От украинското министерство на външните работи са привикали на разговор

...
От украинското министерство на външните работи са привикали на разговор
Коментари Харесай

Киев привика хърватския посланик заради „презрително“ изказване на президента Миланович

От украинското министерство на външните работи са привикали на диалог хърватския дипломат в страната Аница Джамич, заяви Dnevnik.hr. Причината е вчерашното изявление на президента на Хърватия Зоран Миланович, който обществено назова някогашния украински президент Виктор Янукович „ шарлатанин “ и разгласи, че Украйна няма място в НАТО.

Украинците също по този начин останали афектирани от заканата на Миланович да изтегли и „ последния хърватски боец “ от силите на НАТО в Източна Европа, в случай че обстановката в Украйна ескалира. Припомняме, че Миланович през вчерашния ден съобщи пред националната телевизия HRT: „ Хърватия няма нищо общо с това и няма да разреша да има. Хърватия би трябвало да се измъкне от обстановката като от пожар. Хърватия няма да бъде пожарникар в това “.
Не е единствено в България: Не стопира медийната война сред президент и министър председател в Хърватия
Хърватският президент Зоран Миланович и министър председателят Андрей Пленкович възобновиха „ медийната война “, почнала с ареста на 1...
Прочети повече
В изказване на украинското външно министерство се споделя, че думите на Миланович са обидни за паметта на украинците, дали живота си за бъдещето на Европа.

„ Хърватският президент изрази пренебрежение и непризнателност за помощта, която Украйна и украинците оказаха на Хърватия в битката й за самостоятелност и по време на опустошителните пожари предходната година. Ние обаче сме уверени, че тази непризнателност е персонална и няма да се разпростре върху хърватския народ, с който споделяме другарство и взаимно почитание “, се споделя в изказването.

Освен това в него се показва, че това изказване повтаря пропагандните разкази на Русия и не дава отговор на поредната публична позиция на Хърватия в поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. То поврежда двустранните връзки и подкопава единството на Европейски Съюз и НАТО пред актуалните закани за сигурността в Европа, се акцентира още в формалното известие.

 

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР