От утре ГЕРБ-СДС започват разговори с останалите политически сили в

...
От утре ГЕРБ-СДС започват разговори с останалите политически сили в
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС не одобриха проектокабинета на ПП-ДП - започват разговори с другите партии

От на следващия ден ГЕРБ-СДС стартират диалози с останалите политически сили в търсене на поддръжка за лъчение на държавно управление с първия мандат, разгласи Бойко Борисов. Ръководството на първата парламентарна група ще беседва поредно с " Възраждане ", Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. ГЕРБ-СДС подхващат този ход откакто не утвърдиха държавното управление, препоръчано от ПП-ДП, а през днешния ден оповестиха, че не одобряват и управническата им стратегия.

Възможността за съгласие сред първите две политически сили в Народното събрание за лъчение на държавно управление с обща поддръжка доста понижава. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че стартират диалози с останалите парламентарни групи. Срещите ще се проведат в четвъртък и петък, след което ще има и лидерски срещи. От ПП-ДБ също обявиха, че в случай че се стигне до лъчение на държавно управление с втория мандат, те също ще потърсят поддръжка от останалите парламентарни групи.



ГЕРБ ще търсят поддръжка от другите политически сили в Народното събрание, откакто не утвърдиха проектокабинета на ПП-ДБ и схванаха, че няма късмет за лични промени.

" Днес започваме договаряния с другите партии. Коалиция няма да вършим, ще използван същата тяхна подла хватка ", сподели Борисов.

В Сутрешния блок на Българска национална телевизия Кирил Петков изясни, че ГЕРБ-СДС може да управляват работата на държавното управление, което те оферират, като оглавят значимите парламентарни комисии.

" Те, в случай че желаят да имат надзор в ръководството на страната, те могат да го създадат през ръководители на комисии. Значи ние сега тази седмица би трябвало да разпределим комисиите в Народното събрание и ще ги разпределим по квотен принцип. Ако се гласоподава нашето държавно управление, ние сме подготвени да преотдадем част от тези комисии на тях ", сподели Петков.



Борисов видя в това предложение нечисти намерения. Асен Василев не се съгласи с това подозрение.

" С 69 депутати да правиш държавно управление самичък е нещо нечувано. Още по-нечувано е със 64 да правиш държавно управление. С една дума с този си анонс и с това си държание, а и с опита да ни подкупват, че щели да сложат 2 милиарда в комисия в Народното събрание, която да финансира общините. Щели да ни дадат комисии. Аз желая да им припомня, че когато чегъртаха ГЕРБ, на ГЕРБ не дадоха нито една комисия, тъй че с другите партии можем да създадем по този начин, че да не получат изобщо комисии, в случай че си играем по този метод. С една дума те взривяват единствената добра за страната обстановка за отиване на локални избори ", сподели Борисов.

" Господин Борисов счита, че в случай че парите за общините 2 милиарда фонд се разпределят пред камерите в Народно събрание, това било рушвет. Много по-добре и по-правилно е парите за общините да се вземат решение в Народно събрание, пред камерите, да преценя Народно събрание кои са значимите планове, а не зад затворената врата на кабинета на министър-председателя ", отговори Асен Василев.

Ръководството на ГЕРБ-СДС разкритикува и управническата стратегия на ПП-ДБ. Детайлно изброиха слабостите по секторните политики. Според Томислав Дончев финансовата част от програмата влиза в несъгласие с плануваните ограничения.

" Така наречената стратегия беше под формата на булети, в екселска таблица, заклинания, лозунги, шепоти. За страдание имаме дефицити и изчезнали цели браншове - европейско финансиране, грижа за децата, което би трябвало да водоравен приоритет, туризъм ", сподели Томислав Дончев.

ПП-ДБ също ще търсят поддръжка от другите политически сили, в случай че се стигне до втория мандат.

" Ние към този момент ясно сме споделили каква е програмата, какъв е съставът на кабинет. Ако се стигне до втори мандат, както сме го оповестили, ще приказваме с всички политически сили за поддръжка на този кабинет ", сподели Асен Василев.

Останалите четири парламентарни групи са подготвени да вземат участие в диалози, само че без да дават обещание поддръжка.

" Разговаряме с всички, даже да не почитаме избраниците, сме длъжни да почитаме техните гласоподаватели. Единственият кабинет, който ще подкрепим е кабинет с мандата на " Възраждане " ", безапелационен е Костадин Костадинов.

" Ако има покана, ние ще се отзовем. Ние има какво да кажем, има и какво да чуем, надяваме се от тях, тъй като страната се намира в сложна обстановка и ние ще създадем вероятното за превъзмогване на политическата рецесия, с цел да преодоляваме и другите рецесии ", сподели Мустафа Карадайъ.

" Няма да бъдем аварийна гума на нито една тротинетка. Казвам тротинетка, тъй като не звучите като сериозен автомобил, който ще изтегли България от рецесията. Няма да бъдем и заслон за вашето изтощение. На първия и втория, чиято отговорност е да създадете държавно управление и да управлявате страната. Ако бъдем поканени на диалози, както постоянно сме казвали, в случай че участваме в договаряния, а не в ултиматуми и не да ни ударите по масата стратегия и състав на кабинет и да кажете натискайте копчетата. Не! Ако бъдем поканени и участваме в договаряния, ще се отзовем ", сподели Корнелия Нинова.

" На диалози ще се отзовем в духа на парламентаризма. " ИТН " ще се пробва да бъде поръчител този парламент да е работещ, тъй като страната има потребност от успокоение ", сподели Станислав Балабанов.

В идващите дни диалозите за държавно управление не престават, изясненост към момента няма.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР