От Външно министерство заявиха, че отношенията София - Москва са

...
От Външно министерство заявиха, че отношенията София - Москва са
Коментари Харесай

Отношенията между София и Москва са в най-ниската си фаза, обявиха от МВнР

От Външно министерство обявиха, че връзките София - Москва са в най-ниската си фаза, разяснявайки изказването на представителя на съветското дипломатическо ведомство Мария Захарова след решението ни да окажем военна помощ на Украйна.

А миграционният напън по българо-турската граница от началото на годината е невиждан, разгласи още заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев. Турската страна оказва цялостно подпомагане за изясняване на случая, при който почина младши контрольор Петър Бъчваров.

" Турският дипломат откликна с подготвеност на моето предложение да бъде основана взаимна българо-турска комисия, която да работи за изясняване за какво е зародил този проблем, какви са аргументите за възникването му и по какъв начин подобен вид проблеми да не се повтарят ", съобщи Коджабашев.

Относно изказването на говорителката на съветското външно министерство, българското отговори, че страната ни е суверенна страна, решенията на Народното събрание ни не се разясняват и Русия е определила България за неприятелска страна, а не противоположното:

" Изявлението изцяло се вписва в пропагандната реторика на Руската федерация и в този смисъл не съставлява безусловно никаква изненада със своите послания. Двустранните връзки фактически са в най-ниската си фаза - всъщност всякакво съдействие де факто е прекъснато, само че това се дължи на стартирана от Русия война, която е в наруешение на Устава на Организация на обединените нации, на интернационалното право и заплашва сигурността освен в района, освен в Европа, само че и в целия свят ", сподели зам.-министър Коджабашев.

България ще продължи да работи за увещание на Нидерландия, че сме подготвени за Шенген. Опитите ни не престават по-малко от месец, преди основно гласоподаване на Съвета на Европейски Съюз и откакто Европейската комисия към този момент разгласи, че сме подготвени.



Външно министерство следи деликатно и обстановката в Република Северна Македония, където особено признат закон ще забрани българските клубове. Те ще би трябвало да се преименуват, само че България ще застане зад тях.

" Тези клубове ще имат опцията или да сменят имената си, или да тръгнат да търсят правата си по правосъден път. Българската страна ще ги поддържа и в двата случая ", съобщи Желязко Радуков, дирекция " Югоизточна Европа ", Министерство на външните работи.

Външният министър на югозападната ни съседка Буяр Османи даде обещание да даде закона на Венецианската комисия за мнение, само че решенията й са единствено съвещателни. Освен това законът към този момент е признат, подсетиха от Външно.

А по-късно Конституционният съд на Република Северна Македония заяви, че образува дело по отношение на статута и активността на двата ни частни клуба там - " Иван Михайлов " в Битоля и " Цар Борис Трети " в Охрид. Сигналите са от крайнолявата, радикална, проруска партия " Левица " и юрист Тони Менкиновски.



И в двата сигнала се твърди, че правилникът и активността на клубовете са ориентирани против конституционния ред на страната, насаждат национална и верска ненавист и непоносимост. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ прикани клубовете да бъдат затворени незабавно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР