От външно министерство излязоха с позиция във връзка с публикациите

...
От външно министерство излязоха с позиция във връзка с публикациите
Коментари Харесай

МВнР: Изразяваме подкрепа за всички инициативи, сближаващи младите хора от България и РСМ

От външно министерство излязоха с позиция по отношение на изявленията в Северна Македония против " Мал Битолски Монмартър " и апелите на публични лица за подаване на недоволства против уредниците на този план за развиване на добросъседски връзки.

От Министерство на външните работи показват своята поддръжка за всички начинания, които целят доближаване на младежите от България и Северна Македония посредством културен и учебен продан.

Публикуваме цялостния текст на позицията:

Във връзка с изявленията в Северна Македония против „ Мал Битолски Монмартър “ и апелите на публични лица за подаване на недоволства против уредниците на този план за развиване на добросъседски връзки, Министерството на външните работи на Република България декларира следното:

Министерството на външните работи показва своята поддръжка за всички начинания, които целят доближаване на младежите от България и Северна Македония посредством културен и учебен продан.

Благодарение на Фондация „ Българска Памет “ и с поддръжката на Министерството на външните работи на Република България, детското художествено ателие „ Св. Св. Кирил и Методий “ от град Битоля осъществя за поредна година серия от събития за надарени деца от разнообразни страни, едно от които се организира в България.

Тревога и неразбиране будят опитите такива позитивни начинания да бъдат представяни в негативен подтекст в Северна Македония. Неясно е по какъв начин демонстрирането на почитание от публични представители на българската страна към гения на млади създатели и четенето на международно приетия шедьовър на детската литература „ Малкия принц “ от президента на Република България се показва като проблем.

Призивът за подаване на тъжби против посещаване на група деца в България, за което има експлицитното единодушие на техните родители, е опит за образуване на негативно публично мнение и настройки и съставлява напън върху тези локални жители и организации, които поддържат другарството сред двете страни.

Особено тревожно е, че това се случва в сегашния извънредно виновен миг, в който държавното управление в Скопие заявява, че се стреми да сътвори позитивен климат за приемане на конституционните промени. Изграждането на добросъседски връзки с България допуска радикално друг, европейски метод.

Призоваваме нашите другари в Скопие да насочат напъните си за гарантиране на европейското бъдеще на Северна Македония. Всяка провокация, която цели да послужи за опрощение на избрани политически решения в идния основен интервал, излага на риск това бъдеще. Разчитаме на институциите в Северна Македония ясно и обществено да осъдят тази и други сходни провокации.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР