От вчера, 1 юли, на българския банков пазар има голяма

...
От вчера, 1 юли, на българския банков пазар има голяма
Коментари Харесай

Експерт: Лихвите по кредитите у нас ще започнат да растат по-бързо

От през вчерашния ден, 1 юли, на българския банков пазар има огромна смяна – към този момент не съществува показателят СОФИБОР. Това значи, че ще има промени по лихвите за заемите от страна на банките и тези промени ще се вършат едностранно от финансовите институции. Промяната не би трябвало да се усети от потребителите, твърдят от Българска народна банка. Трезорите, които до момента са употребявали СОФИБОР, ще го заменят с различен показател, само че без да се покачват лихвите по към този момент подписаните контракти . Това обвързване бе гласувано неотдавна като експлицитен текст в три разнообразни банкови закона.

Българска народна банка можеше да продължи да пресмята СОФИБОР, само че трябваше да се съобрази с новите наставления на Европейска комисия за EURIBOR и надали не да се ревизира в този момент. Имаше диалози с Thompson Reuters да поеме изчислението, само че те минаха процедурата, съобщи финансовият специалист Емил Хърсев, който отхвърли информацията, че в действителност авторитетната организация се е отказала да пресмята към този момент несъществуващия показател.

Българските банки не могат да получават пари по този начин, както банките в еврозоната. Едни са изискванията на поле необятно, друго е в оранжерията, живописно разказа обстановката специалистът пред Българска национална телевизия. Според него, българските банки се конкурират за парите на баба и дядо – по тази причина и трябвал показател, който да отразява обстановката на българския пазар. Хърсев добави, че лихвите по заемите у нас ще порастват по-бързо и той допусна, че изчислението ще се базира на методика за пресмятане на разноските по заемите.

От 1 юли обаче в действие по закон е и следната догадка – в случай че консуматор реши предварително да погаси или рефинансира отговорностите си по контракт за заем заради смяна в размера на лихвения %, произлизаща от използването на нов проект за дейности на банката, той ще може да направи това, без да дължи спомагателна такса или обезщетение .

В дълготраен проект Хърсев чака нарастване на лихвите, само че това било прогноза още от година насам.

На въпрос какъв е рискът поради обстоятелството, че до края на май е достигнато равнището на отпуснатите заеми за цялата 2017 година (1 милиарда лева), специалистът отвърна, че рискът е прегряване на имотния пазар. Най-бързо порастват цените на промишлените парцели, уточни Хърсев и подсети какво се случва следователно – 2006-2007 година на американския заможен пазар.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР