От вчера по женските и майчински групи в социалните мрежи

...
От вчера по женските и майчински групи в социалните мрежи
Коментари Харесай

Ново напрежение - родителите не позволяват тестване на децата

От през вчерашния ден по женските и майчински групи в обществените мрежи ситуацията е леко страшно и несъмнено с напрежение. Не е казус – случва се понякога някоя тематика до прекаленост да " наостри " участничките в полемиките. Но това дали сме съгласни да изследват децата ни с антигенен тест за ковид, се оказа от в действителност горещите въпроси. Тези проби не регистрират съществуване на антитела, а на вирус, като положителен резултат има към 4 – 5 дни след заразяване или контакт. Тоест това, което може да се реализира с всеобщото им използване, е нещо като моментна фотография на равнището на заболеваемост и риска от заразяване в образователните заведения. 

Анкети, насочени към родителите на ученици и на деца, посещаващи детски ясли и градини, се организират по самодейност на МОН поради готовността на здравното министерство да организира масово тестване. Тъй като методът е " инвазивен ", двамата министри са се договорили, преди да се пристъпи към деяние, първо да се ревизират настройките на фамилиите.

Допитването към този момент доближи до родителите през електронните дневници на учебните заведения, по Viber и във фейсбук групите – зависи какъв канал за връзка се употребява сред родителите и учителите в обособените заведения. Предвид дребния % учители, които пожелаха да се тестват , може би не е изненада, че и настройките на родителите са сходни – всеобщо отговорът е " не ". 

Появиха се даже подмятания, че допитването за антигенните тестове всъщност е затулен тест за просветеност на родителите.

Обяснителната част, съпътстваща анкетата гласи, че проучването е по отношение на изключителната епидемиологична конюнктура, а антигенните проби служат за установяване на причинители на заразни болести и се употребяват в здравната процедура от доста години за да открият непозната част (антиген) от причинителя. Конкретният тест за Covid-19 е ориентиран към антигени на вируса SARS-CoV-2 – извършител на болестта. Материалът за проучване се взима от носоглътката с тампон, а резултатът е подготвен в границите на един час. Тестът ще се извърши от медицински експерт.

Анкетата е анонимна и не цели правене на описи на децата за тестване, а единствено да сондира общата настройка. 

Липсва прелиминарен подтекст и осведомителна акция, което е причина за деформиране на информацията по извънредно сензитивна за родителите тематика. Не е ясно какво се чака да бъде реализирано с въпросното тестване , с каква периодичност ще се организира , кой и по какъв способ ще го прави и в какви условия , по какъв начин ще бъдат готови децата?

Именно тези неясноти, а не незнание от страна на родителите, водят до възраженията и несъгласието им  " някой да бръкне в мозъка/синусите на детето ".

Не е обявено също и по какъв начин и на кого ще се оповестяват резултатите и до какви ограничения ще водят те,  какво ще следва при възможен отвод от тестване, дали е препоръчително да се направи тест, в случай че детето към този момент е прекарало Covid-19, както и главното –  какво би следвало, в случай че се открият антитела? 

Поради изброените аргументи от Национална мрежа за децата считат, че е безусловно неприемливо да се чака съответно отразяване на мнението на родителите във връзка с скрининговото тестване на децата и учениците при толкоз нищожна информация и в такива къси периоди. По този метод се появява подозрението дали фактически се цели постигане до мнението на родителите или преднамерено се предпоставя техният всеобщ отвод от тестване, който би довел до доста по-лесни решения за прекосяване още веднъж в напълно отдалечена форма на образование.

 
От " Напред, науката е слънце! " до " Не имам вяра на имунизациите "
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР