От вчера влязоха в сила нови правила за топлоснабдяването, които

...
От вчера влязоха в сила нови правила за топлоснабдяването, които
Коментари Харесай

Променят начина за отчитане на парното

От през вчерашния ден влязоха в действие нови правила за топлоснабдяването, които ще трансформират метода, по който се регистрира потреблението на парно. Те са написани в Наредбата за топлоснабдяване, по която се организираха разисквания предходната година. За да няма повече забавяния, топлинните счетоводители към този момент ще регистрират уредите до 10 юли, а изравнителните сметки ще пращат на сдружението до 5 дни по-късно. Крайният период за възражения ще е до 31 август, а не до края на септември, както беше до момента. Според новите правила всеки вход самичък ще дефинира % сградна апаратура, който ще заплаща.

" Това и до момента го имаше като опция. Собствениците могат да се съберат и да преразпределят % сградна апаратура, който заплащат. Предвидени са разновидности сред 20 и 40 %, от които клиентите могат да изберат ", изясни омбудсманът на " Топлофикация София " Деян Дянков в утринния блок на Би Ти Ви. Според него тази смяна дава опция за вътрешна правдивост сред притежателите, както и предвидимост на сметките. " Този избор не е наложителен ", сподели шефът на компания за топлинно счетоводство Милена Стоянова.

" Тъй като изчислението се прави по една формула, която наподобява комплицирана, в този момент притежателите имат опция да изберат %, който прави предвидими сметките ", изясни Стоянова. Определянето на крайни периоди за докладите и изравнителните сметки е в интерес на клиентите, съобщи омбудсманът на " Топлофикация София ", съгласно който преди е имало случаи, когато сметки за предходния сезон са излизали преди началото на новия отоплителен сезон.

" Сега всичко ще завършва преди 1 октомври и няма да се стига до обстановки, в които клиентите освен че би трябвало да доплащат, а би трябвало и да им се трансформира прогнозния дял. Високите сметки идват оттова, че колкото по-малко се употребява, толкоз повече заплащат правилните клиенти ", сподели Дянков, който означи, че би трябвало и да има действителни ограничения против крадците на топлинна сила. " Що се отнася до фрапиращо огромните сметки за парно, те се дължат на неосигурен достъп за отчитането на топломерите ", сподели Милена Стоянова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР