От вчера в Европейския съюз влезе в сила забрана върху

...
От вчера в Европейския съюз влезе в сила забрана върху
Коментари Харесай

ЕС забрани производството на повечето видове халогенни крушки

От през вчерашния ден в Европейския съюз влезе в действие възбрана върху производството на множеството типове халогенни крушки. Търговците обаче могат да продължат да продават наличните си на склад количества до изчерпването им. Халогенните крушки ще бъдат сменени най-вече с LED осветяване. Според Европейската комисия по този начин ще се пести голямо количество сила.

Според специалисти, преходът към LED осветяване би икономисал 15 милиона тона въглеродни излъчвания до 2025 година. Ще се понижи и вноса на нефт в Европейския съюз със 75 милиона барела на година. През 2012 година с инструкция на Еврокомисията беше неразрешено производството на крушки с нажежаема жичка. И в този момент 80 % от българите към този момент употребяват по-ефективно осветяване в домовете си. С цел икономисване на още сила в този момент от пазара последователно ще изчезнат и халогенните лампи. Експерти са пресметнали, че за 10 години прилагане една халогенна крушка би ни коствала 160 евро сметка за ток, а една LED крушка единствено 25. 

" В момента халогенната лампа е от клас D и има пет пъти по-голяма консумация от LED лампите. Една междинна лампа от 8 вата, която се равнява на 60 вата лъчение светлина приблизително коства 2,50 примерно, същата халогенна, която си е 60 вата е 1,80 - тъй че по-малко от 5 месеца до половин година тази първична инвестиция се изплаща, по-късно е спестовност “, сподели Катя Йовчева, продавач-консултант на осветителни тела пред Българска национална телевизия.  

Според търговците известно стеснение за клиентите ще сътвори подмяната на по-малките тела със характерна форма.  " Според мен по-големия проблем при подмяната на халогенни с LED лампи ще е за другия тип - от вида на луничките и от вида на халогенните ампулки “, добави Йовчева. Нисковолтовите халогенни лампи, както и тези със особено предопределение, които може да използваме в дома ни в печки, хладилници и аспиратори, ще продължат да се създават и след 1 септември. Все още към 15 % от потребителите са уверени, че LED лампите наложително излъчват студена светлина, а това не е по този начин.   Негативен резултат от прекъсването на производството на халогенни лампи е съкращаването на близо 7 хиляди работни места в Европейски Съюз. Въпреки възбраните у нас постоянно в опаковки с надпис " особено осветяване " не престават да се продават от старите по този начин наречени едисонови или пък елементарни халогенни крушки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР