От утре започва масова ваксинация на записалите се онлайн. Още

...
От утре започва масова ваксинация на записалите се онлайн. Още
Коментари Харесай

Редица проблеми преди старта на електронното записване за имунизация

От на следващия ден стартира всеобща ваксина ция на записалите се онлайн. Още преди старта обаче породиха редица проблеми, като повтаряне на часове или липса на избрана ваксина.  

Около 70 000 са се записали за ваксина през електронната система. Най-много са искащите в София, Варна и Бургас.  Здравните управляващи бяха безапелационни, че на следващия ден всеобщо ще се слага AstraZeneca. Pfizer ще е за чакащите втора доза от препарата и за участниците в изборните секции.

„ Утре не би трябвало да има опашки и скупчване на хора пред ваксина ционните кабинети ”, посочи  заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева.

Още в процеса на подготовка обаче се появиха проблеми в системата. От Варна пристигнаха няколко сигнала за повтаряне.

„ Това се получи за тези, които са за ре ваксина ция. За един и същи час са записани по 7-8 души през електронната система ”, изясни доктор Галина Павлова, шеф на ДКЦ 5 " Св. Екатерина ".

Въпроси се появиха и към това какви препарати ще се слагат.

„ Обаждат ни се хора, че са си сложили РНК ваксина. Не разполагаме с такава. Няма и в РЗИ-Варна. Ще би трябвало да върнем тези пациенти ”, разяснява още Павлова.  

Няма гаранция, че това ще е изолиран случай, тъй като даже в електронната система да сме показали съответен вид ваксина , всеобщо ще се ползва AstraZeneca.

От здравното министерство твърдят, че при отводи е основана организация да бъдат поканени идващите искащи. Страната ни продължава и договарянията с Германия и Франция за доставка на ваксини назаем.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР