От утре Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) Проф.д-р Параскев

...
От утре Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) Проф.д-р Параскев
Коментари Харесай

Болницата в Ловеч спира работа

От на следващия ден Многопрофилната болница за интензивно лекуване (МБАЛ) " Проф.д-р Параскев Стоянов " в Ловеч стопира работа. Липсата на медикаменти , консумативи и средства за закупуване на О2 са аргументите ловешките медици да преустановят активността си. Това се показва в декларация, изпратена от личния състав на клиниката до премиера, здравния министър, парламентарната здравна комисия, националния омбудсман и съсловните организации.

" Горепосочените дейности са подбудени от събитието, че не сме в положение да предоставим качествена, квалифицирана и съответна помощ във връзка с лекуването на пациентите и заради неналичието на медикаменти , консумативи и лекарства се заплашва животът и здравето на пациентите от Ловеч и района “, показва се в декларацията.

Медиците призововат виновните институции да подхващат незабавни съответни ограничения по повод финансирането на лечебното заведение - погашение на дължимите суми към снабдители и на неизплатените към този миг дължими трудови хонорари на личния състав за последните три месеца. 

Междувременно зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева съобщи на среща с работещите там, че ще бъдат съкратени личен състав и леглова база, предава Дарик. Броят на леглата ще бъде понижен с към 40%.

Ще бъде фрапантно скъсен и личен състав, главно административен – от 116 ще останат 36 индивида. Лекарите, които са 77, няма да се редуцират. От полувисшия и междинен медицински личен състав ще си отидат 27 души. Това планува незабавният възстановителен проект на здравното министерство.

Целта е от края на януари да стартира постоянно заплащане на разноските за хонорари, медикаменти и консумативи за прехрана. Засега до края на месеца е реализирана сделка с плевенска болница за обезпечаване на медикаменти и консумативи за незабавни случаи.

Днес в здравното ведомство ще има среща с всички кредитори на болничното заведение в Ловеч , с цел да бъдат контрактувани условия по разсрочване отговорностите на лечебницата към тях за по-дълъг интервал от време. Оздравителният проект планува 4 млн. лв. задължения да бъдат платени изцяло за пет години.

В края на предходната година болницата в Ловеч разгласи банкрут. В сходна обстановка са и държавните лечебни заведения във Враца, Поморие, Белоградчик.

От Националното съдружие на общинските лечебни заведения оповестиха, че на 15 януари общинските лечебни заведения излизат на протест заради тежкото си финансово положение.

В края на предходната година Министерството на здравеопазването (МЗ) обяви, че възнамерява самостоятелен метод за всяка общинска болница, като след анализ ще предложи ограничения за оздравяването и преструктурирането им.  Стана ясно, че отговорностите на общинските лечебни заведения сега са 100 млн. лева Просрочените задължения са 46 млн. лева, като главно се дължат средства за медикаменти и консумативи и по-малко за личен състав, демонстрират данните на ведомството.

Днес здравният министър Кирил Ананиев предложи някои от общинските лечебни заведения да се преструктурират в диагностично-консултативни центрове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР