От утре започва умъртвяването на прасетата в 3-километровата зона около

...
От утре започва умъртвяването на прасетата в 3-километровата зона около
Коментари Харесай

От утре започва умъртвяването на домашните прасета във Видин

От на следващия ден стартира умъртвяването на прасетата в 3-километровата зона към Видин, заяви на ексклузивен брифинг шефът на регионална работа по сигурност на храните доктор Адриян Данков.
Днес беше доказан първият случай на африканска чума в региона. Огнището е записано в персонално стопанство в квартал "Нов път ", в което се отглежда една свиня.
"Имаме позитивна проба, взета от умряло прасе в кв. "Нов път " във Видин. Започват да се извършват ограниченията при определяне на първично огнище. Ще се дефинират 3- и 10-километрова зона. В 3-километровата свинете ще бъдат умъртвени по човечен метод, а в 10-километровата зона ще има ежедневни обследвания, клинични прегледи, ще се вземат и кръвни проби за проучване ", сподели още доктор Данков.
На входовете на квартал "Нов път " са сложени полицейски патрули. Изграждат се дезинфекционни площадки. В квартала има единствено нерегистрирани персонални стопанства, само че не е ясно какъв брой животни се отглеждат в тях.
Собственикът на умрялото прасе Янко Маринов описа за първите признаци на болното животно:
"Преди десетина дни спря да се храни, не можеше да се движи, беше бременна, изгуби 12 прасенца. След към 2 дни започнаха да й почервеняват ушите, да има кръв по тялото и след това умря... "
В 3-километровата защитна зона има една индустриална плантация, която е под ветеринарномедицински контрол, с цел да бъде защитена от нахлуване на вируса в нея. Първите проби от петък, са негативни, през днешния ден са взети нови проби, чакат се резултатите, сподели притежателят Димитър Неков.
"Ние сме комплекс със лични ограничения за биосигурност, би трябвало, в случай че с пробите всичко е наред, да продължим да работим. Всички се молим за това. "
От година и половина във фермата работят ограничения за биосигурност, стеснен е достъпът на хора и коли, строги филтри има и за личния състав, добави притежателят.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР