейната си работа с Община Варна за обезопасяване на градската среда, което включва повдигнати пешеходни пътеки, кръгови, островни части и други защитни средства.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР